Uită-te în istoricul tău relațional și răspunde onest: de câte ori nu ai crezut că un anumit bărbat este marea iubire? Au fost parteneri de care erai foarte încântată, care considerai că promit și pot ajunge la acest statut. Doar că ulterior comportamentul lor îi descalifica fără discuții. Sau a existat câte o mare iubire pe decadă. Una la 20 de ani, una la 30 sau poate chiar una la 40 de ani. În contextul actual al divorțurilor și familiilor recompuse, cum ar suna ca marea iubire să se fi consumat deja?
Ce sentimente ar exista de fapt în noile cupluri care vin cu o experiență de viață bogată și responsabilități pe măsură? Putem iubi autentic de mai multe ori în viață, mai ales că în funcție de evoluția noastră personală, maturitate, inteligență emoțională, și sentimentul de iubire se schimbă. Ce e de dorit? Să iubim și să fim iubiți sănătos. Căci fluturii din stomac, tremurul, anxietatea când îl vezi pe celălalt nu sunt nicidecum semne bune, ci indicatorii că aceea nu este o relație în care să te simți securizată.
Conectare emoțională
Ce înseamnă asta? Să îl simți aproape sufletește pe celălalt. Opusul? Distanțarea emoțională. Atenție, distanțarea emoțională poate fi un fenomen normal după o ceartă, dar este esențial să realizați ce se întâmplă astfel încât să se producă reconectarea. Deci nu e o problemă că vă deconectați sau distanțați, ci câtă vreme și faptul că nu reparați conexiunea rapid. Conectarea emoțională invită la vulnerabilitate, la autodezvăluire, la construirea unui spațiu sigur și hrănitor în relație.
Te simți auzită…
… văzută, înțeleasă. Nu ești tratată superior, partenerul nu le știe pe toate și nu invalidează ceea ce simți. Te ascultă și se implică activ în schimbul verbal pentru a obține clarificări atunci când este necesar. Acordă o importanță mărită comunicării, nu cu scopul competiției, luptei pentru putere, ci pentru a găsi împreună soluții și a descoperi ce se întâmplă în universul tău interior, pentru a crește împreună și a dezvolta relația.
Tandrețea…
… fizică, însoțită și de cuvinte tandre, sunt alți doi aștri din galaxia conectării. Sigur că pot îmbunătăți și viața sexuală, dar pe lângă precursorul intimității biologice sunt și o poartă către intimitatea emoțională. Căci te simți iubită ceea ce întărește sentimentul de siguranță.
Reasigurări
Anumite temeri nu sunt lăsate în aer, și nici nu se aplică strategia: ești nesigură, rezolvă-ți asta, problema e la tine, nu la mine. Reasigurările consolidează încrederea în partener, în relație, siguranța mai sus amintită. Iar ele pot avea o formă sănătoasă, conținătoare emoțional, foarte departe de mult prea temutul control.
Suport
Sau susținere, sprijin, într-o manieră naturală, fără să implice autosacrificiul care nu este sănătos nici pentru cel care îl face, dar nici pentru cel care îl primește. El este acolo lângă tine și pentru tine. Pe de altă parte, da, în relație responsabilitatea este 50%-50%, și de prea puține ori raportul este perfect echitabil. Un partener poate avea zile mai bune, în care oferă mai mult, alteori zile mai puțin bune în care poate oferi sau se poate implica limitat. Și aici intervine celălalt să mențină stabilitatea. Un balet… de echipă.
Citește și:
Ai standarde înalte în cuplu? De ce e un avantaj care te ajută să ai o relație mai bună
Foto: PR