Ești singură sau nemulțumită în cuplu? Ce greșești când vrei să te transformi într-o persoană (mai) pozitivă

O dată cu efortul de a deveni o persoană mai pozitivă, poți cădea în anumite capcane sau contura tipare de gândire care în final să-ți confirme... pesimismul.

Ți se zice că vezi totul în negru, că ești pesimistă și cu asta îți faci rău singură. Că amplifici lucrurile și le dai o conotație mult mai gravă decât este în realitate. Iar asta e valabil și pentru statutul tău din zona romantică. Fie că ești singură și te-ai săturat să fii a 5 a roată la căruță la întâlnirile cu prietenii tăi toți aflați în relații, să găsești mereu casa goală. Sau fie că ești într-o relație de lungă durată, poate chiar căsătorită, dar să ți se pară că ai făcut cea mai proastă alegere. Și chiar ești dispusă la efort conștient, să schimbi perspectiva negativă cu una mai pozitivă. Ce se poate întâmpla pe parcurs? Chiar să te autosabotezi.


Atenție la influențele din exterior

Ai citit undeva că dacă ești înconjurată de oameni mai pozitivi, asta te va influența și pe tine să fii mai pozitivă. Dar ție chiar îți plac oamenii aceia sau te forțezi să îți petreci timpul cu persoane cu care nu ai nimic în comun, nu simți o conexiune reală? Sunt oameni care chiar au o influență bună sau au anumite obiceiuri, dependențe, o atitudine lipsită de responsabilitate care, dacă tragi linie, toate nu compun un mediu sănătos pentru tine?


Îți anulezi emoțiile

Tristețe, dezamăgire, dezgust, frustrare, furie? Nu îți mai dai voie să le simți deoarece trebuie să fii o persoană pozitivă, iar aceasta e numai un zâmbet, nu e deranjată niciodată de nimic și nu experimentează niciodată vreo emoție negativă. Total fals și o abordare total nesănătoasă a propriilor emoții și nevoi emoționale. Cheia nu este să-ți suprimi emoțiile la care ai tot dreptul, ci să înveți să le gestionezi adaptativ, la fel și comportamentele ce derivă din ele. De asemenea să identifici când te duci spre gânduri distorsionate, iraționale, și să le schimbi cu altele raționale ce dau și un răspuns emoțional și comportamental mai bun.

Nu ceri, nu pui limite

O persoană pozitivă care de fapt intră în complianță și capitulare nu va atrage atenția asupra ceea ce nu e ok pentru ea, nu va cere și nu va pune limite. Va căuta să facă pe plac celuilalt, să nu-l supere sau să-l deranjeze cu ceva, chiar și atunci când celălalt e cel care rănește sau are un comportament neadecvat. De asemenea, este și o negare sau deformare a realității, în care e ca și cum îți faci gaslighting singură. A fi excesiv pozitivă este un mod de coping, de a face față, în care îți construiești un soi de realitate paralelă deoarece cea adevărată este dureroasă și greu de dus.


Te încarci cu prea multe…

deoarece o persoană pozitivă nu se plânge și rezolvă orice problemă întâlnește. Ca și cum chiar nu poți simți că e dificil, ori că te simți copleșită sau ai nevoie de ajutor. Te supra-responsabilizezi ceea ce aduce un plus de uzură, iar dacă ești în cuplu la un moment dat inevitabil îți blamezi partenerul că el nu mișcă nu deget.

Citește și:
Iertarea te ajută și pe tine și trebuie să-ți ierți mereu partenerul? Ce e greșit la această perspectivă

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle