Alegerile parlamentare care vor avea loc duminică, pe 1 decembrie 2024, se pot dovedi cruciale pentru viitorul țării, chiar dacă stau momentan în umbra crizei cauzată de primul tur al alegerilor prezidențiale. Chiar și așa, sondajele (pe care le luăm în considerare drept indicatori, cu tot eșecul lor de a prezice comportamentul românilor la urne) arată că ne așteaptă mari schimbări în componența obișnuită a parlamentului. Așadar, este cu atât mai important să îți exerciți votul în funcție de convingerile tale politice. Iată câteva motive pentru care te îndemnăm să o faci, după ce parcurgi programele și promisiunile partidelor de care ești interesat(ă).
În primul rând, după cum știi deja, Parlamentul României este principalul organ legislativ al țării. Astfel, el elaborează, dezbate și adoptă legile care guvernează țara. Pentru că aceasta este principala sa funcție, urmărește propunerile de legi de până acum ale partidelor, dar și propunerile lor electorale, pentru că asta urmează să implementeze respectivele partide, în urma alegerilor parlamentare de duminică.
O altă funcție de covârșitoare importanță a parlamentului este aceea de a controla și supraveghea puterea executivă – adică cea a prim-ministrului și a guvernului. Parlamentul influențează direct numirea, de către președinte, a prim-ministrului (în mod normal liderul partidului cu cea mai mare reprezentare în parlament sau un reprezentant al unei coaliții care face majoritate) și componența viitorului guvern. Prin acordarea unui vot de neîncredere, tot parlamentul poate să înlăture un guvern și să impună formarea altuia.
Alegerile parlamentare sunt vitale și pentru că parlamentul este cel care decide cum va fi gestionat și împărțit bugetul național, aprobând sau nu propunerea de buget a guvernului, lucru care ne afectează fiecare sector al vieții – pentru că este vorba despre noi taxe, cheltuieli publice, investiții etc. De asemenea, tot parlamentul aprobă orice eventuală modificare a Constituției, așa că oamenii pe care îi alegi să te reprezinte vor avea un cuvânt (și un vot) care va cântări greu în viețile tuturor românilor, pentru multă vreme de-acum înainte.
În plus, alegerile parlamentare dau posibilitatea ca cele mai diverse categorii de oameni să fie reprezentate de oameni și partide care le susțin interesele. Diversitatea care se regăsește în parlament reprezintă astfel diversitatea populației țării și influențează luarea deciziilor, astfel încât fiecare categorie să își aibă nevoile reprezentate. Iar fiecare parlamentar reprezintă, teoretic, propria sa comunitate la nivel național, și deci se asigură că problemele și nevoile acelei comunități specifice sunt luate în considerare la un nivel cât mai înalt.
Este adevărat că președintele României joacă un rol important în domeniul afacerilor externe și al apărării, însă parlamentul este cel care decide elaborarea politicilor interne și în guvernare, lucru care ne va afecta covârșitor viața de zi cu zi.
Iar în contextul creșterii popularității extremei drepte în Europa, dar și în România, lucru care a devenit cert în urma primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, alegerile parlamentare sunt o ocazie de neratat pentru a-ți face vocea auzită și pentru a respinge extremismul de orice fel. Mergi la vot!
Și nu uita că trebuie să îți exerciți votul în localitatea în care ai domiciliul sau în localitatea de reședință!
Citește și:
Cum se explică victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale?
Foto: Shutterstock