Ești extrem de furioasă pe partener? Ce să faci când simți că explodezi

Ești furioasă și cu greu te abții? Ce poți face, totuși, pentru a-ți ține emoțiile în frâu și lucrurile să nu degenereze.

Ești extrem de furioasă pe partener? Ce să faci când simți că explodezi

Considerai că ești o persoană calmă, dar în această relație devii furioasă cum nu îți imaginai vreodată? Nu știi ce să faci cu furia ta și consideri că nu e ok să simți asta? Furia e o emoție secundară, căci în spatele ei se mai ascunde ceva. Poate fi vorba despre tristețe, teamă, dezamăgire, neputință pe care le trăiești deoarece nevoile tale emoționale nu sunt împlinite. Și ajungi să ceri într-un mod prea puțin sănătos, urlând, reproșând, spărgând lucruri sau chiar lovind partenerul. La final amărăciunea e și mai mare, te simți și mai neînțeleasă, poate chiar te critici, te învinovățești, te simți rușinată de acțiunile tale. Ca să pui limite și să ceri așa cum ai nevoie cu adevărat, să ajungă mesajul la partener, e necesar să calmezi acest copil furios din tine care dă în clocot.

Respiră

Respirația abdominală este folosită cu succes în episoadele de anxietate, în atacuri de panică, iar activarea corporală foarte mare este redusă altfel. Poți obține și reducerea intensității furiei respirând conștient, atenția ta fiind focusată pe felul cum se ridică abdomenul, cum se lărgesc nările, cum simți aerul intrând pe nas, cum îl simți în piept când ții respirația și cum e când îl eliberezi pe gură. Nu încerci doar o dată și gata, ci exersezi câteva minute sau până când simți că te calmezi.

Cunoașterea limitelor

Corpul este un bun barometru pentru ceea ce s-ar putea petrece la nivel comportamental și emoțional. Ce se întâmplă în corp pe măsură ce te enervezi? Care sunt simptomele fizice pe care le poți asocia diferitelor grade ale furiei? Ce simți în corp înainte de a deveni imposibil să îți controlezi furia și explodezi? Ei bine, acest prag este cel când e necesar să intervii. Cum? Păi respirația abdominală descrisă mai sus, o pauză din discuție de 30 de minute stabilind să reluați subiectul după ce expiră exact acel timp de time out. Interval când o plimbare s-ar putea dovedi eficientă sau chiar un exercițiu fizic foarte intens dacă observi că nu se schimbă nimic și ești la fel de activată.

Scanarea corporală

Despre tehnicile mindfulness se știe că te ajută să te ancorezi în prezent, în aici și acum. Mintea ta nu mai rumegă tot felul de scenarii, de judecăți de valoare, astfel încât să te rănească nu doar acțiunile partenerului, ci și ceea ce îți zici tu ție în legătură cu ele. Prin scanarea corporală te focusezi pe momentul actual, pe tine, și faci un antrenament al atenției observând tot ceea ce simți în corp, începând cu degetele de la picioare și până în creștetul capului. Obții un spațiu de manevră în care nu mai reacționezi imediat cu furie necontrolată.

Ce ai nevoie

Făcând metaforic acești pași în spate, ceea ce îți permite să te apropii de partea ta sănătoasă, uită-te cu blândețe la fetița mică din tine care nu avea voce și în locul căreia vorbea fetița furioasă. Ce are ea nevoie? Cum îi poți transmite asta partenerului? Eu mă simt…. atunci când…. și am nevoie de la tine să …. Va fi mai eficient decât revărsarea de furie și reproșuri.

Citește și:
Strategii ineficiente de a face față situațiilor dificile în cuplu. Îți fac rău și ție și relației

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle