Fenomenul Birladeanu

Marginalul perfect, Ion Birladeanu traieste si produce arta pop de ani de zile intr-un loc in care ajunge, in final, toata informatia culturala a unei epoci: la gunoi. Acum va fi expus la Paris, iar viata lui a devenit subiect de film documentar.

Fenomenul Birladeanu

Poate ca mai mult decit colajele pe care le face, fascineaza povestea artistului: nascut in 1946 la Zapodeni (judetul Vaslui), Ion Birladeanu este unul dintre multii copii ai unei familii fara prea multa carte; a terminat sapte clase si apoi a avut tot felul de slujbe: a muncit la taiat de stuf, pe vapor, a fost docher in portul Constanta, gropar la cimitir, taietor la gater; a cioplit epitafuri pe cruci si a pus umarul la ridicarea maretului edificiu de beton numit Casa Poporului.

Dupa Revolutie, si-a pierdut bruma de avere si a ramas pe strazi, gasindu-si in cele din urma adapost in ghena unui bloc, supravietuind din micile servicii facute locatarilor si vinzarea de maculatura. In tot acest timp, insa, Ion Birladeanu, nestiut de nimeni si fara nici un fel de studii artistice, a asamblat colaje folosind decupaje din reviste si ziare, pe care le-a numit „filmele mele', pentru ca visul lui a fost sa devina regizor. |n lucrarile sale (perfecte din punct de vedere compozitional, dupa cum apreciaza criticii), nea Ion si-a con­s­truit propria lume, mixind in mod uluitor fragmente din realitatea inconjuratoare: cuplul Ceausescu, actorii celebri ai vremii, sloganele comuniste si imaginile de vis ale capitalismului.

Dan Popescu, managerul galeriei Hart si cel care l-a „lansat', crede ca Birladeanu se afla la „punctul zero al artei': un exemplu al genialitatii care se manifesta in cele mai vitrege conditii si care nu poate fi oprita de absolut nimic. Creatiile sale, venite dintr-o mistuire interioara puternica, sint expresia unei revolte sincere si a unei imaginatii febrile.

Dupa vernisajul expozitiei Real Politik de anul trecut de la Hart, nea Ion si colajele sale au inceput sa faca valuri in lumea artistica. Povestea lui, desprinsa dintr-un vis american in care, in cele din urma, eroului i se face dreptate, pare sa se termine cu happy-end: a fost expus la Londra, la Fred Gallery, alaturi de nume celebre precum Andy Warhol si Joseph Cornell, a participat la Tirgul International de Arta de la Basel si, intre14 ianuarie si 20 februarie, urmeaza sa fie expus la galeria pariziana Anne de Villepoix, impreuna cu Miroslav Tichy, un alt artist marginal, de origine ceha.

Si, pentru ca trebuie sa fiti de acord ca viata, faptele si opera lui Ion Birladeanu sint cu adevarat extraordinare, HBO va prezenta incepind cu sfirsitul lui decembrie un documentar intitulat Lumea vazuta de Ion B., in regia lui Alexander Nanau. Dupa citeva decenii in care au stat as­cunse in gunoaie, colajele lui nea Ion incep sa-si croiasca drum prin lu­me…

 

Adina Rosetti

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle