Pe moment îți vine să te desparți. Dar știi că după ce va trece furia nu vei mai lua în calcul această variantă. Strategii să te temperezi.
Scenariul îți este deja foarte cunoscut. Nu doar din relația actuală, ci și din precedentele. Partenerul te supără cu ceva, face o gafă. Te enervezi până ajungi să simți o furie intensă și în minte îți vine un singur gând: te desparți. Nu vrei să îl mai vezi în viața ta, poate îi faci și bagajele sau tu pe ale tale, îl blochezi pe rețelele de socializare, nu îi mai răspunzi la telefon. După o perioadă, când te-ai calmat, vă împăcați și totul se derulează bine până data viitoare. Când se repetă istoria. Care s-a repetat de atâtea ori încât în momentele de luciditate știi deznodământul și ai vrea să procedezi diferit.
Iar v-ați certat și îți vine să-l trimiți în pădure sau să te duci tu acolo. Fă un efort și privește în urmă la toate situațiile similare. Ce rost are să îți faci bagajele ca apoi să te întorci cu ele? Să alertezi toți prietenii și familia că v-ați despărțit ca apoi să anunți, repetat, împăcarea.
Despărțiri și împăcări nenumărate, ce îți aduc ele? Oboseală fizică și psihică, sentimentul de instabilitate, haos logistic în ceea ce privește mutarea, poate și costuri financiare. Iar precum în povestea cu Petrică ce striga lupul (până vecinii nu au mai sărit în ajutorul lui și lupul chiar a apărut și l-a mâncat), îți vei distruge și tu credibilitatea.
Despărțirea nu este nicicum decisă de partea ta sănătoasă. Nu te-ai hotărât după ce ai reflectat, ai pus în balanță toate elementele. E o reacție de apărare la nervi. Sau un mod ineficient de a face față, de a te feri de durere, de tristețe, de dezamăgire.
Ca să calmezi răspunsul corpului la furie vei descoperi că respirația abdominală este foarte eficientă. Emoțiile sunt manifestate și corporal, iar corpul în sine poate fi un instrument prin care să obții reechilibrarea. Așa că inspiră lent pe nas și expiră lent pe gură, fiind atentă ca să se umfle nu pieptul, ci abdomenul. Poți folosi timpii de 2-4-2, unde numărând până la 4 ții respirația. Fă asta timp de câteva minute, chiar zilnic, pentru a-ți crește abilitățile de autocontrol prin respirație.
Simți că urmează să explodezi? Cere o pauză de 30 de minute în care să vă calmați și să discutați apoi cu mintea mai limpede. Poți merge în altă cameră, afară să te plimbi, dar te întorci în timpul promis. Niciodată nu pleci trântind ușa, fără să verbalizezi regulile de mai sus.
… pe care el le-a făcut și le face pentru tine. Sigur, e nevoie ca emoțional să fii ceva mai temperată. Căci relația nu e numai un nor negru de funingine, ceva frumos te ține acolo.
Ajută să notezi pe o hârtie toate gândurile ce provoacă furia sau să suni o prietenă cu care stabilești în prealabil că este ok să îi dai un telefon în astfel de momente. Dând afară furia reușești să te recalibrezi și să abordezi discuția mai matur și înțelept.
Ca să ieși din această activare emoțională puternică poți folosi și sportul. Alergat, genuflexiuni, fandări, flotări, ceva care să te solicite foarte mult și să consume energia negativă ce te face să explodezi.
Foto: PR