Săptămâni întregi izolată în casă, cu părinții în vârstă. Îi iubești, dar răbdarea ta a cedat demult. Iată câteva metode prin care poți să te protejezi emoțional.
Nu e ușor să ai grijă de părinții în vârstă. Și nu e ușor să locuiești împreună cu ei. Desigur, te ajută la menaj, prin curte. E bine să vii acasă de la serviciu și mâncarea să fie gata, să înlocuiască bona, de altfel costisitoare. Înainte nu petreceai foarte mult timp acasă, fiind la birou, ieșeai la plimbare, aveai diverse activități cu partenerul, prietenii sau copilul. Adică aveai la dispoziție o varietate de metode prin care să te încarci emoțional și să treci cu vederea diversele lucruri pe care ei le făceau și te enervau teribil. Acum toate acestea nu mai sunt posibile, iar părinții în vârstă, fără să vrea, pot avea un comportament abuziv. Și ei sunt plictisiți, îngrijorați, iar câteodată reacțiile lor sunt de-a dreptul copilărești sau brutale. Își pot pierde cumpătul, pot țipa, jigni, pot avea cerințe exagerate, un aer superior, că știu ei mai bine, pot deveni foarte critici. O mulțime de comportamente care îți dezvăluie răni mai vechi, din copilărie. Dar atunci erai mică, nu știai să te aperi, pe când acum le poți impune limite din rol de adult.
Simți că explodezi dacă nu-ți ventilezi furia? Vorbește cu o prietenă la telefon și povestește-i episoadele care te-au nemulțumit. Părintele refuză medicamentele sau insistă să iasă la cumpărături, deși tu te ocupi de asta? Poți discuta cu medicul de familie, care apoi să îi repete părintelui tău la ce riscuri se supune, ce impact are coronavirus asupra vârstnicilor. Ideea este să scoți la suprafață toate emoțiile negative, altfel mocnesc și te macină pe interior. Caută suport.
Nu sunt niște copii de care ai grijă și pe care tu trebuie să îi ghidezi în viață. De asemenea, acceptă faptul că nu poți să îi schimbi, poți schimba doar modul în care tu te raportezi la ei. Mama ta a vrut să gătească ceva anume și a făcut mizerie în bucătărie? Nu porni un scandal și las-o pe ea să curețe bucătăria. La fel, dacă se ceartă la telefon cu fratele sau sora ta, nu interveni între ei, nu îți scuza părintele. Să își gestioneze propriile relații și comportamente.
Alege cu grijă temele de discuție și evită-le pe care despre care știi din start că sunt o bombă cu ceas. Dacă tu și părinții în vârstă ați început o ceartă, poți apela la tehnica time out. Pentru a evita escaladarea conflictului, spune-le că ești foarte nervoasă, pleci în altă cameră, și te vei întoarce peste 30 de minute să discutați lucrurile cu mai mult calm, să găsiți o soluție.
Părinți care cer foarte mult te manipulează prin vină ori încearcă să îți controleze viața de parcă ai 14 ani. Este momentul să te întrebi dacă îți dorești ca în viitor să mergi mai departe în același stil. Ori e timpul să locuiți separat, indiferent de beneficiile secundare pe care le ai din traiul alături de ei. Din diverse motive nu puteți locui separat? Atunci pune pe foaie cum vrei să arate viața ta, chiar și cu ei în casă, și comunică-le noile limite de care tu ai nevoie.
Analizează-ți propriul comportament. Ești supraprotectivă din grijă și iubire? Părinții în vârstă se simt astfel incapabili, inutili? Ești exagerat de critică și le urmărești fiecare gest? Dacă ei au un comportament abuziv, le răspunzi la fel? Când focul întâlnește foc, flacăra devine și mai mare și mistuie tot în jur. Da, capacitatea ta de autoreglare emoțională e mai mare decât a lor. Simți că te cuprinde furia? Retrage-te într-un loc din casă și calmează-te prin respirație.
Nivelul lor de degradare cognitiv le influențează semnificativ comportamentul și reacțiile emoționale, la fel și diferitele probleme de sănătate. De asemenea, situația actuală îi poate purta mental în diverse momente din propria copilărie când au fost în pericol, izolați, marginalizați. Nici ei nu s-au confruntat cu o pandemie, iar anxietatea e posibil să crească semnificativ de vreme ce sunt categoria unde se înregistrează cel mai înalt nivel de mortalitate.