Ascunși într-un adăpost insalubru, aceștia sunt o parte dintre mamele și copiii disperați care lansează un apel sfâșietor pentru a fi salvați. În același timp, avioane rusești zboară deasupra lor în orașul Mariupol, din sudul Ucrainei. După aproape două săptămâni de bombardament rusesc constant, avocata Victoria Konovalov roagă populația lumii să ajute la evacuarea grupului de 20 de femei, copii și bătrâni alături de care se află.
Mamele și copiii ascunși în adăposturi cer să fie salvați
Oamenii s-au adăpostit imediat în buncărele anti-bombă după exploziile din Mariupol. Cu toate acestea, ei rămân fără mâncare, apă și medicamente și nu au nici surse de încălzire. Cu plânsetele copiilor pe fundal și vocea ei tremurândă de frică, Konovalov strigă: „Suntem în Mariupol. Astăzi este 13 martie. Suntem în adăpost.„
„Sunt 20 de copii și bătrâni. Nu avem alimente, prim ajutor și provizii vitale. Magazinele și farmaciile sunt distruse. Nu avem rezerve de gaz și apă. Avioane militare zboară deasupra noastră aruncând bombe. Vă rugăm să organizați un coridor umanitar pentru noi! Vă rog, ajutați-ne! Vă rog să ne ajutați copiii să scape de aici!', a spus Konovalov.
De când orașul a fost înconjurat de trupele rusești la scurt timp după începerea războiului, gazul, apa curentă și electricitatea în Mariupol au fost întrerupte. Orașul-port de la Marea Neagră se află în centrul unei crize umanitare în creștere, deoarece alimentele și proviziile medicale se epuizează. Totodată, ajutoarele nu sunt permise să intre.
Peste 2.000 de civili au murit la Mariupol
Orașul a fost bombardat constant de Rusia, cu aproximativ 350.000 de locuitori prinși în la mijloc. Autoritățile locale spun că războiul de acolo a lăsat cel puțin 2.400 de civili morți, dar recunosc că aceasta este o subestimare. Potrivit rapoartelor, sute de civili sunt, de asemenea, înghesuiți în subsolul unei clădiri publice mari, mulți dintre ei având probleme medicale grave.
A existat o oarecare ușurare pentru oamenii asediați după ce 2.000 de persoane au părăsit Mariupol, iar alți 2.000 așteptau să plece, dar ajutoarele umanitare nu au fost lăsate să intre. Săptămâna trecută, după ce maternitatea orașului a fost bombardată de forțele ruse, ceea ce a fost descris drept o crimă de război, primarul orașului Mariupol a cerut comunității globale să impună o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei în încercarea de a opri distrugerea țării sale.
Citește și:
Contesa Alexandra Tolstoy, fosta soție a celui supranumit și „bacherul lui Putin', declarații surprinzătoare la adresa liderului de la Kremlin
FOTO: Metro.co.uk