Să vorbești despre sex când vrei să comunici anumite nemulțumiri e în mod cert un balet diplomatic. Cum să faci asta când orgoliul bărbaților e atât de sensibil...
Să vorbești despre sex pare un lucru banal în ziua de azi, când internetul este inundat de nuditate, rețelele socialmedia la fel, iar filmele pentru adulți nu mai reprezintă un subiect tabu. Sexualitatea este normalizată, comparativ cu acum zeci de ani, iar o viață sexuală regulată pare, aparent, la îndemână și dacă nu ai o relație stabilă. Există prieteniile cu beneficii și aplicațiile de dating online despre care multe persoane se plâng că sunt mai degrabă eficiente doar pentru casual sex. Ok, dacă doar asta cauți. Pe de altă parte, când ești într-o relație de cuplu asumată, serioasă, iar lucrurile scârțâie la așternut, situația se complică semnificativ. Pentru bărbați masculinitatea este validată și de performanțele în pat. În acest context cum să îi spui iubitului că ești nemulțumită, că vrei să schimbe felul în care faceți amor?
Dacă ești foarte critică, invalidantă, e posibil ca sexul să se întâmple nu doar nesatisfăcător ci și din ce în ce mai rar. Încrederea în sine a celuilalt este afectată semnificativ, iar unul dintre comportamente este evitarea. Nu acuza o anumită tehnică sau anumite gesturi pe care le face foarte prost. Nu sublinia negru pe alb ce nu îți place, eventual și pe un ton înflăcărat. Mai degrabă explică-i faptul că îți aduce mare plăcere când sau dacă ar face x și y lucru, fiind foarte ok să îi arăți și cum. Ori când se pune în act să îl ghidezi cât mai specific.
Schimbările nu se produc peste noapte, și necesită de cele mai multe ori repetiție. Ei bine, asta e valabil și în materie de sex. În plus, fiecare se raportează diferit la sexualitate, are o experiență proprie, mai bogată sau nu, și un anumi grad de rușine care blochează deschiderea pentru o asemenea discuție. Dacă este refractar, poți începe să discuți despre voi, în calitate de cuplu, virând treptat către sex.
Din start este important să reamintim că nu înseamnă chiar nu. Inclusiv într-o relație de cuplu cu vechime tot există noțiunea de act sexual consimțit. Iar asta funcționează în ambele direcții. Ideea de compromis sexual se referă mai degrabă la o comunicare deschisă, încrederea unul în celălalt, că nu vreți să vă faceți rău, va fi respectat ce agreați și nu va fi nimic forțat. Că sunteți interesați de perspectiva fiecăruia, rămâneți curioși și cu mintea deschisă.
Există posibilitatea ca partenerul să resimtă acea notă de nemulțumire, să se simtă atacat și prin urmare să răspundă la rândul lui cu un atac. Să te acuze că nici tu nu faci bine ceva anume, că și el ar mai vrea diverse picanterii. Nu o lua personal și nu intra în acest joc. S-a simțit rănit și nu știe cum să gestioneze. Validează aspectele pozitive ale vieții voastre sexuale și nu începeți un schimb neconstructiv de acuze.
Foto: PR