Ești foarte prinsă în gândurile tale? Cum te sabotează în cuplu analiza în exces

Despici firul în patru frecvent, iar în cuplu foarte multe certuri vin din această analiză teribilă. Dar nu doar conflictele sunt efecte secundare.

Dacă ești onestă, faci un pas în spate și privești cu mai multă claritate, observi singură cum această hiper analiză te sabotează în cuplu cu succes. Poate că apropiații ți-au atras atenția, partenerul actual ți-a indicat asta exasperat, dar și tu ești conștientă de acest tipar care ți-a ocupat nopți întregi în care ai fi putut dormi liniștită. Uneori analiza a dat roade. În trecut te-a ajutat să descoperi infidelitatea unui fost. Să înțelegi mai bine că un altul de fapt se juca de-a relația și nu voia să își asume nimic. Ai luat decizii importante legate de viața ta, eventual de un parcurs profesional. Dar poți face toate lucrurile astea fără să te chinui și fără să alterezi felul în care te conectezi la cel pe care îl iubești și alături de care vrei să trăiești.


Certuri neîncheiate

Ați avut un conflict pe care îl derulezi mental până la epuizare. Și te cerți în capul tău cu partenerul, dând replici în locul lui și adăugând benzină peste un foc care în lumea reală a ars, s-a stins, dar astfel tu îl menții viu în imaginația ta și la nivel emoțional. Practic nu permiți conflictului să se încheie, să vă vedeți mai departe de relație și de ce puteți face într-o manieră sănătoasă pentru voi.

Replici acide și tardive

Și cum cearta continuă, iar partenerul e la îndemână, în casă, vrei să îi dai replica. Să te răzbuni, să îi arăți tu lui, că nu ești slabă, că ai voce, că nu te pune el la punct sau discuția nu se încheie când vrea el. Iar din senin, tu reacționezi pentru ceva avut loc cu multe zile în urmă. Dar nu din partea ta sănătoasă, punctând ce nu a fost ok pentru tine sau ce ai nevoie, eventual invitând la negociere.


Îi pui cuvinte în… cap

Analiza elaborată pe un subiect anume te duce foarte ușor pe panta ghicirii gândurilor. Adică ce gândește, ce vrea, ce simte partenerul, dar fără ca el să îți fi zis ceva în acest sens, fără o dovadă clară, verbalizată, a lui. Mai departe conturezi și un deznodământ, o altă ghicire, dar a viitorului de această dată. Îți imaginezi ce face, cum se simte partenerul într-un context anume, cum acționează sau reacționează alte persoane în relație cu el, amplificând mai ales gelozia sau scenarii în care el e pus în pericol.

Nu transmiți ce te supără

Frământările multiple desfășurate la nivel interior pot foarte bine să rămână doar acolo. Adică tu să te macini și să te descompui în bucăți mici pe dinăuntru, iar în afară să afișezi un zâmbet larg. Să te comporți ca și cum nimic nu s-a întâmplat sau e în neregulă. Toată lupta s-a dus în tăcere, și nu mai ai energie să ceri sau să semnalezi nimic.

Nevoia de reasigurări…


… extreme e în strânsă relație cu scenariile. Cu cât sunt acestea mai fantastice, cu atât vrei mai mult control, mai multă putere sub denumirea de reasigurări, care nu mai au rolul de a menține conexiunea, ci de a alimenta dominarea.

Citește și:
Ce câștigă partenerul tău de cuplu dacă ai standarde ridicate în ceea ce îl privește pe el și relația voastră

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle