Oksana Shachko, fondatoarea mișcării feministe Femen, a murit la 31 de ani

Oksana Shashko a fost o artistă și activistă ucraineană, care lupta pentru drepturile femeilor. În plus, ea e și una dintre fondatoarele grupării feministe Femen.

Oksana Shachko a fost găsită decedată luni, în casa ei din Montrogue, o suburbie din sudul Parisului, la 31 de ani, după cum aflăm din presa străină. Lumea a mai pierdut, așadar, o voce, o putere feminină. Oksana, în ciuda protestelor sale extrem de curajoase și controversate, avea un mesaj esențial pentru femeile din toate lumea de transmis, iar faptul că lupta ei personală a luat sfârșit nu poate decât să ne întristeze.


Poliția a încadrat tragedia ca fiind un suicid, însă se așteaptă încă rezultatele autopsiei, după cum explică și Emmanualle Lepisser, purtător de cuvânt al procurorilor din Nanterre. „Oksana s-a spânzurat,' a declarat Anna Hutsol, o altă fondatoare a Femen, pentru presa din Ucraina. „Prietenii ei spun că au văzut-o ultima dată vineri. Au decis să spargă ușa și atunci au găsit-o.'

Într-o declarație oficială, Femen a spus: „Oksana a luptat pentru dreptate, a luptat pentru egalitate, a luptat pentru ea și pentru toate femeile ca o eroină.' Împreună cu grupul punkist Pussy Riot, Femen a ajuns să fie parte a unui fenomen de protest post-sovietic, care a atras câteodată reacții violente. În 2011, spre exemplu, Femen a spus că Shachko și alte activiste au fost răpite în Minsk, capitala Belarusului, după ce au protestat în fața clădirii KGB-ului. De asemenea, mai mulți membri au fost bătuți în Kiev, capitala Ucrainei, în 2013 înaintea unei vizite a președintelui rus, Vladimir Putin.


Oksana Shachko și alți activiști de la Universitatea Khemelnytsky din Ucraina au fondat Femen în 2008. După câteva proteste controversate au decis să o facă topless, deseori cu slogane politice scrise pe corp. Printre acestea se numără protestele la temperaturi extrem de scăzute în Ucraina, când au luptat împotriva exploatării sexuale; în Elveția, la Davos, au decis să protesteze la un miting anual cu lideri politici și de business împotriva inegalității salariale sau la Vatican, în Piața Sfântul Petru, împotriva politicilor Bisericii Catolice. Cu toate că erau dezbrăcate, activistele purtau o coroană de flori pe cap, un simbol al castității.

Oksana Shachko – o adevărată luptătoare pentru drepturile femeilor

Protestele lui Shachko și ale altor membre activiste au atins un punct culminant când, în 2013, au alergat topless prin fața președintelui Putin în Germania, reușind să îi atragă atenția înainte ca paza să le pună la pământ. Ea s-a mutat la Paris anul acela, unde a primit azil politic, împreună cu alte membre Femen. Ea a spus că ele sunt urmărite de serviciile speciale ruse și că acestea au plănuit o grenadă în birourile Femen de la Kiev, însoțite de o fotografie a lui Putin.


Oksana Shachko a părăsit, însă, Femen în 2014, susținând că gruparea – care se extinsese și în alte orașe – și-ar fi pierdut scopul.  „Nu mai era mișcarea mică, revoluționară, agresivă și curajoasă pe care o creaserăm în Ucraina,' a spus ea. În Franața „devenise goală.' 

Oksana Shachko s-a născut la Khmelnytsky, un oraș din vestul Kievului. Părinții ei au pus-o să studieze iconografie religioasă când avea opt ani, iar doi ani mai târziu picta fresce și murale în biserici și mânăstiri. La 13 ani a decis să fie călugăriță, dar părinții nu au încurajat-o. „Din acel moment am început să mă gândesc la ce înseamnă religia și credința pentru ființa umană,' a povestit Oksana în 2016, într-un interviu pentru 032c, o revistă culturală publicată în Berlin. „Am găsit un răspuns, și acela a fost ateismul.' În ceea ce îi privește familia astăzi, Oksana Shashko o avea pe mama sa, Olga, și pe fratele său, Aleksei.


În Paris, Shachko lucra la un film-documentar despre Femen, împreună cu regizorul francez Alain Margot. De asemenea, ea s-a întors la pictatul icoanelor, dar de data asta erau gândite pentru galerii de artă și nu pentru biserici. Una dintre ele întruchipa Sfânta Treime cu coroane de flori și fumând țigări în fața sticlelor goale. În 2016, Oksana și-a expus lucrările solo la o galerie franceză din Paris.

„În icoanele mele înlocuiesc bărbații; eu pun femeile în centru,' a mai spus Oksana Shashko într-un interviu pentru o revistă britanică în decembrie. „Munca mea e încă foarte feministă.'


Foto: Hepta

Urmărește și:
#ELLEnutace LIVE: Ce este feminismul și de ce avem nevoie de solidaritate feminină

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle