Ești nefericită în cuplu? Mesaje importante pe care ți le transmit emoțiile negative

Emoțiile negative nu trebuie să te sperie. Ele îți semnalizează că situația nu este în regulă pentru tine, și trebuie să faci anumite schimbări.

Ne-am obișnuit să nu privim cu ochi buni emoțiile negative. Ele sunt considerate dușmanul stării de bine, și trebuie să le îndepărtăm cât mai urgent. Așa că ajungem să ne autoliniștim cu mâncare, shopping, sport în exces, ori pur și simplu să nu mai simțim nimic, nici bucurie. Dar emoțiile negative sunt un semnal de alarmă, care spun multe despre prezentul sau trecutul nostru.


Resentimentele

Sunt strict legate de un eveniment din trecut, care s-a întâmplat acum 1 lună, acum 1 an sau chiar mai mult. Arată că nu ești vindecată și aduci trecutul în prezent. Capacitatea de a trăi în momentul aici și acum este mult redusă. Resentimentele pot fi față de alții sau chiar față de tine.

Furia

E ca o monedă cu două fețe. Îți arată că ești în disconfort profund, că este necesar să pui limite și să faci totul pentru a le respecta. Ori că există anumite zone ale existenței tale unde este necesar să îți ajustezi concepțiile.


Vina

Pentru a te putea ierta și pentru a merge mai departe, întâi e important să îți vezi sentimentul de vinovăție. Acesta este și un bun indicator pentru conturarea conduitei morale sau reconfigurarea principiilor. Mergi mai profund și vezi ce nevoie neîmplinită ascunde această vinovăție și care sunt mesajele dure pe care ți le spui despre tine. Apoi găsește contraargumente pentru etichetele pe care ți le lipești pe frunte din acest mod critic.

Rușinea

De regulă funcționează mână în mână cu vinovăția. Ceea ce spun alții despre tine, ceea ce ai făcut activează din nou propriul critic interior care te biciuiește necontenit. Dacă tu nu ești blândă cu tine, cine poate fi? Ce i-ai spune unei prietene aflată într-o situație similară? Care sunt argumentele pro și contra pentru această rușine? Ce câștigi și ce pierzi?

Dezamăgirea

În mod cert nevoile tale emoționale nu au fost împlinite. Iar la mijloc se află și un set de așteptări pe care îl aveai de la tine sau de la celălalt. Simți dezamăgire pentru că îți pasă, și ai făcut eforturi într-o direcție anume. Analizează-ți eforturile. Poți descoperi că ai făcut tot ceea ce ținea de tine, ceea ce aduce ușurare.


Tristețea

De multe ori nu vedem direct tristețea. Ea este ascunsă de frustare sau de sora ei mult mai intensă – furia. Stai cu tristețea ta și vezi ce îți transmite. Te afli într-un mod vulnerabil, care are nevoie de alinare și de multe ori nu o primești de la partener. Primul pas este să înțelegi că tu ești cea care îți oferă iubire, grijă, validare, că tu ești persoana pe care te poți baza întotdeauna și care nu te va părăsi niciodată. Caută o poză cu tine când erai mică, în jur de 6-7 ani, uită-te la ea și încearcă să te conectezi emoțional cu această versiune mică a ta. Spune-i cu voce tare toate acele cuvinte frumoase pe care ai nevoie să le auzi.


Citește și:
Nu te lăsa manipulată! Lucruri care îți fac rău și nu ar trebui să le accepți niciodată în cuplu

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle