Până acum o prioritate au fost partenerul și relația, și ai realizat că ai uitat de tine. Cum poți redeveni importantă tu în viața ta.
Poate că nu ai fost învățată că este mai mult decât ok sau normal ca tu să fii o prioritate în viața ta. Ai avut în familie exemplul autosacrificiului și l-ai copiat inconștient. Viața te-a pus în fața atâtor situații dificile, încât a fost necesar să te ocupi de ele, fără să mai ai resurse și pentru tine. Sau entuziasmul față de partener a fost foarte mare, iar povestea voastră a devenit în sine o prioritate. Fluturii din stomac te împingeau să răspunzi afirmativ la tot ceea ce propunea el, ori asta crezi că s-a întâmplat. Dar mai degrabă e o formă de capitulare din teama de a nu-l deranja, de a nu-l pierde, de a nu crea conflicte. Temându-te să nu îl pierzi pe el, în final te-ai pierdut pe tine, și dorești să te aduci înapoi.
Ca să poți schimba acest mecanism de a face față e necesar să îl conștientizezi. Care sunt costurile și beneficiile lui, când a apărut el, de la cine l-ai învățat și de ce. Cum interferează el cu obiectivul tău real și cu nevoile tale emoționale.
Sigur că unele lucruri sunt negociabile. Sigur că ești deschisă la noi provocări, să ai noi experiențe, chiar să ieși din zona de confort. Și pe lângă fiecare da care bifează această enumerare, mai sunt și aspecte importante pentru tine de care ai vrea ca partenerul să țină cont. Să se întâmple și ce îți place ție, ce contează pentru tine, nu doar ce îi place lui. Ce ar intra pe lista ta? Dar în top 10?
Poți începe pe stradă refuzând un pliant, pe care inițial l-ai fi acceptat. Cu prietenii refuzând o ieșire obositoare, de care nu ai chef cu adevărat, în relație cu lucruri mici crescând apoi semnificația lor. Și pentru a spune nu ai nevoie de antrenament.
Limitele au nevoie să fie menținute și reluate. Celălalt nu va mai înțelege nimic atunci când setezi o limită, apoi ești dispusă să o încalci. Mai mult, transmiți mesajul că nu ești constantă tu și inconștient încurajezi acest dans al forțării limitelor.
O discuție sinceră și transparentă poate avea un impact benefic asupra calității relației. Fără a pune etichete sau a da vina pe celălalt. Nu el te obligă, ci tu alegi să capitulezi repetitiv. Spune-i cum te simți, de ce faci asta, care sunt temerile tale și de ce ai avea nevoie din partea lui.
Partenerul îți propune ceva. Conform obișnuinței ești tentată să răspunzi afirmativ imediat. Spune-i că te vei gândi și îi vei transmite curând opinia ta. Astfel poți analiza ce simți cu adevărat față de propunerea lui, care sunt costurile și beneficiile dacă accepți sau nu. Ești nesigură, confuză? Cere mai multe detalii pentru a decide în cunoștință de cauză.
Foto: PR