Dacă vremea nu este favorabilă pentru plimbări sau pur și simplu v-ați hotărât să stați acasă, faceți împreună aceste exerciții de dezvoltare personală. Vă vor ajuta mult cuplul, oferindu-vă o nouă perspectivă.
Iată câteva exerciții pe care să le faceți în doi, desprinse din ceea ce se petrece la terapia de cuplu. Pot fi o bună ocazie să vă analizați relația, modul vostru de reacție și să vă îmbunătățiți stilul de comunicare.
Luați o eșarfă cât mai lungă, stați în picioare și fiecare țineți în mână câte un capăt de eșarfă. Practic aveți partea voastră de responsabilitate egală în legătură cu ceea ce se petrece cu eșarfa, care în realitate reprezintă relația voastră. Acum începeți jocul și urmăriți-vă reacțiile. Ce se petrece cu eșarfa (relația) și care sunt reacțiile voastre când amândoi trageți de eșarfă în același timp și vă încăpățânați să dețineți controlul, puterea? Ce se întâmplă când unul lasă cât mai lejer capătul său de eșarfă? Care este răspunsul de la capătul celălalt? Cum vă simțiți dacă răsuciți eșarfa pe mână astfel încât vă treziți foarte aproape unul de celălalt? Cum ar trebui ținută eșarfa ca să vă simțiți confortabil?
Mai știți care este forma unui blazon? Desenați conturul pe o foaie de format A4, apoi împărțiți-l în trei părți egale. Prima parte este trecutul vostru în cuplu, cea din mijloc cum arată prezentul și cea de jos viitorul. În fiecare secțiune desenați împreună simboluri care să reprezinte elementele existente în relația voastră de cuplu în trecut, în prezent, și cum v-ați dori să arate viitorul. Ce s-a schimbat în prezent față de trecut? Care sunt problemele actuale pe care le doriți rezolvate în viitor? Ce pași trebuie să faceți fiecare pentru a obține schimbările necesare? Aveți aceeași viziune despre viitor?
Poate că ați avut atâtea conflicte sau sunteți de atâta vreme împreună încât efectiv nu v-ați mai pus de mult problema ce vă place cu adevărat unul la celălalt. Faceți o listă de 5 lucruri pe care le apreciați unul la altul și de ce. Explicațiile să fie cât mai riguroase. Citiți-vă lista reciproc, pe rând, fără să vă întrerupeți. Ce simțiți când ați auzit toate aceste vorbe frumoase? La nivel individual jocul se cheamă Palma mea cea norocoasă. Când rogi 5 cunoscuți să îți facă o listă cu 5 calități pe care ei consideră că le deții.
Știți că există niște lucruri asupra cărora cădeți foarte greu de acord, poate unele sunt sursă permanentă de conflict. Așa că e necesar să vă puneți în pielea celuilalt. Luați două scaune pe care să le așezați în mijlocul sufrageriei. Fiecare stă pe câte un scaun. El își expune problema, apoi faceți schimb de locuri pe scaune. Tu fiind acum pe scaunul lui îi argumentezi cât mai în detaliu viziunea asupra problemei. Ca și cum tu ești partenerul care își spune, își apără punctul de vedere.
Aici nu vă folosiți de gestică, așa cum e la jocul obișnuit de mimă, ci de cuvinte. Vă imaginați că fiecare îi face un dar imaginar celuilalt, dar nu îi puteți spune numele. Ci îl descrieți, fără a oferi indicii evidente. Partenerul trebuie să ghicească despre ce e vorba. Vă amuzați, deveniți curioși, și în felul acesta vă antrenați comunicarea.
Tot în mijlocul sufrageriei, vă imaginați că vreți să vă faceți o poză în care să dați bine, pe care să o arătați tuturor. Cu ajutorul unui selfie stick chiar faceți acea poză sau rețineți mental care este poziția corpului vostru. Apoi faceți o nouă poză care să arate cât de distanțați sunteți, cum se prezintă realitatea. Observați unde și cum vă aflați raportat unul la celălalt. Din această postură a realității numărați câți pași, la propriu, trebuie să faceți ca să ajungeți în poziția aceea de cuplu fericit. Fiecare pas reprezintă câte o schimbare pe care va trebui să o faceți atât tu, cât și partenerul.
Foto: PR