Nu ai neapărat o problemă cu faptul că ești divorțată, cât mai degrabă cu cel că ești singură. Divorțul a venit cu lecții prețioase și ai fost dispusă să te uiți și la propriile greșeli, nu doar la cele ale fostului soț. Ca atare consideri că într-o nouă relație știi să procedezi altfel, diferit, mai sănătos. Doar că această nouă relație se lasă mult așteptată și nu știi ce să mai faci cu senzația de vulnerabilitate. Și, da, poate regreți un pic că ai divorțat, dar în același timp știi că atunci a fost decizia bună pentru tine.
Sunt în siguranță
Uneori te simți neprotejată, că poți fi rănită extrem de ușor. Și e necesar să îți reamintești că ești în siguranță. Întâi observă 5 lucruri pe care poți să le vezi și descrie-le în minte, în detaliu. Procedează la fel și cu 4 lucruri pe care le poți auzi, 3 pe care le poți simți, 2 mirosi și 1 gusta. Apoi adu-ți aminte în ce an ești, în ce zi ești, cu cine te-ai întâlnit sau ai vorbit azi. Apoi adu-ți aminte că ești în siguranță. Cum se simte asta în corp? Ce emoție experimentezi acum? Mintea e mult mai liniștită și nu mai ronțăie gânduri negative deoarece a fost distrasă cu exercițiul de focus al atenției.
Ce este în controlul meu?
Și vorbim aici de un control rezonabil pentru o viață rezonabilă. Așterne pe hârtie ce se află în controlul tău și îți poate influența viața în bine direct sau indirect. Dar ce nu poți controla în realitate? Notează și aceste aspecte. Cum poți accepta ceea ce nu poți controla?
Divorțul s-a clasat
Oare cum ar fi fost viața ta dacă ai fi rămas în relație? Dar cu ceea ce știați și puteați la vremea aceea tu și partenerul. Poate că ați ținut legătura și acum ți se pare că sunteți mai maturi, mai înțelepți amândoi, și ca atare să intervină un fel de nostalgie, un fel de… cum ar fi fost dacă? Însă nu uita că atunci nu aveați aceste cunoștințe și erați mult mai tineri. În plus, poți schimba trecutul sau poți influența prezentul pe care îl trăiești în aici și acum? Până și viitorul are gradul său de imprevizibil.
Nu sunt singură!
Cine sunt acei oameni pe care te poți baza? Care țin mult la tine, care te respectă, te prețuiesc? Ok, nu ai un partener de cuplu, dar poate că încă mai există persoane din familia ta de origine, prieteni care nici nu trebuie să fie mulți. Acest termen folosit pentru a clarifica un statut relațional/marital poate induce o confuzie și un sentiment de singurătate când chiar nu ești singură, ci doar nu în cuplu.
De ce mă pot bucura?
Dacă nu ești în cuplu nu te poți bucura de viață? De o vacanță? De o plecare la final de săptămână? De o cină sau de o cafea în oraș? De o sesiune la cosmetică sau coafor, de una de shopping? Ce hobby-uri ai care îți aduc plăcere? Cum poți prin intermediul lor să îți mărești cercul social? Prin ce se traduce pentru tine grija de sine? Aceste gânduri negre, ce impact au ele asupra ta? Te ajută cu ceva?
Citește și:
Îți plac provocările? De ce să nu (mai) insiști când bărbatul cu care flirtezi îți spune că vrea să fie singur
Foto: PR