La inceputul lunii martie, ELLE a lansat un proiect ambitios, in cadrul caruia femei din toata lumea au fost invitate sa raspunda unor intrebari despre fericire, provocari, presiuni si asteptari.
Cu alte cuvinte, despre rolul femeii in societatea contemporana. Gasesti rezultatele lui in randurile de mai jos.
„Participa la proiectul international ELLE Women in Society – Happiness Index, un sondaj despre fericire realizat in colaborare cu 42 de editii ELLE din intreaga lume'. Asa suna provocarea lansata de noi pe 8 martie, Ziua Internatională a Femeii. Va invitam atunci pe site-ul nostru pentru a raspunde la cele 35 de intrebari ale sondajului nostru, pentru realizarea caruia s-a pus in miscare tot universul ELLE, ceea ce inseamna 6 continente, 42 de tari si zeci de mii de femei din intreaga lumea care au dorit sa-si defineasca rolul in societatea actuala.
Astfel, din Franta pana in Australia si din Hong Kong pana in Ucraina, cititoarele ELLE au raspuns cu seriozitate si sinceritate unor intrebari despre fericire, prioritati, viitor, provocari, preocupari, accesul la educatie, discriminare si conditia femeii. Studiul si-a propus sa asigure femeile din intreaga lume ca vocile lor sunt auzite si ca, pentru a obtine in viitor statutul pe care si-l doresc, trebuie sa inteleaga exact unde se situeaza in prezent. Un proiect ambitios, de buna seama, dar pe masura brand-ului ELLE, numarul unu in domeniul fashion media, dedicat femeilor ambitioase si curajoase, spijinindu-le mereu sa se implice in probleme-cheie ale societatii contemporane, sa-si castige independenta financiara si sa se pozitioneze ca egale ale barbatilor.
Asadar, care este portretul cititoarei ELLE Romania? Care sunt aspiratiile ei? Cum isi vede viitorul? Dar pe cel al tarii?
Cea mai mare bucurie a mea a fost sa aflu ca cititoarele noastre sunt fericite (in proportie de 64,6%) si foarte fericite (in proportie de 8,5%). Daca va spun ca cititoarele ELLE din lume au raspuns in proportie de 60,90% ca sunt fericite si 8,90% ca sunt foarte fericite, veti vedea ca stam un pic mai bine decat media mondiala la fericire. Pentru voi, cea mai importanta sursa de fericire este viata de familie (35,7%), urmata de viata sociala – prieteni, hobby-uri, cultura (23,1%) si de viata de cuplu (19,8%). Si aici felul in care ati raspuns s-a apropiat mult de media raspunsurilor cititoarelor ELLE din intreaga lume. Si pentru ele, viata de familie este principalul motiv de fericire(32,20%), urmata de viata sociala (29,20%) si cea de cuplu (20,80%).
Un alt motiv de bucurie a fost ca romancele se declara multumite de felul in care arata (60,8%) si foarte multumite (9%). Astea da vesti bune, mai ales ca femeia ELLE este intotdeauna sexy, stylish, spirited! Iar raspunsurile voastre au fost peste media mondiala (prin comparatie, 53,40% dintre cititoarele ELLE din lume au raspuns ca sunt multumite, iar 7,70% foarte multumite).
Insa rezultatul care mi s-a parut cel mai surprinzator a fost cel privind prezenta femeilor in luarea deciziilor politice si economice din tara noastra, rezultat foarte diferit fatade situatia actuala reala din Romania. Astfel, 61,3% dintre cititoarele noastre au declarat ca sunt suficiente femei implicate in luarea deciziilor (fata de 11,20% la nivel mondial). Totusi, un raport UE publicat anul trecut a aratat ca implicarea femeilor din Romania in luarea deciziilor la nivel local a scazut in ultimii doi ani, prin comparatie cu alte tari europene, cum ar fi Ungaria sau Bulgaria. Acest rezultat ar putea fi corelat cu faptul ca doar 3,8% dintre respondentele noastre sunt interesate de drepturile si statul femeii, romancele fiind mai preocupate de probleme mai presante, cum ar fi sanatatea si sistemul medical (40%). Numai 3% dintre cititoarele care au raspuns la chestionar sunt interesate sau implicate în campanii de sprijinire a drepturilor si statutului femeilor.
O posibila explicație ar putea fi ca in țara noastra nu exista prea multe asteptari de la persoanele aflate in poziții-cheie, dar si faptul caoamenii nu-si doresc responsabilitati suplimentare, intrucat problemele cotidiene sunt provocari suficient de mari incat sa mai aiba resurse si energie pentru a se implica in astfel de cauze. Un alt aspect interesant este faptul ca respondentele noastre au studii superioare (67%) si, din aceasta perspectiva, nu se simt slab reprezentate social, intrucat ele chiar se afla in pozitii-cheie. Cu toate acestea, 43,4% s-au declarat nu prea fericite in legatura cu viata lor profesionala, desi aproape doua treimi (62%) simt ca cea mai mare presiune sociala este reusita in domeniul profesional.
In incheierea acestei scurte analize, va invit sa meditati la cuvintele Juliei Mouzo, fondatoarea Femmes & pouvoir, primul forum national din Franta dedicat femeilor din politica, care a comentat pentru ELLE Franta rezultatele acestui studiu: „In Europa, doar 1% dintre femei prezideaza o mare companie. In Franta, doar 15% dintre primari si 30% dintre deputati sunt femei… Femeile nu au acces la pozitii de putere si asta trebuie sa inceteze! In primul rand, din motive evidente de egalitate sociala: toata lumea trebuie sa aiba acces la sfere inalte de influenta sociala. Si, in al doilea rand, pentru ca femeile au o abordare complementara barbatilor asupra politicilor publice si, prin urmare, foarte necesara. Puterea nu se da, se ia!'