In ultimul timp, femeile tinere beau in exces. Doamnelor, se pare ca avem o problema!
Sigur, si eu m-am intoxicat de multe ori la petreceri. Dar vinerea aceasta, cand n-am putut sa ridic capul de pe perna de ameteala, a fost mai rau decat de obicei. Daca mai adaug greata si senzatia cumplita ca o sa vomit in continuu, atunci aceasta zi de sambata a lui 2014 a fost oribila. Am stat in pat pana la sase dupa amiaza, tanjind la fata care fusesem si plangandu-i de mila trupului meu de treizeci de ani care nu mai putea suporta. Aveam de gand sa ma schimb si sa incep cu o perioada de abstinenta de o luna. Am rezistat zece zile.
Acum, imi indrept atentia asupra femeilor ca mine. In ultimul timp, ziarele au fost pline de articole de genul : „Femeile care beau au probleme cu inima', sau „Fetele ii baga pe baieti sub masa'. In timp ce barbatii beau la fel ca inainte, in ultimii treizeci de ani femeile au inceput sa bea mai mult ca oricand, mai ales cele din categoria de varsta 16-24 de ani.
Conform unor studii, aproape jumatate dintre femeile din aceasta grupa de varsta isi consuma ratia de alcool pe o saptamana in trei zile, in timp ce 27% beau mai mult de o jumatate de litru de alcool cel putin o zi pe saptamana. De asemenea, s-a constatat ca 36% dintre femeile de douazeci si ceva de ani beau mai mult de o jumatate de litru de alcool intr-o singura „sedinta'; pe de alta parte, la toate categoriile de varsta, exista bautoare inraite.
De pe la douazeci de ani, cantitatea de alcool bauta a variat in functie de locul de munca, relatiile mele personale si nivelul de stres, dar am prostul obicei de a bea mai mult decat cantitatea recomandata, de prea multe ori, cu prietenii, colegii sau cu familia. Eu numesc acest lucru alcoolism social, adica obisnuinta de a bea des in compania altora. E un fenomen recunoscut de catre unii psihologi.
Alcoolismul social se transforma usor intr-un obicei. Cu cat bei mai regulat, cu atat organismul tau va tolera mai bine acest lucru, iar cu cat va dura mai mult pentru a obtine acelasi efect, cu atat vei bea mai mult. Dar eu nu m-am procopsit cu acest obicei de curand, asa ca imi este foarte greu sa renunt la el. Ca si in cazul femeilor despre care am citit, ori al prietenelor si cunostintelor mele, am deprins alcoolismul social in adolescenta. Beam de dragul de a ma imbata.
Am facut un mini-studiu, pe 35 de femei care lucreaza in presa, moda, afaceri sau administratie. Douazeci dintre ele au declarat ca beau ceea ce ele considera a fi cantitatea „medie'. Pentru 11 din ele asta insemna intre un litru si un litru si jumatate pe saptamana. Alte 11 beau doi litri si jumatate. Sapte dintre ele nu stiau exact cat beau, dar au spus ca este „prea mult'. Cea de 24 de ani care a declarat ca bea patru litri si ceva pe saptamana, cred c-ar trebui sa numere din nou sau sa mearga la doctor!
Consecintele unei betii prelungite ar fi putut fi ca: a) au telefonat cuiva a doua zi pentru a-si cere scuze; b) au uitat cum au ajuns acasa; c) au lesinat; d) au vomitat; e) s-au speriat de o posibila sarcina nedorita; f) au lipsit o zi de la serviciu. Zece dintre subiecti au raspuns afirmativ la toate punctele de mai sus, iar cinci le-au negat pe toate.
Dar de ce oare cedam ispitei? (in cazul meu, era vorba de o aniversare). Oamenii beau din multe motive: nefericire, stres, slujbe plicticoase, relatii personale ratate, sau lipsa unor relatii. Ne aflam deja in punctul in care ne intrebam: „Cand m-am distrat ultima oara?'. De cele mai multe ori a fost atunci cand am iesit cu prietenii. Asa ca o facem din nou.
Exista si unele motive sociologice. In comparatie cu generatia mamelor noastre, noi suntem mai educate, lucram, si deci avem mai multi bani pe care ii putem cheltui pentru placerile noastre personale, cum ar fi sa ne trotilam. Exista o legatura intre venituri si alcool. Acum, daca femeile au slujbe mai bune, cu perspective mai mari, au si mai multi bani. Dorinta de a le tine piept barbatilor la locul de munca a adus cu sine si dorinta de a-i intrece la bautura. In mod traditional, carciuma era locul de refugiu al barbatilor, acum a ajuns si al femeilor.
Si acum este acceptabil din punct de vedere social ca o femeie sa se imbete in public, pe cand acum douazeci de ani era ceva socant, foarte aproape de prostitutie. Vezi cat de departe am ajuns, soro? Nu e de mirare ca avem ce sarbatori. Din moment ce schema clasica a vietii unei femei (studii superioare, cariera de scurta durata, casatorie urmata de copii) s-a invechit, ocaziile noastre de a ne distra s-au inmultit in ultimii zece ani. Acum se crede ca distractia este un drept natural, iar alcoolismul este cel mai bun mod de a te bucura la maximum de acest drept. 34 dintre cele 35 de femei studiate au declarat ca beau „ca sa fie sociabile'.
Bineinteles ca industria bauturilor alcoolice a intampinat cu bratele deschise aceste tendinte. Acum piata alcoolului se orienteaza din ce in ce mai mult spre femei. Au fost inventate strategii inteligente de marketing, bauturi speciale pentru femei si locuri in care acestea sa fie consumate.. Din moment ce femeile tinere obisnuite dau pe gat echivalentul a cinci sticle de vin pe saptamana, alcoolismul social ne face probleme. In primul rand, este vorba despre riscurile de sanatate.
Fizic vorbind, femeile nu au fost facute sa poata bea atat cat beau barbatii, asa ca noi absorbim alcoolul mult mai usor, devenind astfel predispuse catre boli ale ficatului (in ultimii 20 de ani, numarul femeilor care au murit de ciroza a crescut cu 700%). Intre 1990 si 1998, bautura in exces combinata cu fumatul a dus la o crestere cu 47% a cazurilor de cancer al esofagului. Exista temeri ca, in curand, femeile ar putea deveni vulnerabile in fata acelei boli medievale, guta, iar studiile arata ca femeile care beau se pot alege cu tot felul de boli, precum cancerul de san, obezitatea, sau cresterea tensiunii.
Un studiu recent, efectuat pe femei intre 35 si 55 de ani, a aratat ca, in cazul celor care beau mai mult de 250 ml de alcool pe zi, riscul de a se imbolnavi de inima creste cu 60%. Nu e usor ca la douazeci si ceva de ani sa te confrunti cu probleme precum ciroza ori infarctul miocardic, dar consecintele pe termen scurt ale bautului peste masura – coma alcoolica, bolile cu transmitere sexuala, cresterea in greutate – pot aparea foarte usor.
In mod absolut ironic, femeile studiate aveau o intrega colectie de bancuri cu betivi. Desigur ca exista o diferenta intre acest gen de alcoolism social si alcoolismul propriu-zis. Medical vorbind, poti sa bei oricat fara sa fii fizic dependent de alcool (desi alcoolicul social este deja dependent psihic). Dar din moment ce statisticile oficiale arata ca 7% dintre cei care beau devin dependenti, poate ca ar trebui sa tratam problema cu mai multa seriozitate inainte de a fi prea tarziu.
Iar atunci cand nu poti fi abstinenta decat zece zile, cred ca trebuie sa-ti analizezi cu seriozitate obiceiurile bahice si… sa incerci sa bei cate un pahar cu apa la fiecare pahar de alcool inghitit. Nu de alta, dar combate mahmureala. De asemenea, poti pleca mai devreme de la „libatie', nu e nevoie sa stai pana la sfarsit…
Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock