Eroii din moda masculina

Excentrici, ciudati, cinici, ironici, eleganti sau dimpotriva. Acestea sunt trasaturile esentiale ale eroilor din moda masculina. Nu trebuie sa fim de acord cu ei, nu trebuie sa le impartasim orientarile, sensibilitatile, estetica sau filosofia de viata, insa trebuie sa le recunoastem locul important in istoria nescrisa a eroilor din moda masculina.

PROTODANDYSMUL


Daca ar fi sa identificam primii eroi ai modei masculine, este evident ca George Brummel (1778-1831) si Barbey dAurevilly (1808-1889) sunt numele care ne vin imediat in minte. Adevarata aventura a modei masculine incepe in saloanele englezesti unde Frumosul Brummel cucereste, printr-o individualitate dintre cele mai rare, toata aristocratia londoneza, in frunte cu printul de Wales, viitorul rege George al IV-lea.

Eleganta desavarsita, arta seductiei, aroganta luxurianta au facut din Brummel primul si cel mai mare rege al artei dandysmului. Barbey dAurevilly, primul mare dandy al Frantei, este suma tuturor contradictiilor; nobil, dar cu origini confuze, catolic exemplar, dar atras ca un magnet de toate tenebrele concupiscente.


„Este genul de aparitie care nu poate sa treaca neobservata: isi alege cu grija cravatele, mansetele din dantela ≤…≥. Silueta lui e inconfundabila: redingota umflata printr-un fel de corset se evazeaza ca o tunica militara, iesind de sub centironul strans. In piept ii flutura un jabou de dantela. Mainile ii sunt acoperite de manusi cu manseta. Ar putea parea un costum de carnaval, dar privirea imperioasa si tinuta mandra a capului ingheata zambetul pe buze zeflemitorilor.’ (Pierre Labracherie, Parisul literar in veacul al XIX-lea).

CLASICISMUL

Oscar Wilde este figura emblematica ce impinge mai departe moda masculina prin renuntarea la accesoriile si accentele mult prea teatrale, burlesti, din moda masculina, oferind istoriei vestimentatiei masculine o imagine a elegantei atemporale, clasice. Studiaza la Trinity College din Dublin, unde prelegerile de estetica ale lui John Ruskin il marcheaza profund.

La universitatea din Oxford, Wilde se distinge prin gusturile sale rafinate, imbracamintea eleganta si stilul de viata dandy. Relatiile sale tumultuoase, mai intai cu tanarul Robbie Rosse, apoi cu lordul Alfred Douglas, revolta nativa impotriva filosofiei si conventiilor morale ale epocii victoriene sunt proverbiale. Oscar Wilde duce o viata de ostentatie cinica si de scandal, afisandu-si public relatiile homosexuale, ceea ce face ca in 1895 sa fie condamnat la doi ani de inchisoare pentru ultragiu la moralitatea publica. Mai tarziu, Fred Astaire, James Dean, Marcello Mastroianni si foarte multi artisti preiau elemente din stilul vestimentar al lui Oscar Wilde.


POP-ART

Odata cu Andy Warhol (1928-1987) si Marcel Duchamp (1887-1968) lumea intra intr-o noua epoca culturala. Frumusetea isi pierde caracterul de unicitate, devine reproductibila, tranzitorie si perisabila. Mutatiile la nivel estetic fac ca Frumusetea sa devina o frumusete de serie. Andy Warhol propune o noua abordare asupra vestimentatiei si imaginii masculine. Eleganta marilor dandy de altadata este persiflata, bunul gust devine prostul gust, iar noile descoperiri din industria textila – latexul si alte materiale inovatoare – devin noile vedete ale epocii. Totodata, cultura punk-ului (Sex Pistols) si cea a glam-rock-ului (David Bowie) destabilizeaza orice legatura cu trecutul. Acum bricolajul, asocierile neasteptate de materiale, machiajul exagerat, frizurile cele mai elucubrante devin icon-urile perioadei.


Furia estetica este continuata si in anii ‘90 prin cultura disco (Boy George, Dead or Alive). Jean Paul Gaultier face inca un pas inainte, propunand in colectiile sale fusta pentru barbati.

METROSEXUALII

Termenul de metrosexual a fost inventat de jurnalistul britanic Mark Simpson la inceputul anilor 2000 si se refera la barbatii care nu isi definesc clar orientarea sexuala, dar la care este evidenta inclinatia pentru estetica, igiena si, nu in ultimul rand, pentru moda. Exponentul cel mai vizibil si cunoscut este fotbalistul englez David Beckham. Outfit-urile elaborate, atractia catre hainele de marca, excentricitatile studiate sunt elementele oricarui metrosexual care se respecta.

PARASEXUALII


Daca in zilele noastre comportamentul social si vestimentar al marilor dandy nu mai socheaza pe nimeni, imaginea si impactul vizual ale parasexualilor Jeffree Star (prima vedeta a spatiului virtual, cu peste 1.038.170 de prieteni pe MySpace si peste 3.056.394 de comment-uri) sau Amanda Lepore (fost barbat, acum devenit femeie, muza a marelui fotograf David LaChapelle) par sa sfideze orice regula sau limita a esteticului. Femei sau barbati?! Exhibitionisti sau showmen?! Doctrina lor pare sa nu mai tina cont de absolut nici o norma sociala sau biologica. Impactul chirurgiei plastice, paroxismul mediatic intermediat de Internet, expunerea si supraexpunerea au fost factorii care au dus la aceasta forma de manifest(are).

Arhiva revistei ELLE
Foto:Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle