Acest exercițiu în cuplu împrumută din frenezia începutului de relație. Folosește elemente de love bombing în favoarea voastră.
Un exercițiu în cuplu scurt, care v-ar putea revigora relația. Sună magic? Nu este. Doar se folosește de plasticitatea creierului pentru a ieși din perspectiva preponderent negativă asupra relației și a construi o viziune pozitivă. Despre love bombing nu s-a vorbit dintr-un punct de vedere prea simpatic. Acele dovezi frenetice de afecțiune, iubire, interes, care după o vreme sunt înlocuite cu multă critică, manipulare, dezinteres, abuz emoțional… Dar pentru exercițiul în cuplu propus veți lua numai câteva aspecte care să devină o… copleșire pozitivă.
Lucrurile pe care îți canalizezi atenția și energia sunt cele mai vizibile și pregnante. Te concentrezi pe negativ? Vei vedea numai negativ și totul în negru. Ce nu face bine partenerul, defecte, începi și brodezi mental pe marginea acestor aspecte, exagerându-le. Când investești în partea pozitivă, se creează un echilibru și noi premise de gândire evident mai pozitive. Ceea ce te face să gestionezi mai înțelept potențialele conflicte.
Care este misiunea unei relații? Majoritatea ar spune să fim sau să ne facem reciproc fericiți. Scopul unei relații de cuplu este de a susține și permite dezvoltarea, evoluția fiecăruia dintre parteneri. În acest context rolul nostru nu este să devenim purtătorul stindardului negativității, ci să ne ajutăm reciproc, să ne facem drumul mai lin. Ok, poate veți fi puțin stingheri să puneți în practică acest exercițiu de dezvoltare personală pentru cuplu, nu va părea natural mai ales dacă v-ați îndepărtat… Dar dați-i o șansă.
Stabiliți regulile. Cât timp vreți să alocați acestui exercițiu? 5-10-15 minute săptămânal? Alegeți o perioadă când sunteți disponibili și prezenți, fără să vă întrerupă nimeni. Copleșirea pozitivă este de ambele părți, altfel este percepută doar ca un efort unilateral. Un fel de… eu muncesc și tu ești doar în postura de primire…
Să vă faceți reciproc un duș de pozitivism, de complimente! Adică acele 5 minute sau 10, câte ați agreat voi, să vă transmiteți cât vă iubiți, admirați, apreciați, respectați. Și tocmai pentru că discutăm de copleșire, formularile pot fi la superlativ, fără niciun pic de modestie sau măsură. Domeniile sunt evident variate. Poți aduce în discuție trăsături fizice, gesturi, trăsături de personalitate, comportamente legate de tine sau de ceilalți. Pare complex? O puteți lua pe etape. Adică în prima săptămână după ce ați decis să faceți exercițiul, meditați la lista interminabilă de complimente și notați pe o hârtie tot ce vă vine în minte. Ulterior o puteți completa. Nu e tocmai ușor să-ți complimentezi partenerul de cuplu, timp de 5 minute, pe nerăsuflate, spontan. De aceea o perioadă de pregătire este un pas înțelept.
Foto: PR