Ești obsedată de control? Ce ai de câștigat când înveți să tolerezi nesiguranța

Nevoia de control are ca sursă anxietatea. Crezi că te pui la adăpost, dar în realitate nu îți dai voie să trăiești în prezent și să te bucuri de ce ai.

Uneori ai senzația că nevoia ta de control manifestată punctual este cel mai bun prieten pe care poți să îl ai. Alteori acest mecanism de apărare te încurcă, parcă blochează orice acțiune sau îți sabotează relațiile. Într-o anumită măsură te menține în zona ta de confort și nu îți permite evoluția, iar dacă renunți la el ai mult mai mult de câștigat decât de pierdut.


Depășești mai ușor încercările vieții

Când ești ancorată în control asta presupune și o anumită inflexibilitate. O rigiditate care te ține captivă în tipare vechi, moduri de gândire care scad adaptabilitatea, o calitate pe care o câștigi când renunți la control. Căci în final nu poți controla viața, ceea ce ți se întâmplă, ci felul în care reacționezi tu la situațiile respective. Când ești adaptabilă gestionezi mai ușor contextele delicate, îți accesezi resursele și alegi cum în final este mai bine pentru tine.


Îți optimizezi viața de cuplu

Controlul ți-a creat un scenariu pentru cum trebuie să se desfășoare lucrurile, iar dacă ritmul e diferit asta te anxietează profund. Temerile nenumărate te fac să exerciți diverse forme de control asupra partenerului care de multe ori presupun intruziune sau încălcarea intimității, precum verificarea telefonului, spargerea parolelor etc. Când renunți la control îți dai voie să trăiești autentic povestea de iubire.

Schimbările nu te mai dau peste cap…


căci ai înțeles că nimic nu este bătut în cuie, 100% previzibil și nici pe departe controlabil. Schimbările pot apărea în absolut orice domeniu, de la serviciu, la familie, prieteni sau cuplu. Iar dacă uneori pot crea panică ori disconfort, pot fi o sursă neprețuită de reinventare sau bucurie. Preluarea companiei la care lucrezi de către alta poate crea noi oportunități sau te face să te duci în alt loc unde vei mai mai apreciată și bine plătită. Mutarea împreună cu partenerul este o schimbare ce duce relația la un alt nivel de asumare, seriozitate. Maternitatea reprezintă o provocare, dar și o încântare nemăsurată.


Neprevăzutul alungă plictiseala

Nevoia de control de multe ori îți face viața foarte liniară. Organizarea strictă implică obișnuință, rutină, plictiseală. Rutina îți dă un sentiment de stabilitate extrem de util, de aceea ea nu trebuie să fie un dușman. Ci să îți permiți din când în când să ieși din pătrățica ta. Să devii o parteneră de dans pentru străinul misterios numit neprevăzut. Care până la urmă aduce un plus de sare și piper în existența ta.

Scapi de presiune


Ironic, cu cât încerci să controlezi totul descoperi că ești lipsită de putere. Că de fapt nu ești deloc în control. Ceea ce te frustrează, te anxietează și mai tare, iar starea de spirit este constant alterată. Te simți ca un șoricel pe rotiță, într-o cursă fără oprire care nu duce nicăieri. Această presiune poate duce și la diverse tulburări de anxietate, atac de panică sau tulburare de panică, cu manifestările corporale aferente.

Citește și:
Pandemia a înrăutățit lucrurile? Cum să alungi plictiseala din cuplu

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle