Conflictul din Ucraina: cum să ajuți

Conflictul din Ucraina a intrat deja în a doua zi, armata ucraineană făcând eforturi disperate în mai multe puncte din țară în fața atacului armatei ruse. Ce trebuie să știi și cum poți să dai o mână de ajutor.

Conflictul din Ucraina: cum să ajuți

Conflictul deschis din Ucraina, pornit de Rusia cu doar o zi în urmă, are deja consecințe uriașe. În dimineața zilei de 24 februarie, atacuri coordonate au demarat în mai multe localități din Ucraina, incluzând capitala Kiev, unde și pe parcursul nopții trecute s-au dus lupte pe care președintele Ucrainei le-a calificat drept eroice. Volodimir Zelenski a declarat și că, contrar multiplelor încercări de dezinformare, nu a părăsit țara și nu are de gând să o facă. Mai multe puncte strategice au fost atacate și unele au fost și cucerite de ruși, incluzând Insula Șerpilor, în Marea Neagră, unde soldații care apărau insula au refuzat să se predea și au fost uciși. Mii de oameni au început să fugă din localitățile din Ucraina, cu ambuteiaje uriașe blocând arterele de circulație. În Harkov, civilii au coborât în stațiile de metrou, devenite adăposturi antiaeriene improvizate. Seara trecută, trupele rusești au cucerit zona ce include fosta centrală nucleară de la Cernobîl, iar Casa Albă a declarat că există informații credibile care spun că personalul ar fi fost luat ostatic.

Ucraina a anunțat pe parcursul zilei de ieri mobilizarea bărbaților cu vârste între 18 și 60 de ani, cărora le-a fost interzis să părăsească țara. Președintele Zelenski a declarat azi-noapte că 137 de ucraineni au murit și 316 au fost răniți în prima zi a invaziei.

Reacțiile internaționale la invazia rusească au fost ferme la nivel declarativ, președintele american Joe Biden insistând să impună sancțiuni economice majore care să afecteze financiar Rusia. Totuși, liderii europeni nu s-au pus încă de acord cu excluderea Rusiei din anumite sisteme de tranzacții, precum Swift, sancțiune cu care SUA ar fi de acord și care ar dăuna grav economiei Rusiei.

În a doua zi a conflictului, dis de dimineață, multiple explozii au fost auzite în Kiev și în jurul orașului, secretarul de stat american Antony Blinken declarând că Rusia intenționează să încercuiască orașul și să îl cucerească.

În toată lumea au avut loc joi proteste de solidarizare cu oamenii din Ucraina – inclusiv în Rusia, unde, în mai multe orașe, au fost arestați peste 1.700 de protestatari.

În doar 24 de ore, conflictul din Ucraina a determinat peste 100.000 de persoane să fugă din calea atacurilor, a anunțat Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați, o parte dintre aceștia îndreptându-se către România.

Cum este firesc în astfel de situații, multiple organizații oferă asistență, adăpost, hrană și medicamente celor afectați de război. UNHCR este principala organizație care oferă ajutor de urgență și care a organizat un fond în acest scop, către care poți direcționa donații.

De asemenea, Ukraine Crisis Media Center oferă multiple variante prin care te poți implica.

Cum România se învecinează cu Ucraina, e de așteptat un flux mare de refugiați în această direcție. Vasile Dâncu, ministrul apărării, a declarat că țara noastră poate primi peste jumătate de milion de refugiați, dar nici o tabără care să îi găzduiască nu a fost încă ridicată în țară, arată o investigație Libertatea. Până la această oră, nu există un număr clar al cetățenilor ucraineni care au reușit să treacă granița în România. Tot Libertatea raportează de la graniță că locuitorii din Sighet oferă voluntar ajutor celor care fug din Ucraina în direcția lor.

Tot pe bază de voluntariat a fost creat și grupul de Facebook Uniți pentru Ucraina în care este oferit ajutor, fie că este vorba despre cazare, fie despre transport sau orice altceva ar putea să ajute – haine, alimente, medicamente. Dacă știi că poți oferi aceste lucruri ucrainenilor, anunță pe grup. Tot acolo scriu și refugiații în căutare de ajutor și îi poți direcționa către cei care îl pot oferi.

Și Code for Romania a creat un War TaskForce pentru Ucraina, în încercarea de a oferi asistență juridică, a identifica spații de cazare disponibile, traduceri de documente etc. TaskForce-ul lucrează totodată la o platformă de informare și sprijin cu ajutorul căreia fiecare refugiat ar putea să afle cum să obțină azil sau cazare sau alte tipuri de ajutor în România. Afli mai multe aici.

Și grupul de inițiative sociale LOGS, alături de ASproAS (Asociația Asistenților Sociali din România) oferă ajutor de urgență prin strângere de fonduri pentru hrană, îmbrăcăminte, cazare și consiliere, informare și terapie. Vezi mai multe despre munca lor și cum poți ajuta pe pagina lor de Facebook.

Citește și:
Kamila Valieva nu are nimic de câștigat

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle