Esti o alcoolica mondena?

In ultimul timp, femeile tinere beau in exces. Doamnelor, se pare ca avem o problema!

Sigur, si eu m-am intoxicat de multe ori la petreceri. Dar vinerea aceasta, cand n-am putut sa ridic ca­pul de pe perna de ameteala, a fost mai rau decat de obicei. Daca mai adaug greata si senzatia cumplita ca o sa vomit in continuu, atunci aceasta zi de sambata a lui 2014 a fost oribila. Am stat in pat pana la sase dupa amiaza, tanjind la fata care fusesem si plangandu-i de mila trupului meu de treizeci de ani care nu mai pu­tea suporta. Aveam de gand sa ma schimb si sa in­cep cu o perioada de abstinenta de o luna. Am rezistat zece zile.


Acum, imi indrept atentia asupra femeilor ca mine. In ultimul timp, ziarele au fost pline de articole de genul : „Femeile care beau au pro­bleme cu inima’, sau „Fetele ii baga pe baieti sub masa’. In timp ce barbatii beau la fel ca inainte, in ultimii treizeci de ani femeile au inceput sa bea mai mult ca oricand, mai ales cele din categoria de varsta 16-24 de ani.

Conform unor studii, aproape jumatate dintre femeile din aceasta grupa de varsta isi consuma ratia de alcool pe o saptamana in trei zile, in timp ce 27% beau mai mult de o jumatate de litru de alcool cel putin o zi pe saptamana. De asemenea, s-a constatat ca 36% dintre femeile de douazeci si ceva de ani beau mai mult de o jumatate de litru de alcool intr-o singura „se­dinta’; pe de alta parte, la toate categoriile de varsta, exista bautoare inraite.


De pe la douazeci de ani, cantitatea de alcool bauta a variat in functie de locul de munca, relatiile mele personale si nivelul de stres, dar am prostul obicei de a bea mai mult decat cantitatea recomandata, de prea multe ori, cu prietenii, co­legii sau cu familia. Eu numesc acest lucru alcoolism social, adica obis­nuinta de a bea des in compania altora. E un fenomen recunoscut de catre unii psihologi.

Alcoolismul social se transforma usor intr-un obicei. Cu cat bei mai regulat, cu atat organismul tau va tolera mai bine acest lucru, iar cu cat va dura mai mult pentru a obtine acelasi efect, cu atat vei bea mai mult. Dar eu nu m-am procopsit cu a­cest obicei de curand, asa ca imi este foarte greu sa renunt la el. Ca si in cazul femeilor despre care am citit, ori al prietenelor si cunostintelor mele, am deprins alcoolismul social in adolescenta. Beam de dragul de a ma imbata.

Am facut un mini-studiu, pe 35 de femei care lucreaza in presa, moda, afa­ceri sau administratie. Douazeci dintre ele au declarat ca beau ce­ea ce ele considera a fi cantitatea „medie’. Pentru 11 din ele asta in­semna intre un litru si un litru si jumatate pe saptamana. Alte 11 beau doi litri si jumatate. Sapte dintre ele nu stiau exact cat beau, dar au spus ca este „prea mult’. Cea de 24 de ani care a declarat ca bea patru litri si ceva pe sapta­mana, cred c-ar trebui sa numere din nou sau sa mearga la doctor!


Consecintele unei betii prelungite ar fi putut fi ca: a) au telefonat cuiva a doua zi pentru a-si cere scuze; b) au uitat cum au ajuns acasa; c) au lesinat; d) au vomitat; e) s-au speriat de o posibila sarcina nedorita; f) au lipsit o zi de la serviciu. Zece dintre subiecti au raspuns afirmativ la toate punctele de mai sus, iar cinci le-au negat pe toate.

Dar de ce oare cedam ispitei? (in cazul meu, era vorba de o aniversare). Oamenii beau din mul­te motive: nefericire, stres, slujbe plicticoase, relatii personale ratate, sau lipsa unor relatii. Ne aflam deja in punctul in care ne intrebam: „Cand m-am distrat ultima oara?’. De cele mai multe ori a fost atunci cand am iesit cu prietenii. Asa ca o facem din nou.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle