Anxietatea îți dă târcoale atât de puternic încât calitatea vieții tale este afectată. Tema principală: partenerul de cuplu.
Nu este prima dată când te vizitează anxietatea. În trecut avea legătură cu notele de la școală, performanțele de la examene, iar când era vorba despre examene extrem de importante, decisive pentru viitorul tău, aproape că era paralizantă și te dădea atât de mult peste cap încât uneori chiar punea în real pericol miza pentru care te pregătisei intens. Tema anxietății s-a schimbat pe măsură ce a trecut timpul, au apărut îngrijorările extreme în relație cu locul de muncă, termene limită sau achiziții personale importante. Iar relația cu omul pe care îl iubești a fost de asemenea atinsă de anxietate, gândurile că ar putea fi în pericol, a pățit ceva rău fiind copleșitoare. Poți trăi așa, într-o frică perpetuă, sau poți depune efort să-ți gestionezi anxietatea.
Avem pe de-o parte îngrijorări bune, funcționale, rezonabile, care nu doar că ne ajută să supraviețuim, ne ajută să avem o viață rezonabilă. Te îngrijorezi că pierzi avionul și nu mai ajungi în vacanța aceea grozavă, atent plănuită. Așa că te organizezi astfel încât să ajungi la aeroport la ora potrivită. Este roșu la semafor și nu mergi mai departe, deoarece te îngrijorezi că o altă mașină poate trece și vă veți ciocni. Apoi există și îngrijorări disfuncționale, care îți afectează calitatea vieții, relațiile, performanța la serviciu, te împiedică să trăiești așa cum ai vrea și în echilibru.
Uneori discutăm despre un beneficiu secundar important care menține anxietatea. Adică ceea ce primești întreține anxietatea și nu mai vrei chiar atât de tare să lupți cu ea, deoarece ești foarte… câștigată. Te îngrijorezi că partenerul poate păți ceva rău și îi prezinți toate scenariile acelea negative pe care le-a conceput mintea ta. Ca atare el nu mai pleacă, nu mai întreprinde diverse acțiuni singur ca să nu te mai îngrijorezi tu. Ce câștigi? Un grad de control asupra lui, atenție, timp împreună. Oare cum ai putea primi atenție, afecțiune și timp de calitate în doi fără anxietatea ca armă?
Îl suni de nenumărate ori, îi dai mesaje ca să îți confirme că totul e bine. Poate că aveți acea aplicație prin care îi vezi localizarea. Știi exact unde e și dacă nu îți răspunde la telefon te duci tu direct acolo? Sau suni persoanele alături de care știi că este ca să ți-l dea la telefon sau să te reasigure că e bine? Toate astea ca să stingi gândurile care te bântuie, cum că a pățit ceva, i s-a făcut rău, a avut un accident, a făcut un infarct, a murit. Și pe moment te simți ușurată, până data viitoare. Doar că aceste comportamente de verificare nu te ajută să îți gestionezi anxietatea, ci o mențin, o perpetuează.
Notează gândul anxios, apoi câtă încredere ai în predicția ta și ce impact are asupra ta emoțional, fizic, comportamental. După, notează ce s-a întâmplat de fapt și cum te simți cu acest deznodământ. Mintea îți mai joacă feste și nu e util să crezi scenariile în care ghicește un viitor teribil, catastrofal.
Întâi e necesar să calmezi corpul prin exerciții de respirație, training de relaxare musculară, exerciții de mindfulness. Ancorează-te în prezent descriind 5 lucruri pe care le vezi, 4 pe care le auzi, 3 le simți, 2 le miroși, 1 îl guști. Mai ajută să te împingi și într-un perete ca și cum vrei să-l miști. Adu-ți aminte în ce zi ești, cu cine ai vorbit azi. Distrage-te sănătos cu activități utile. Întreabă-te dacă e logic și rațional gândul respectiv, dacă ai dovezi pentru el, uită-te la impactul pe care îl are asupra ta. Cu ce gând rațional poți înlocui gândul irațional?
Foto: PR