Ești deschisă spre compromisuri în cuplu? Unde anume e important să trasezi o limită clară

Compromisuri asumate, cu care te simți confortabil, și compromisuri ce sunt mai degrabă o formă de complianță. Atenție la tendința de a face prea mult.

Ești deschisă spre compromisuri în cuplu? Unde anume e important să trasezi o limită clară

O viață în doi fără compromisuri făcute în cuplu? Prea puțin probabil să fie realizabil, indiferent cât de mult vă potriviți. Sau este posibil dacă unul dintre parteneri este subjugat celuilalt și ca atare nu cere nimic, nu pune nicio limită. Totul se petrece cum dorește sau consideră partenerul în mod evident preocupat de putere și control. Să nu faci niciun compromis înseamnă să nu te uiți și la nevoile partenerului tău, să nu i le iei în seamă, să nu ajungeți la o variantă agreabilă pentru amândoi. Indiferent cât de mare este subjugarea, la un moment dat tot va apărea furia și aparenta liniște va fi semnificativ tulburată. Un compromis care să nu satisfacă nevoile ambilor parteneri nu este sănătos și nici rețeta pentru o relație împlinitoare, ci către frustrare. Este un trai de unul sigur în cadrul relației.

Investighează ce știi…

… despre compromisuri. De la cine ai învățat despre ele? Din familie, de la prieteni, din filme? Nu toată lumea discută aspecte legate de cuplu cu apropiații și câteodată tragi concluzii doar în funcție de ceea ce observi. Dar nu poți vedea tot și nu poți știi toate mecanismele din spatele unei alegeri sau ale unui cuplu. Compromisurile le-ai privit ca pe un deces al propriei identități? O pierdere de sine și a puterii? O modalitate de a arăta iubirea? O strategie de a face față într-un mediu puternic conflictual?

Cum recunoști compromisul bun

Până la urmă nu toate războaiele merită a fi purtate. Și e în regulă să evaluezi dacă pentru tine este cu adevărat deranjant și e musai să discuți subiectul respectiv, ori miza e mică și mai bine treci peste. Dar acest trecut peste, a închide ochii, nu te ține trează noaptea de furie, nu te frustrează și nu te macină pe interior. Căci asta face un compromis care intră în conflict cu valorile, principiile, nevoile tale. Un compromis sănătos îți dă liniște, încredere, o stare de confort emoțional.

Ce este negociabil și ce nu

Iar aici tu ești singura care îți poate oferi răspunsurile. Fiecare individ are o listă de elemente peste care nu poate trece, nici măcar nu intră în discuție la nivel de negociere. Altele sunt negociabile foarte puțin, altele mai mult. Până la urmă cheia este tocmai această negociere care nu e un joc de putere sau o competiție. Scopul nu este de a vedea cine e negociator mai bun, cine câștigă, îl domină pe celălalt. Ci de a lucra împreună pentru binele relației, pentru o satisfacție comună.

Sănătatea fizică și mintală

Un compromis nu trebuie să te pună fizic în pericol, să fii rănită, ori să îți afecteze sănătatea mintală. Un compromis de pe urma căruia ai stări depresive, te vizitează constant anxietatea, dezvolți diverse afecțiuni pe bază de stres, ar trebui să constituie un mare semnal de alarmă. Poate că pur și simplu nu ți-ai dat seama. Ai crezut că e în regulă pentru tine ceea ce ați decis. Dar somatizările îți arată că nu. Reveniți asupra temei respective și conturați o nouă cale mai apropiată de ceea ce ai tu nevoie.

Citește și:
Tu și partenerul sunteți părinți? Lecții (ne)sănătoase despre cuplu pe care le transmiteți copiilor voștri

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle