Ani de zile, modelele super-skinny au dominat podiumurile prezentarilor si editorialele de moda. Primul semn concret ca este ceva in neregula a fost in august 2006, cind Luisel Ramos, un cunoscut model uruguayan, a murit dupa ce a coborit de pe podium. Avea 22 de ani, 44 de kilograme la o inaltime de 1,75 si, in ultimele trei luni, se hranise doar cu frunze de salata si Coca-Cola dietetica, pentru ca agentia ii „sugerase' ca ar mai trebui sa slabeasca… Citeva luni mai tirziu, o alta tragedie zguduia lumea modei: Ana Carolina Reston, un model brazilian, a murit intr-o teribila agonie, intr-un spital din Sao Paulo, in urma unor luni de infometare cu o dieta compusa doar din mere, rosii si un cocktail de medicamente pentru slabit. Indicele masei lor corporale era in jur de 14 (ca sa va faceti o idee, Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca la valoarea de 16 o fiinta umana intra in stadiul de „malnutritie'…).
Criticii industriei de moda au explodat. Fotografiile acestor fete au aparut pe primele pagini ale publicatiilor din lumea intreaga, pentru a exemplifica felul in care mirajul vietii perfecte de supermodel si presiunea marilor agentii poate duce tinerele aspirante la moarte. Jurnalista britanica Dawn Porter a realizat un documentar (Super Slim Me) pentru BBC3, in care a tinut o dieta drastica timp de doua luni, pentru a arata efectele devastatoare ale obsesiei pentru „masura 0'. „M-am imbolnavit foarte tare si am devenit depresiva. As sfatui pe oricine se gindeste la aceasta dieta sa n-o faca!', este concluzia ei la capatul celor opt saptamini de infometare. Dupa acest urias vuiet mediatic, schimbarea nu a intirziat sa se produca: la mai multe festivaluri de moda din lume s-a interzis pur si simplu defilarea pe podium a modelelor cu un indice al masei corporale mai mic de 18, iar designerii si agentiile au fost nevoiti sa se conformeze. Modelelor braziliene le-au fost solicitate certificate medicale inainte de a participa la prezentari, iar invazia „scheletelor' (in care se transformasera de la o vreme modelele) a parut ca ia sfirsit.
Am facut aceasta lunga introducere pentru ca altfel ar parea de neconceput ca, in martie 2010, pe coperta editiei franceze a celei mai bine vindute reviste de moda din lume (desigur, vorbesc despre ELLE) sa apara un model… hm, „cu forme generoase' ar fi un eufemism inutil, asa ca voi spune lucrurilor pe sleau: un model gras. Da, doamnelor si domnisoarelor, este vorba despre Tara Lynn, o frumusete de fata, cu un chip divin, dar de-a dreptul grasa (vezi foto)! Tara are 27 de ani, este din Statele Unite, adora Nutella si lucreaza in modeling de doar 2 ani. Desigur, de-a lungul vietii a incercat nenumarate diete, a suferit din cauza colegilor de scoala care-i strigau ca e grasa si a reusit chiar sa slabeasca 30 de kilograme la un moment dat. „Dar ma simteam rau, mi-era tot timpul foame', isi aminteste ea, in culisele sedintei foto pentru ELLE Franta. Asa ca a pus rapid la loc vreo 10 kilograme si si-a incercat norocul la agentia Ford din New York.
Recunoasterea a venit odata cu un pictorial al revistei americane V. Un pictorial extrem de controversat (si, tocmai de aceea, devenit in scurt timp legendar), in care Tara a pozat alaturi de alte frumuseti rubiconde, precum Candice Huffine, Marquita Pring si Michelle Olson. Fotografiile, cu o inevitabila tenta erotica, sint semnate de artistul norvegian Sølve Sundsbø si au trezit cele mai diverse reactii si comentarii, incepind cu „Ah, cit sint de frumoase!' si terminind cu „O, Doamne, ce gretos!'. Au fost aclamate pe motiv ca simbolizeaza reintoarcerea la formele feminine „normale', dar si blamate pentru ca ar promova o forma de obezitate nesanatoasa. O alta critica s-a referit la folosirea Photoshop-ului pentru a retusa imaginile („O femeie grasa nu poate avea pielea atit de intinsa si perfecta, este evident ca straturile de celulita i-au fost sterse pe computer', suna un comentariu malitios).
O alta poveste de succes este cea a lui Crystal Renn, cel mai cunoscut model plus-size la ora actuala.
Page: 1 2