S-a născut o nouă stea a tenisului mondial. Bianca Andreescu are 18 ani, a copilărit în Pitești și a devenit peste noapte una dintre cele mai bune jucătoare din lume.
„Ce set grozav pentru Bianca Andreescu! Aproape că am obosit spunând asta.' După 40 de minute ale unui meci plin de adrenalină, comentatorul WTA verbaliza ce era în capul tuturor celor urmăreau finala turneului Indian Wells. Eram în fața unui moment important pentru tenis și a confirmării unui nou nume. Câștigând această finală, Bianca Andreescu ajungea pe locul 24 în clasamentul circuitului feminin și devenea a patra cea mai tânără câștigătoare a turneului din California, după Martina Hingis, Serena Williams și Monica Seles.
Și totuși, cine e Bianca Andreescu? Dacă ne uităm la Instagram-ul ei, o fată de 18 ani ca oricare alta, doar că nu multe adolescente se pot lăuda cu un wild card la Indian Wells, pe care să îl și fructifice astfel încât să câștige turneul. S-a născut în Canada, dar a copilărit în România, la Pitești, unde s-a și apucat de tenis, la vârsta de 6 ani. Mama ei avea încă o afacere în România, așa că o perioadă a trebuit să facă naveta: 6 luni aici, 6 în Canada. Într-un final, părinții au ales ca fiica lor să reprezinte Canada, pentru beneficiile oferite de Federația de acolo. Nu și-a uitat, însă, rădăcinile. În discursul de după câștigarea turneului, a mulțumit la final, în limba română, fanilor săi: „Mulţumesc că sunteţi cu mine şi vă iubesc!'
Succesul de acum nu a venit ca o surpriză și nici fără o muncă titanică în spate. La 13 ani, Bibi, așa cum îi spun apropiații, a câștigat Les Petites As, una dintre cele mai importante competiții de tenis pentru jucătorii sub 14 ani. În 2017 a câștigat la dublu competiția dedicată junioarelor din Australian Open. Iar 2019 pare să fie anul ei norocos. Victoria ei din finală nu e vreo surpriză, ci o continuare firească a jocurilor spectaculoase de până acum, într-o evoluție continuă.
Pentru finala Indian Wells, Bianca Andreescu a dat dovadă de niște nervi de oțel care le lipsesc și jucătorilor mult mai experimentați, trecând peste crampele pe care le avea la începutul meciului, emoții și surmenarea fizică. Cea în fața căreia s-a impus este Angelique Kerber, fosta numărul 1 mondial. După meci, mesajele de felicitare nu au întârziat să apară. Printre cei care i-au lăudat prestația s-au numărat Nadia Comăneci, Daren Cahill, fostul antrenor al Simonei Halep (cea care a convins-o să treacă de la juniori la profesioniști) și Justin Trudeau, primul ministru al Canadei.
Lucrurile au evoluat cu viteză pentru Bianca Andreescu. Să ajungi de pe locul 152 între primele 30 cele mai importante jucătoare de tenis ale planetei în doar un sezon nu e puțin lucru, dar se pare că nimic nu-i stă în cale. E neînfricată. Poate că sună ca un clișeu, dar e la fel de adevărat: tocmai s-a născut o stea.