Ești o fire calmă? 5 situații actuale care te fac să ai o criză de furie

După atâtea zile de stat în casă nici nu e greu să ai o criză de furie. Dar în acest context sunt situații care te activează mai rapid decât de obicei.

Ești o fire calmă? 5 situații actuale care te fac să ai o criză de furie

Simți că ești aproape de o criză de furie? Ține-ți în frâu emoțiile, perioada dificilă nu s-a încheiat. Sigur că nevoia este de a scoate la suprafață ceea ce simțim, iar când ne ventilăm emoțiile ele se diminuează ca intensitate. În contextul izolării la domiciliu cine este ținta furiei? Păi partenerul, copiii, obiectele casnice sau colegii de serviciu aflați la un e-mail sau telefon distanță. Suntem mai fragili și avem tendința să ne aprindem repede. Cauzele principale le detaliem imediat.

Stresul legat de serviciu te face să ai o criză de furie

Stresul a intrat în casa ta ca un musafir nepoftit și parcă nu mai vrea să plece. Ești stresată de tot ceea ce înseamnă serviciu. Nu e ușor să lucrezi de acasă, mai ales dacă ai copii care îți solicită atenția constant. Ori munca ta era de teren sau presupunea să fii foarte aproape de colegii tăi și să discutați față în față diverse probleme. Iar la distanță și numai prin telefon e mult mai greu. Poate salariul deja a fost redus, îți faci griji că urmează să fii concediată. Ai afacerea ta, iar viitorul pare sumbru? Pandemia de coronavirus are un puternic impact economic care cauzează anxietate și ne menține în stare de alertă.

Singurătatea te doboară

Pentru mulți distanțarea socială se traduce chiar prin izolare socială. Să fii singur, fără ajutor, cu puțini prieteni sau deloc, departe de casa natală și de părinți te transpune într-o profundă stare de vulnerabilitate. Sigur, că în fața aceleiași situații 10 oameni pot reacționa diferit, de unde și termenul de reziliență, ori cum facem față unei probleme. Dar gândurile de natură depresivă pot cauza o criză de furie, deși ne-am obișnuit să le asociem cu starea de letargie.

Ai senzația că ești o victimă

Până și cel mai obedient individ va avea la un moment dat o criză de furie. Fierbe precum o oală sub presiune, iar explozia va fi majoră. Tocmai pentru că nu a ventilat și corectat treptat nemulțumirile. Te poți simți o victimă a societății, a sistemului, a vremurilor pe care le trăiești. Poți să te simți victimă și să te frustrezi în legătură cu relațiile de orice tip din viața ta. Poate cu șeful care acum pune foarte multă presiune pe tine, partenerul cu care nu te mai înțelegi, iar izolarea a făcut lucrul acesta cât se poate de clar. Până și prietenii parcă nu îi simți atât de aproape cum ai fi avut nevoie…

Adaptarea este foarte grea

O criză de furie mai poate avea legătură și cu stilul de viață complet schimbat, restricțiile care te țin în casă. Dacă ești o persoană care digeră greu regulile și autoritatea, în mod cert adaptarea va fi și mai grea. Noile reglementări nu-ți mai dau voie să ieși din casă fără declarația pe proprie răspundere, pe care trebuie să o completezi de fiecare dată. Dacă nu ai imprimantă la domiciliu, trebuie să o scrii de mână și din nou asta poate fi frustrant. Vechi răni emoționale se pot reactiva tocmai în acest context al limitării libertății de mișcare.

Iar criza ta de furie să fie amplificată și de experiențele din copilărie sau adolescență care acum sunt readuse la suprafață, ori tu parcă ești teleportată în trecut. Părinții nu îți dădeau voie să ieși din casă și te obligau să înveți non-stop? Nu te lăsau să te vezi cu prietenii tăi? Îți interziceau întâlnirile cu băiatul pe care îl plăceai? Viața ta se desfășura conform unor reguli stricte, iar tu nu aveai niciun cuvânt de spus? Explorează toate posibilitățile, iar în cazul unei activări emoționale foarte mari analizează ce senzații fizice simți la nivelul corpului, ce emoții ai… Și când altădată în trecutul tău te-ai mai întâlnit cu ele…

Criză de furie? Prin agresivitate încerci să obții ceea ce vrei

Agresivul intimidant sau bully este un mecanism de coping pe care îl putem folosi atunci când ne simțim vulnerabili. Ca să te aperi, să gestionezi anxietatea, ai învățat asta din interacțiunea cu un alt bully, în copilărie. Forței îi răspunzi prin forță, intimidezi, însă asta poate să îți deterioreze semnificativ relațiile cu cei din jur.

Citește și:
Făină, mălai, ulei… Ce fenomen psihologic se ascunde în spatele cumpărăturilor în exces și cum îl corectăm

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle