Sunt tehnici de manipulare care îți afectează stima de sine, se joacă mai mult sau mai puțin subtil cu mintea ta, și, cel mai probabil, până acum te-ai confruntat cu toate.
Și tu apelezi inconștient la tehnici de manipulare, chiar încă din copilărie. Să nu uităm nici de promisiunile uriașe din adolescență, atunci când voiai să mergi la o petrecere sau să primești hainele acelea la care visai de luni de zile. Până și animalele devin excesiv de drăgălașe când vor să obțină recompense alimentare. Mai ales stăpânii de pisici știu la ce mă refer. Manipularea (pozitivă) este folosită chiar și în cabinetele de psihoterapie, în folosul clienților. Ok, și atunci de ce spunem că manipularea are și conotații negative? Pentru că într-un fel sau altul unii oameni fac orice ca să obțină ceea ce vor, fără să conteze pentru ei pe cine și cum rănesc. Iar tehnicile lor de manipulare sunt cât se poate de variate.
Să-ți recunoști greșelile, să îți vezi partea ta de responsabilitate, să îți asumi, toate astea presupun o inteligență emoțională mare și maturitate. Să ai coloană vertebrală, să fii empatic. Unele persoane, tocmai pentru că se simt lipsite de valoare încearcă să acopere asta cu un imens grad de superioritate și un ego gonflat. Ori sunt absolut convinse că sunt extraordinare. Așa că ele consideră că nu greșesc, ori dacă o fac oricum alții sunt 100% vinovați.
Iar discursul lor este atât de virulent și atât de bine pus la punct încât te conving de nevinovăția lor și că tu i-ai influențat sau i-ai determinat să procedeze într-un mod condamnabil. Desigur, nu prezintă remușcări, ba chiar apelează la insulte, umilință, fac glume pe seama ta pe anumite subiecte care știu sigur că sunt extrem de sensibile pentru tine. Agresiunea verbală, intimidarea, controlul excesiv ambalat în grijă și bunăvoință fac și ele parte din paletarul de tehnici de manipulare.
Ți s-a întâmplat ca la o vreme după ce o persoană toxică a ieșit din viața ta complet, ori nu ați mai ținut legătura o vreme, să te întrebi efectiv ce a fost în mintea ta? Ai senzația că temporar ai avut lobotomie? Cum de ai făcut toate acele lucruri deși erau în deplină neconcordanță cu valorile și principiile tale? Că opinia ta era complet diferită și totuși ai cedat de multiple ori?
Printre tehnicile de manipulare preferate sunt vinovăția și sentimentul dezamăgirii. Mai simplu spus, dacă nu faci cum vrea persoana respectivă, ea va avea grijă să simți până în măduva oaselor că ai dezamăgit-o. Așa că devine ostilă, își retrage afecțiunea, ia distanță, iar tu te simți vinovată. Rușinea este o altă fisură din armura ta pe care o va folosi. Îți cunoaște punctele slabe și apelează la ele ca tu să devii jenată, nesigură și astfel mult mai ușor de manipulat.
Cum să nu devii fascinată de o persoană care are la adresa ta numai cuvinte de laudă? Te tratează cu mănuși, te-a urcat pe un piedestal și se închină la tine de fiecare dată când vă vedeți sau vorbiți? Acest ținut în puf emoțional este foarte adictiv. Iar el uneori vine la pachet și cu gesturi grandioase, care te fac să te gândești că celălalt este o persoană absolut minunată.
După paradis vine și purgatoriul când treci prin cele mai intense flăcări. De la valorizare excesivă ești trecută la devalorizare și critică intensă, culmea, tocmai a acelor trăsături până acum admirabile. Ești ținta unor atacuri în serie, dar rămâi acolo, obedientă, sperând să primești din nou acel comportament grozav. Se creează practic o disonanță cognitivă: valorizezi personalitatea drăguță, caldă, deși primești un comportament care îți produce suferință.
În relația voastră, de cuplu, prietenie etc este adusă o a treia persoană. Tocmai pentru a-ți provoca gelozia și a te menține sub control. Dacă nu faci ce vreau, te părăsesc pentru cealaltă persoană care, iată, e disponibilă pentru mine. Crezi că ceea ce spun eu nu e corect și tu ai dreptate? A treia persoană este manipulată în așa fel încât să susțină opinia sau realitatea cu care tu nu ești de acord, dar pe care acum începi să o pui la îndoială.
Foto: PR