Să fii curioasă are două tăișuri. Poți deveni suspicioasă, intruzivă, ori te poți dezvolta și deveni un liant social. Iar beneficiile nu se opresc aici.
Când ne gândim la o persoană curioasă ne vin în minte numai atribute negative. Se bagă peste tot, pune întrebări nepotrivite, nu respectă intimitatea, este bârfitoare. Dar curiozitatea are și o dimensiune pozitivă, care folosită corect duce la creștere personală, profesională, și, implicit, la îmbunătățirea vieții pe multiple paliere.
Când ești curioasă te preocupă tot ce este nou, interesant, citești, te documentezi și astfel acumulezi un bagaj nou de cunoștințe. Aspect extrem de util din punctul de vedere al job-ului. Având acest pachet de informații poți performa mai bine, poți urca pe scara ierarhică și, desigur, poți emite pretenții salariale mai mari.
Multe persoane efectiv nu știu să asculte. Nu știu să mute focusul pe celălalt, să îi dea spațiu pentru exprimarea ideilor. Întrerup interlocutorul constant, însă nu pentru a pune întrebări lămuritoare, ci, mai degrabă, pentru a intra în lupta de putere sau a deveni ei centrul atenției. Curiozitatea îți antrenează ascultarea, ceea ce va deveni extrem de util pentru o relaționare sănătoasă.
Ești curioasă și apleci urechea la tot felul de discuții. Precum copiii, devii un burețel care absoarbe informații din multiple direcții. Nu te atrag conversațiile plate, ci cele pline de substanță din care ai ceva de învățat.
Având în vedere cele de mai sus, treptat devii chiar tu o maestră a artei conversației. Îți este ușor să faci un balet printre diverse teme, să aduni informații despre ce pasionează pe cine și să arunci asta în cadrul discuției pentru a capta atenția și a face interacțiunea mai ușoară. Oamenii se simt în largul lor alături de tine și nu de puține ori îți caută compania. Ești jovială, știi ce atrage și ce îndepărtează, ești atentă la detalii, fiindu-ți foarte ușor să te faci plăcută și să îmbunătățești atmosfera.
Când ești curioasă ești dispusă să încerci lucruri noi, fără să te cramponezi de riscuri exagerate sau scenarii cu conținut anxiogen. Vrei să vezi ce funcționează sau nu pentru tine, ce beneficii poți avea din anumite experiențe. Prin urmare ieși din zona de confort. Și chiar dacă eșuezi, tot câștigi o lecție de așa nu. Putem merge mai departe, iar curiozitatea să vină la pachet cu o doză de curaj.
Avantajul lui a fi curioasă e că te ancorează în aici și acum, în momentul actual. Mintea ta nu se duce nici în trecut, nu trăiești acolo, nici în viitor și la povești neîntâmplate încă. Ești concentrată la ce se petrece acum, la a descoperi, a savura, la interlocutorul pe care ești dispusă să îl cunoști așa cum este el. O trăsătură extrem de utilă dacă ne gândim la cuplu și noi începuturi romantice.
Foto: PR