Când vine vorba despre decizii devii anxioasă și îți pui nenumărate întrebări despre cum ar fi bine să procedezi? Iată un ghid pentru situațiile când ești nesigură.
Nu îți este deloc ușor să iei decizii. Te pui la îndoială și ai senzația că întreaga planetă și-a lăsat greutatea pe umerii tăi. În plus și tu pui o presiune enormă. Trebuie să fie cea mai bună alegere, hotărâre, ca și cum nu ai voie să greșești, iar tu ești unica deținătoare a răspunsului absolut. Folosește cu încredere fiecare resursă pe care o ai la îndemână.
Un brainstorming este mereu util. Discută cu persoanele în care ai încredere, vezi care este și părerea lor, roagă-le să îți dea un feedback. Ce ar face dacă ar fi în locul tău? Și contactul cu un Gică Contra este benefic. Adică alege câțiva prieteni despre care știi sigur că nu sunt pe aceeași lungime de undă cu tine, care ar fi împotriva a ceea ce gândești sau alegi tu. Ce poți să iei la nivel de informație dintr-o prelegere în care celălalt este într-o poziție de opoziție?
Rareori pentru o problemă există o singură soluție. Privește din mai multe unghiuri, așterne pe hârtie multiple modalități de rezolvare, iar apoi alege varianta cu care rezonezi cel mai mult.
Atât cele interne, cât și externe. Te simți capabilă, motivată? Ce nevoi emoționale sunt implicate și se necesită a fi satisfăcute? Ce resurse externe e necesar să angrenezi? Timp, bani, suportul din partea cuiva?
Cine spune că trebuie să acționezi imediat? Nu te pripi și ia lucrurile ușor. Ești presată de timp? Câtă vreme ți-ai oferit pentru a te gândi la decizia respectivă?
Atunci când te grăbești e posibil ca ceea ce decizi să fie util sau eficient doar pe termen scurt. Te interesează un plasture de moment sau să iei o decizie care va fi eficientă și peste câteva luni sau chiar ani? Care este impactul pe termen lung?
Ori de câte ori iei o decizie, mai ales dacă este una sensibilă, raportează-te la setul de valori și principii după care îți conturezi viața. Apoi, care sunt acele obiective pe care le ai în minte? Structurate pe obiective principale și unele secundare. Decizia ta este fidelă acestor obiective?
Învață să fii blândă cu tine și acceptă că se poate să greșești, să nu iei decizia corectă, ori că impactul real nu este în final la intensitatea dorită. Pentru asta conturează un plan secundar, de back up, la care să apelezi în caz de nevoie.
Foto: PR