Este normal să greșim? Află cum poți face față unui eșec!

Teama de a greși, dar mai ales de a face față unui eșec devine o teamă majoră pe care oamenii o resimt în mod constant.

Este normal să greșim? Află cum poți face față unui eșec!

Conform specialiștilor, teama de eșec este considerată un prag psihologic pe care îl putem depăși prin perseverență și prin încrederea în propriile forțe. Pe termen lung, persoanele afectate pot refuza să mai încerce lucruri noi sau chiar ajung să se izoleze social.

În primul rând, oamenii trăiesc într-un mediu dominat de prejudecăți din partea celor din jur. Aceste prejudecăți determină împunerea unor limite, care în mod real, ele nu ar exista. Este important să știm că, deși sentimentul de a greși nu este tocmai foarte plăcut, acesta vine la pachet și cu rușinea și scăderea stimei de sine.

Avem tendința de a face lucrurile în maniera în care suntem obișnuiți că trebuie să fie făcute, dar nu ne dăm seama ca este momentul să ne dăm dreptul de a greși. Da, toată lumea greșește, și da, toată lumea are parte și de eșecuri în viață. Și a face față unui eșec este o artă. Iată care ar putea fi principalele cauze care pot produce un dezechilibru:

Perfecționismul

Persoanele care sunt perfecționiste pot privi eșecul ca pe o experiență nefastă și peste care nu pot trece datorită dorinței de a avea mereu lucrurile făcute într-o manieră ideală. Lucru care este, de altfel, imposibil. Nimeni nu este perfect și ar trebui să avem mereu în minte acest aspect.

Expunerea la critici

De mici suntem supuși criticilor fie din partea părinților, a prietenilor sau profesorilor. Fiind expuși acestor critici, putem dezvolta o oarecare temere de a mai primi sfaturi din partea celorlalți pe viitor. Desigur, criticile pot fi și constructive, iar ele ne ajută să reparăm ceea ce nu era tocmai în regulă.

Trauma eșecului

O singură greșeală de ordin personal ne poate afecta toată viața, mai ales în alegerile pe care urmează să le facem în viață, fie ele în plan personal sau profesional. Este dificil să ne acceptăm greșelile, știm, dar odată acceptate putem trece mai ușor peste o eventuală traumă.

Complexul de inferioritate

Majoritatea oamenilor nu au încredere în propriul potențial, iar acest lucru se datorează faptului că nu ar primi confirmarea din partea celorlalți, lucru pe care nu ar trebui să îl așteptăm întotdeauna.

Viziunea simplistă asupra vieții

Există și persoane care cred că în viață totul se obține cu ușurință și fără a depune un minim de efort, iar astfel nu pot fi capabile să își asume riscuri. Da, este greu să obții în viață ceva fără să muncești, cine nu și-ar dori să aibă totul la picioare?

Acum că am văzut care ar fi principalele surse care ar produce un dezechilibru la nivelul psihicului, ar trebui să știm și ce să facem pentru a depăși eventualele dezamăgiri, nu?

Nu te mai uita la televizor!

Da, știm, este aproape imposibil. Însă, un studiu a arătat că vedem pe zi în jur de 14 știri negative pe lângă una pozitivă, ceea ce nu este deloc în regulă. Este de știut faptul că oamenii vor reține mult mai repede un eveniment negativ pe lângă unul pozitiv, fapt care determină în timp o scădere a stimei de sine. Așadar, un prim pas pentru a scăpa de teama de a greși ar fi să nu ne mai uităm la televizor.

Bârfa și comunicarea negativă

Toată lumea a bârfit măcar o dată în viață, nu are rost să ne ascundem după deget. Oamenii sunt foarte preocupați de cei din jurul lor și se simt foarte nefericiți dacă nu au ceea ce ei au. Fiecare om este bun în felul său, iar acest lucru ar trebui să ne motiveze îndeajuns. Bârfa acționează și ca un bumerang. În momentul în care tu vorbești negativ de anumite persoane, și ele vor face același lucru. Important este să nu te lași afectat de acest lucru.

Grijile

Zilnic suntem supuși stresului cotidian, fie că el provine de la job sau viață personală. Stresul pe care noi îl resimțim ne macină tot mai mult pe interior, fără a ne lăsa să vedem adevarata față a lucrurilor. Grijile ne afectează atât de mult, încât ajungem să nu ne mai preocupăm de lucrurile cu adevărat importante în viață. De cele mai multe ori, ne facem griji și pentru lucruri care nici măcar nu există.

Important este ca în fiecare zi să dăm tot ceea ce avem noi mai bun și să nu transformăm totul într-o dramă, fără a ne mai fi frică dacă vom greși.  Așadar, nu uita să zâmbești în fiecare zi și greșește, fiecare eșec este trecător!

Citește și:
10 vedete care au demonstrat ca esecul ajuta

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle