EMAA ține ochii deschiși spre lume

EMAA e într-o continuă călătorie muzicală, pe care vrea să o împărtășească și cu persoanele care îi ascultă piesele.

EMAA ține ochii deschiși spre lume

Probabil că pe artista și compozitoarea EMAA o recunoști după colaborările pe care le-a avut cu artiști deja consacrați în spațiul muzical românesc, cum ar fi Carla’s Dreams, The Motans și Mario Fresh. Cântăreața vine din Lugoj, iar după ce a terminat liceul acolo, s-a dus în Timișoara, să studieze la Facultatea de Sociologie și Psihologie a Universității de Vest. După opt ani petrecuți în Timișoara, s-a mutat în București, iar acest pas a adus-o mai aproape de cariera pe care o căuta. Înclinația pentru muzică a întâlnit-o în familie și a simțit din prima că prin acest fel își poate exprima trăirile. Prin fiecare piesă vulnerabilă și sensibilă adusă în fața publicului, își creează un univers propriu. Pendulează cu lejeritate între mainstream și underground și pare că și-a găsit locul în ambele lumi artistice. În iunie, EMAA deschide cele două concerte de la București ale trupei Coldplay, pe Arena Națională – un motiv numai bun să descoperim cum și-a conturat cariera muzicală, dar și cum se raportează la schimbările care vor urma în viața ei.

ELLE: În iunie vei cânta în deschiderea trupei Coldplay la Arena Națională. Cu ce fel de emoții vine această experiență pentru tine?

EMAA: Recunoștință multă. Ultimele luni au fost ca un fel de catapultă în paradis, din foarte multe motive, iar ăsta e sigur unul dintre ele.

ELLE: Cum e ca, venind din underground și păstrându-te oarecum acolo, ca sound, să ajungi să deschizi concertul uneia dintre cele mai mari trupe mainstream ale lumii? Cum s-a întâmplat să fii aleasă să faci asta?

EMAA: Păi cred că ăsta ar fi unul dintre motive. În underground, muzica nu are alt scop decât muzica în sine și mesajul pe care vrea să-l transmită, iar eu am încercat să păstrez intactă această legătură, în toate „lumile” prin care m-am plimbat. Nu mi-am compromis niciodată creația pentru surse externe, comerciale, doar ca să fie vandabilă. Sunt legi nescrise în orice artă, iar cine le înțelege, simte intenția din spate. A mea e una curată și sunt fericită că ăsta e un lucru de care încă pot fi sigură.

ELLE: Ce ai pregătit pentru aceste show-uri? La ce ar trebui să se aștepte publicul de la tine?

EMAA: Greu de spus aici, ne vedem acolo!

ELLE: Cum a fost prima ta întâlnire cu muzica și ce te-a făcut să simți? Știu că ai descoperit această lume în familie.

EMAA: Da, mama îmi cânta mult și era foarte duios. Uneori îmi venea să plâng, dar îmi era rușine și mă abțineam puternic, fiindcă nu voiam să mă vadă. Ea e sursa principală pentru capacitatea mea de a simți.

Foto: Bragovski

ELLE: Spune-mi, te rog, cum arată procesul tău de creație. Ce anume te ajută atunci când te lovești de diverse blocaje artistice?

EMAA: Procesul în sine e mereu altul, iar eu nu am neapărat o rutină. Important e să rămân curioasă și să păstrez ochii deschiși spre lume, ca să pot vedea toate comorile infinite de care dispune. Din ele mă inspir, iar când există blocaje, înseamnă că le-am epuizat, că nu mai am nimic relevant de spus, cel puțin pentru o vreme.

ELLE: Unde îți găsești surse de inspirație? Cât de mult lași din trăirile personale să ajungă la public și cum este să transmiți părți din experiențele tale ascultătorilor?

EMAA: Toate sunt trăiri personale, chiar și atunci când sunt doar imaginate.

ELLE: Ai o pregătire în psihologie și sociologie. Ai transpus ceva din acest background în felul în care te gândești la muzică și la cum va ajunge la public?

EMAA: Poate. E probabil unul dintre acei factori care mi-au șlefuit înțelegerea către ceea ce nu se vede, dar totuși e.

ELLE: Care sunt subiectele principale care vrei să se regăsească din plin în muzica ta?

EMAA: Dragostea necondiționată față de lume și față de viața în sine.

ELLE: Ai scris versuri și pentru Deliric și Silent Strike. Ce ai învățat de pe urma lucrului pentru alți artiști?

EMAA: Alături de Deliric am compus doar liniile melodice ale refrenelor pe care le-am cântat ulterior, el fiind autorul versurilor. Odată cu aceste colaborări am fost expusă la încă o lume, alta decât cea pe care o aveam acasă și la un public mult mai numeros. Încă nu știam ce înseamnă asta și cred că nu am știut nici să mă bucur real de ce trăiam atunci sau să extrag prea multe lecții, fiindcă totul se întâmpla foarte repede, iar pe mine mă fura peisajul constant. În schimb, datorită lui Ioan (Silent Strike), am luat decizia de a mă muta în București, iar asta a schimbat încă o dată totul.

Foto: Răzvan Leucea

ELLE: Din punct de vedere muzical, sunt persoane care simți că ți-au influențat până acum traiectoria? Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit de când ți-ai început cariera în muzică?

EMAA: Orice colaborare te influențează în tot felul de forme, mai ales atunci când te lași deschis. Sfaturile sunt și au fost mereu multe, dar am uitat mare parte din ele.

ELLE: Până acum, ai lansat piese alături de nume cunoscute din industria muzicală românească, precum The Motans, Carla’s Dreams și Mario Fresh. Ce ai învățat din aceste experiențe și cu cine îți dorești să mai colaborezi pe viitor?

EMAA: Ca observator, îmi face plăcere să conectez trăsăturile mele artistice cu cele ale celorlalți artiști, să văd ce iese. Așa se naște orice colaborare, nu e ceva ce vrei, e ceva ce se întâmplă pur și simplu.

ELLE: Având în vedere că ai avut multe colaborări, simți că procesul e mai stimulant în echipă sau e mai degrabă ceva cu care ești confortabilă să-l faci solo?

EMAA: Nu e vorba de confort, ci de plăcere. De felul în care se simte muzica. Să compun singură e plăcut mereu, iar atunci când lucrez în echipă e important să existe un flow comun și, cel mai probabil, niște valori la fel.

ELLE: Din perspectiva ta, cum mai arată în 2024 profilul unui artist? Ce este necesar să aibă pentru a avea succes?

EMAA: Succesul e ceva foarte personal și se măsoară în parametri extrem de diferiți pentru fiecare om. Arta în sine e o trăire, un mediu nevăzut, care, prin intermediul artistului, devine palpabil și văzut. 2024 e doar un număr și cred că oamenii încă simt mult, iar asta e foarte bine.

ELLE: Cum te-ai descrie ca artistă?

EMAA: Ca apa, ca aerul, ca focul și din ce în ce mai rar ca pământul.

Foto: Răzvan Leucea

ELLE: Anul 2024 vine și cu o schimbare în viața ta personală, pentru că vei deveni mamă. La ce te-ai gândit prima dată când ai aflat că ești însărcinată?

EMAA: Ăsta e unul dintre acele lucruri care nu îți taie respirația, dar sigur îți amorțește gândirea și sunt, într-adevăr, de vreo cinci luni, cel mai împlinit om.

ELLE: Cum te simți în legătură cu această etapă importantă și ce valori îți dorești să aibă copilul tău?

EMAA: Să iubească lumea și viața, cu totul. Cred că restul vin de la sine, dacă astea două sunt îndeplinite.

ELLE: Odată cu împlinirea vârstei de 30 de ani ai resimțit o maturizare în vreun fel pe anumite planuri?

EMAA: Maturizarea se întâmplă constant de când suntem, cu fiecare experiență, iar unele sunt definitorii. Pentru mine, simt că e încă un capitol, unul dintre cele mai frumoase chiar. Am învățat să mă las mai ușor în voia firii și să iubesc mai mult ce am prin preajmă. Am învățat și că nu mă pot schimba real decât pe mine, ceva vital de înțeles și mai ales de integrat. Abia aștept să văd ce urmează, sunt curioasă și entuziasmată constant pentru asta, dar încerc să nu uit de moment. Vreau să pot fi mereu, în acum.

ELLE: Ce sfat ți-ai da dacă ar fi să te apuci astăzi de muzică?

EMAA: „Să cânți, să cânți și să tot cânți și mai ales fără motiv!”

Citește și:
Erika Isac, despre controversa iscată de Macarena: „Vreau ca poveștile despre abuz, manipulare, stereotipuri să se audă în piesele mele'

Foto: Bragovski

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle