Oricât de mult am adora mersul la cinema, unele filme fie au dezamăgit atât de profund, fie au fost imposibil de vizionat până la capăt pentru public, motiv pentru care unii s-au ridicat și au plecat din sală.
Atunci când cumpărați un bilet pentru a vedea un film, sperați întotdeauna să vă simțiți bine. Poate că vei fi uimită de o acțiune incredibilă, vei avea parte de câteva glume bune la care să râzi sau de câteva momente emoționante de dramă. Cu toate acestea, se poate să te așezi în sala de cinema și să ai parte de o experiență îngrozitoare dintr-un motiv sau altul și îți dorești să nu fi cumpărat niciodată acel bilet.
În ciuda faptului că sunt o franciză de un miliard de dolari, filmele „Transformers” nu au fost niciodată lipsite de mulțimea lor de critici, care le-au respins în mod categoric, considerându-le niște pelicule fără suflet și prost scrise. Stephen King a remarcat odată pe Twitter că primul film „Transformers” a fost singurul film la care a renunțat vreodată, dar cel de-al doilea film „Transformers”, „Revenge of the Fallen”, este cel care pare să fi atras furia celor mai mulți oameni pe internet.
Astăzi, filmul epic SF din 1968 „2001: A Space Odyssey ” este considerat unul dintre cele mai revoluționare filme de gen. Regizat de Stanley Kubrick, impactul său asupra science-fiction-ului este semnificativ, mulți, inclusiv criticul Roger Ebert, apreciindu-l ca fiind o realizare cinematografică uluitoare. Cu toate acestea, există la fel de mulți (astăzi și atunci) care urăsc filmul pentru acțiunea sa lentă, greoaie și adesea lipsită de dialog. Un film încărcat de simbolism, de care publicul a fost nedumerit timp de decenii. Când a fost lansat inițial, această nedumerire i-a determinat pe mulți să îl respingă în mod categoric.
Scenaristul, actorul și regizorul David Cronenberg nu este străin de filmele atât de grotești încât să provoace repulsie în rândul spectatorilor. De la primele sale filme, precum „The Brood” și „Videodrome”, până la filmul de mare succes „The Fly”, Cronenberg s-a bucurat de imagini care provoacă repulsie. Având în vedere palmaresul său, un val de retrageri pentru filmul său din 2022, „Crimes of The Future”, ar putea fi prezis cu ușurință de oricine… iar Cronenberg însuși a fost unul dintre ei.
„Sunt câteva scene foarte puternice. Sunt sigur că vom avea ieșiri în primele cinci minute ale filmului. Sunt sigur de asta. Unii oameni care au văzut filmul au spus că ei cred că ultimele 20 de minute vor fi foarte dure pentru oameni și că vor fi multe ieșiri.”, a declarat el pentru Deadline.
Stephen King spunea că singurul film la care a renunțat vreodată a fost „Transformers”, ceea ce înseamnă că nu a văzut continuarea unuia dintre filmele sale, „The Lawnmower Man 2: Beyond Cyberspace”. King însuși a urât atât de mult primul film încât a dat în judecată studioul pentru ca numele său să fie scos de pe generic. Continuarea a fost și mai slabă, luând un thriller simplu și transformându-l în ceva plictisitor, determinându-i pe unii spectatori să iasă din sală.
Criticul Stacy Richter, recenzent de film pentru Tuscon Weekly, a știut că ceva nu este în regulă încă de la început, având în vedere că la proiecția la care a participat mai erau doar patru spectatori.
Există multe motive pentru a părăsi un film înainte de a se termina. Pentru unii, este doar pentru că este prea îngrozitor pentru a mai sta în fața lui. Pentru alții, este vorba de un sentiment de dezgust față de materialul exagerat. Pentru și mai mulți, în special pentru cei mai tineri, este vorba de filmele care se dovedesc a fi un pic prea intense și care provoacă suficiente tulburări emoționale încât pur și simplu nu mai pot sta până la capăt. Un astfel de film din anii ’90 a fost parodia științifico-fantastică a lui Tim Burton „Mars Attacks!”.
„Aveam 7 ani, iar când marțienii au început să împuște oameni și să transplanteze capete pe câini am fost foarte de îngrozit.”, a spus un utilizator de pe Reddit.
Lansat în 2008, filmul „Cloverfield”, produs de J.J. Abrams, se află și el pe listă. Foarte mediatizat, filmul a fost unul cu monștri clasic în toate sensurile, dar cu o întorsătură modernă. Filmat în stil handheld, „Cloverfield” a fost un film found-footage care a uimit publicul cu povestea unui monstru care se ridică din ocean pentru a distruge New York-ul. Din păcate, nu toate spectatorii au reușit să ajungă până la capăt.
De data aceasta, a existat știință în spatele ei, deoarece mulți spectatori au fost afectați de natura agitată și tremurătoare a filmărilor, plecând din cauza răului de mișcare. „Rapoartele de îmbolnăvire în timpul vizionării filmului Cloverfield au început să apară pe forumurile de internet în weekend”, a declarat L.A. Times la scurt timp după ce filmul a ajuns în cinematografe, „unii oameni scriind că au fost nevoiți să plece după câteva minute de la film.”
Există filme care păreau promițătoare atunci când publicul a intrat în sală, dar care au dezamăgit, precum „Godzilla”. Apoi, există filme care păreau groaznice încă de la început. Un exemplu este „Battleship”, un film de acțiune științifico-fantastic bazat pe jocul de societate iconic de familie care a determinat mai mult de un cinefil să plece înainte de a se termina.
Producătorii filmului ar fi putut opta pentru un simplu film de război naval. În schimb, regizorii au luat-o la propriu, dintr-un motiv oarecare, și au transformat micile cuie de plastic pentru jocuri în arme devastatoare aruncate din cer de o armată invadatoare de nave extraterestre venite din spațiul cosmic.
Adesea comparată cu „2001: Odiseea spațială”, capodopera SF sovietică din 1972 „Solaris” este o operă simbolistă de science-fiction și, la fel ca și clasicul lui Kubrick, este o poveste mai puțin literală care necesită o disecție profundă pentru a fi apreciată pe deplin. În 2002, regizorul Steven Soderbergh a făcut echipă cu George Clooney pentru un remake american, care a provocat din nou o agitație mare în rândul publicului, care a fost plictisit, confuz și enervat de această nouă versiune.
Un alt presupus blockbuster care ar putea să se confrunte cu retragerea publicului este westernul științifico-fantastic „Cowboys and Aliens”. Un proiect de mare anvergură pentru Harrison Ford, proaspăt revenit în rolul vânătorului de relicve cu biciul în „Indiana Jones și Regatul craniului de cristal”, care l-a asociat cu proaspătul actor Daniel Craig. Cu regizorul Jon Favreau în urma filmului „Iron Man”, așteptările erau mari. Cu toate acestea, filmul a fost criticat atât de critici, cât și de public, iar peste tot se pot găsi anecdote despre posesori de bilete nemulțumiți care au fost atât de dezamăgiți încât au părăsit filmul înainte de a se termina.
Considerat unul dintre cele mai proaste filme din toate timpurile, „Battlefield Earth” este bazat pe romanul SF al lui L. Ron Hubbard. Din nefericire, versiunea cinematografică a fost, de asemenea, un proiect de pasiune pentru Biserica Scientologică a lui Hubbard și a căpătat reputația de „filmul scientologic”. Filmul este este considerat la limita incoerenței, montajul și regia sunt dezordonate, în timp ce interpretările din distribuția sa de vedete (printre care John Travolta, Forest Whitaker și Kelly Preston) sunt atât de slab făcute, încât devine rapid o comedie neintenționată, declară criticii.
FOTO: IMDB