Este destul de clar că aveți nevoie în relația voastră de un plus de optimism. Amândoi sunteți destul de pesimiști, sunteți înclinați spre a vedea partea negativă a lucrurilor și uneori anxietatea vă conferă un grad serios de disconfort, tocmai datorită scenariilor pe care vi le imaginați și care, desigur, nu se împlinesc. Așa cum creierul a fost obișnuit cu negativitatea, poate fi învățat și să gândească optimist, iar pentru asta e nevoie de exerciții punctuale pe care să le faceți o perioadă consistentă de timp.
Schimbați-vă stilul de viață
Mai știi proverbul minte sănătoasă în corp sănătos? Transformarea pe mai multe paliere și concentrarea pe un stil de viață sănătos vă va face să alegeți și sănătatea mintală. Așadar mergeți la alergat împreună, la sală, faceți exerciții acasă. Există o mulțime de aplicații, unele free, sau sugestii de antrenamente pe internet. Stabiliți ore clare pentru mese, care să devină un ritual al cuplului. Gătiți și mâncați împreună, favorizând preparate cât mai curate și sănătoase.
Jurnale
Ce prieten intim era jurnalul din adolescență sau preadolescență. Iar acesta este un veritabil instrument terapeutic. Puteți scrie împreună sau separat, zilnic, în jurnalul recunoștiinței menționând 3-5 lucruri fiecare pentru care sunteți recunoscători în ziua respectivă. Un alt jurnal poate fi cel al realizărilor în care să descrieți lucruri importante pe care le-ați făcut în relația voastră sau individual. Pe scurt ce s-a întâmplat și cum v-ați simțit.
Zâmbete
O persoană optimistă râde mult, una negativistă e mai degrabă precaută, circumspectă, suspicioasă, încruntată, mai puțin relaxată și veselă. Puteți face concurs de bancuri, urmări comedii sau spectacole de stand up. Un exercițiu care păcălește creierul și îl determină să elibereze hormonii buni, pozitivi, este acela în care pentru câteva minute plasați un creion între dinți. Practic gura este obligată să mențină poziția pe care o are atunci când zâmbiți sau râdeți.
Trăsături pozitive personale
Vă așezați la masă și notați ce calități ați observat în ziua respectivă unul la celălalt. Învățați să nu vă mai concentrați pe defecte, ci pe calități. Este și o formă de validare reciprocă a trăsăturilor, de a vă simți văzuți, apreciați.
Trăsături pozitive ale relației
Analizați împreună care sunt caracteristicile pozitive ale relației voastre și notați minim 3 itemi. Apoi în ce mod puteți folosi atributele respective pentru atingerea obiectivelor, ce beneficii vă aduc ele, cum contribuie la crearea unei fundații puternice pentru relația voastră.
Ce vă inspiră
Un mediu negativ sporește negativitatea, unul pozitiv crește optimismul. Fiecare dintre voi va nota persoanele care îi dau o stare de bine, pe care le consideră pozitive. Activitățile ce îi dau încredere și o senzație plăcută, ori despre care crede că va genera asta. Apoi cum le puteți selecta și integra în viața voastră.
Ce ați învățat din încercările grele
Fiecare în parte și la nivel de cuplu ați trecut prin situații dificile, unde rezultatul nu a fost poate cel așteptat. În loc să vă criticați și să vă blamați puteți căuta fiecare lecțiile învățate din experiența respectivă sau în ce măsură un deznodământ aparent trist a avut și consecințe pozitive.
Citește și:
Tipuri de manipulări în cuplu care te fac să te simți vinovată
Foto: PR