De ce exerciții de apreciere? Pentru că avem tendința să luăm de bun tot ce face partenerul pentru noi. Să nu mai valorizăm gesturile sale ce exprimă grijă. Suntem de ceva vreme împreună? E normal să îmi calce, să îmi gătească, să arunce gunoiul, să repare prin casă ori să îmi cumpere acel lucru pe care știe că mi-l doresc. Ei bine, nu e chiar așa… Sau ai tendința de a crede că celălalt știe că îl apreciezi, ca și cum el ți-ar putea citi gândurile.
Aceste exerciții de apreciere vă ajută să vă conectați emoțional mai mult, să învățați să comunicați mai eficient și să-i permiteți iubirii să crească, fiecare dintre voi având timpul său egal în care să se exprime. Mai mult, îți antrenezi creierul să vadă și aspectele pozitive. Din modul de supraviețuire, mintea are tendința să se concentreze mai mult pe negativ, pentru a putea face față eventualelor pericole. De aceea este mai simplu să vezi defectele partenerului, mai puțin calitățile. Iar cu aceste exerciții de apreciere îți resetezi sistematic creierul.
Reguli pentru exercițiile de apreciere
În primul rând alegeți un moment când sunteți amândoi disponibili, funcționali, fără presiune, fără să vă grăbiți sau să fiți întrerupți. Unul dintre voi nu e deloc matinal? Nu faceți exercițiul dimineața. E necesar să stați față în față, în picioare sau așezați, cum vă e mai comod. Vă puteți lua de mână. După ce a vorbit fiecare spuneți: mulțumesc că ai împărtășit asta cu mine, vă zâmbiți, vă îmbrățișați. Dacă unul dintre voi călătorește, adaptați-vă condițiilor mediului online. Exercițiul se face zilnic, indiferent ce stare de spririt aveți, fără să comentați ulterior pe marginea lui.
Sunteți diferiți, fiecare cu ritmul său, deci aveți răbdare unul cu celălalt. Alungați gândurile negative de genul: dacă nu îi vine nimic în minte înseamnă că nu îi pasă de mine, nu mă iubește, nu mă apreciază deloc. Ceva ce a zis partenerul ți-a declanșat furia sau frustrarea? Discutați cu altă ocazie, nu acum în timpul sau imediat după exercițiu. Exercițiile de apreciere nu sunt simulări sau manifestări de bune maniere. Gândiți-vă la 3 lucruri pe care le apreciați la partener și care se referă la: felul în care arată; trăsături de caracter, valori, principii; lucruri pe care le face pentru voi, diferite servicii, treburi gospodărești etc.
Cum sună exercițiile de apreciere
Nu e nimic complicat. Fiecare dintre voi își manifestă pe rând aprecierea și celălalt o oglindește înapoi către partener. Tu spui: apreciez că aseară le-ai făcut tu baie copiilor și i-ai culcat, când eu am fost prinsă la birou cu predarea lunară. Partenerul răspunde oglindind aprecierea ta: apreciezi că aseară le-am făcut baie copiilor și i-am culcat, când tu ai fost prinsă la birou cu predarea lunară. Apoi exprimi și următoarele două aprecieri pe care el ți le oglindește. Când vine rândul partenerului în rol de emițător, el poate transmite: apreciez că în fiecare dimineață mă trezești cu cafeaua făcută. Tu oglindești: apreciezi că în fiecare dimineață te trezesc cu cafeaua făcută. Și la fel pentru celelalte două aprecieri.
Citește și:
Nu renunța la prietenia la distanță! De ce este o relație de care trebuie să ai grijă în mod special
Foto: PR