Când spui gelozie te gândești la o altă persoană care îi face avansuri evidente partenerului tău. Sau la o discuție ori o prietenie a acestuia cu cineva, ceea ce te face să te simți nesigură, tristă și foarte furioasă. Uneori te mai trezești întrebându-te dacă nu cumva întâlnește o tentație la benzinărie, la supermarket, pur și simplu pe stradă sau când iese singur cu prietenii lui în oraș, la o terasă sau la club. Dar gelozia nu se restrânge doar la contexte cu tentă sexuală, amoroasă, ea poate căpăta note de competiție și valențele variate sunt la fel de distructive pentru cuplu și stima ta de sine.
Succesul profesional
Dai în clocot de gelozie când îți povestește că a fost lăudat de șefi, a fost promovat, a primit o mărire de salariu, a fost cooptat în acel proiect care sună senzațional. Ce se întâmplă? La nivel inconștient intri în competiție cu el. Te raportezi la partener așa cum o făceai în copilărie la colegii de clasă și erai extrem de vigilentă ce note luau. Doar că lupta pentru putere și competiția în cuplu sunt două dinamici disfuncționale care macină relația și conexiunea dintre voi.
Legătura cu familia
Geloasă pe mama lui, pe sora sau tatăl său? Se poate, desigur. Căci intră în scenă un fel de posesivitate și simț al proprietății în care nu concepi să îl împarți cu nimeni. Lucrurile devin cu atât mai dificile dacă dintr-o fostă relație sau căsnicie are un copil. Și ești geloasă pe relația, timpul și ceea ce investește în relație cu fiul sau fiica sa. În acest tablou, partenerul este pus la mijloc, între loialitatea față de familia sa de origine, față de copilul său și față de tine. Dar cum acest conflict interior chinuitor este provocat de tine, consecințele negative se vor răsfrânge în relația voastră.
Prietenii
Îți poate declanșa capcana deprivării emoționale printr-o relație foarte strânsă cu prietenii săi, dar mai ales prin incapacitatea de a echilibra viața de cuplu sau de familie cu tine și prietenia lor. Nu ați agreat limite sau condiții ale timpului petrecut în afara relației și nici nu e dispus să creioneze ceva în acest sens. Un alt aspect e că viața lui socială bogată funcționează ca un fel de semnal de alarmă sau oglindă opusă pentru însingurarea ta. Ești cât se poate de invidioasă că el are oameni pe care să se bazeze și tu nu, prieteni cu care să iasă oricând la o cafea și tu nu.
Hobby-uri
Merge la sală după un program regulat, face alpinism, aleargă și participă la maratoane. E pasionat de echitație, golf, sailing. Are hobby-uri de care se ocupă cu mare plăcere și cu simțul răspunderii. Vezi toate astea dar nu le folosești ca sursă de inspirație, ci te adâncești în frustrarea că tu nu ai o viață personală.
Cultura generală
Partea ta exigentă este extrem de pronunțată. Trebuie să știi, să poți, să fii bună, chiar cea mai bună. Partea ta critică este și ea la butoane și începi să te jignești, să te înjosești de una singură atunci când poate ai greșit, ai fost pe lângă un subiect. După te retragi, eviți continuarea conversației ceea ce rupe și conectarea emoțională.
Citește și:
Consideri că ești foarte înțelegătoare cu partenerul tău de cuplu? Cum asta se poate întoarce împotriva ta
Foto: PR