#ELLEnutace: Vocea din scaunul cu rotile

Ieri, in fata Ministerului Muncii s-a desfasurat un protest impotriva Ordonantei de Urgenta care ar lasa fara loc de munca aproximativ doua mii de persoane cu dizabilitati. ELLE a fost acolo si iti spune despre ce e vorba.

Conform Ministerului Muncii, in Romania, dintre 700.000 de persoane cu dizabilitati cu drept de munca, sunt angajate 33.449. Dintre acestea, Unitatile Protejate Autorizate angajeaza aproape 2000. Pe acestia i-ar putea lasa someri o noua ordonanta de urgenta.


Am luat parte ieri la protestul organizat de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS) impotriva adoptarii OUG 60/2017, in urma careia nu mai putin de 2000 de persoane cu dizabilitati angajate in Unitati Protejate Autorizate ar putea ajunge in somaj incepand cu 1 septembrie.

Riscurile ordonantei

„Oamenii acestia nu vor sa devina asistati sociali sau cersetori. Guvernul Romaniei a ramas surd la apelurile noastre de a nu vota prevederile acestei ordonante, fara o perioada tranzitorie si fara masuri de suport pentru angajatorii de persoane cu dizabilitati. Prin urmare, de la 1 septembrie, angajatii cu dizabilitati isi vor pierde locurile de munca, pentru ca unitatile protejate autorizate lipsite de orice facilitate fiscala sau economica, vor intra in faliment. Institutiile publice si private cu peste 50 de angajati care nu au 4% persoane cu dizabilitati, vor plati o taxa lunara dubla la buget – egala cu salariul minim brut pe economie x numarul de persoane cu dizabilitati neangajate (in raport cu acest procent minim)’, a aratat Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale.


Venind sub forma unei ordonante de urgenta, noul proiect face ca cei in cauza sa nu beneficieze nici macar de o perioada tranzitorie sau masuri de suport, reintegrare in campul muncii.

Protestul celor invizibili

Evenimentul organizat de persoanele cu dizabilitati in fata Ministerului Muncii a fost pasnic, civilizat si cu bun simt. Oamenii s-au incadrat in aria destinata protestului, marcata de niste garduri mobile, albastre, si si-au unit vocile intr-una singura, exprimandu-si temerile, dorintele si nemultumirile.
Sloganurile, afisate atat pe pancarte, cat si strigate la megafon, s-au bazat pe concepte firesti precum demnitatea, munca, dar si speranta. Pe scurt, acesti oameni au exprimat faptul ca nu doresc sa fie o povara pentru societatea noastra, nu doresc sa fie someri, asistati sau sa primeasca fel de fel de indemnizatii. Ci pur si simplu sa munceasca pentru resursele de care au nevoie. O doamna, participanta la protest, mi-a spus ca „un loc de munca semnifica foarte mult. Pentru orice tanar, nu doar pentru o persoana cu dizabilitati. Guvernul a facut o miscare atat de brusca, lasand aceste Unitati Protejate Autorizate in voia sortii. Prin urmare, atat unitatile cat si locurile de munca cel mai probabil vor disparea’.


Personal, le-am auzit vocea. Nu se poate spune la fel insa despre functionarii publici, care stateau ascunsi dupa perdelele cladirii Ministerului Muncii si al Justitiei Sociale, care se comportau ca si cum glasul oamenilor ar fi fost mut. Sau despre atitudinea dispretuitoarea a unui individ care, vrand sa intre in parcarea institutiei (partial blocata de gardurile albastre), a apasat pur si simplu pe acceleratie, impingand gardurile spre protestatari. Acest gest din urma mi s-a parut cel mai sfidator, iar singurul lucru la care m-am putut gandi a fost ca agresivitatea este, pe langa o carenta de moralitate, o masca pentru ignoranta.


Deci ce vei face atunci cand simti ca e prea mult? Ca ne scaldam cu totii in aceeasi groapa cu smoala, iar cei mai vanjosi incearca sa iasa la suprafata apasand pe umerii celor nenorociti? Atunci cand viata devine o competitie, in trafic, la munca, chiar si intre prieteni, si nu una dintre cele la care participi din convingere, ci mai degraba din inertie si instinct? Pentru ca, fara consimtamantul tau, te afli deja in arena cu lei.

Clarificari din partea Ministerului

In urma anuntarii protestului persoanelor cu dizabilitati angajate in Unitati Protejate Autorizate, Ministerul Munctii a clarificat intentiile OUG 60/2017. „Institutiile pot incheia, in continuare, contracte cu Unitatile Protejate Autorizate, dar plata acestora nu trebuie facuta din sumele datorate cu destinatie speciala, ca urmare a neangajarii persoanelor cu dizabilitati. Cu titlu de exemplu Ministerul Muncii si Justitiei Sociale are un contract incheiat cu o Unitate Protejata Autorizata, pentru servicii de curatenie, contract care este mentinut si dupa aparitia OUG 60/2017. Sumele astfel colectate vor fi folosite, in mod direct, pentru marirea considerabila a prestatiei sociale pentru toate cele 786.546 de persoane cu dizabilitati din Romania.’


Citeste si:

Prima plaja pentru persoanele cu dizabilitati din Europa, amenajata in Constanta

Text si foto: Diana Codila

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle