După toate informațiile pe care le avem până acum, un vaccin împotriva coronavirusului ar fi cam singura soluție pentru a încetini această pandemie și a aduce acest nou virus la nivelul gripei cu care a tot fost comparat în ultima vreme. Dar chiar dacă până în acest moment nu a fost încă descoperit și va mai dura destul de mult până când asta se va întâmpla (și mai mult până când va ajunge să fie produs în masă), intervine o altă problemă, pe care un jurnalist american a enunțat-o într-un articol recent din The New York Times: „Ce se întâmplă dacă o să avem un vaccin împotriva Covid-19 și jumătate din țară refuză să se vaccineze?'
Situația din Statele Unite este extrem de gravă, cu peste 1.500.000 de cazuri de infectare și peste 90.000 de decese, dar cu toate astea, o mare parte a populației cade victima celor mai grosolane teorii ale conspirațiilor când vine vorba de această pandemie. Până la urmă, de ce ne-ar mira acest lucru când însuși președintele SUA a declarat, printre altele, că poți să te vindeci de Covid dacă îți injectezi dezinfectant? Dar chiar dacă Donald Trump a gestionat dezastruos această situație – a început prin a banaliza această „gripă chinezească', așa cum o numește deseori, și a ajuns la a anunța relaxarea restricțiilor, deși toate raportările și predicțiile oficiale spun că asta va duce la un dezastru. Cu toate astea, sunt destui cei care cred în continuare că președintele SUA „le spune pe bune' și că doctorul Anthony Fauci, unul dintre principalii membri ai grupului de lucru pentru lupta împotriva coronavirusul al administrației americane, e parte dintr-o conspirație anti-Trump.
În România, un sondaj dedicat percepțiilor cetățenilor în timpul pandemiei, desfășurat de IRES în perioada 13-14 mai, arată un paradox cel puțin interesant. Pe de-o parte, 1 din 3 români ar refuza categoric un vaccin împtriva Covid-19. 50% din populație crede că statul român și presa au avut o înțelegere pentru a trunchia sau denatura informațiile pe care le-au anunțat în ultima perioadă și cam tot atâția sunt de părere că statul a exagerat gravitatea pandemiei. În același timp, 8 din 10 români spun că într-o criză similară celei de-acum, ar fi dispuși să renunțe încă o dată la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță.
În ultima vreme, s-au vehiculat tot felul de aberații. Că noul coronavirus a apărut în Wuhan pentru că acolo se implementase recent rețeaua 5G. Că Bill Gates a creat Covid-19 pentru a elimina 15% din populația globului prin intermediul vaccinurilor și a-i microcipa pe restul. Printre preferatele mele este cea conform căreia dacă asociezi niște numere numelui „Corona', le adaugi și le scazi, îți iese 666. Sunt multe și nu are rost să le demontăm aici. Toate au în comun niște oameni care fac tot felul de acrobații cu cuvinte și concepte pe care nu le cunosc nici măcar razant, dar au destulă siguranță de sine pentru a le face să pară de parcă „Adevărul e simplu și e aici aproape, nu trebuie decât să te uiți acolo.' Evident că nimeni nu se aștepta și nici nu era pregătit pentru această pandemie, iar în condițiile în care autoritățile nu reușesc de multe ori să comunice clar și eficient situația în care ne aflăm și de ce se impun anumite măsuri, e cumva de înțeles că unii oameni decid să dea crezare unor astfel de teorii care simplifică foarte mult totul. În același timp, poate că e vorba și de un complex de superioritate: atunci când ne confruntăm cu lucruri pe care nu le înțelegem, e mult mai la îndemână să dăm crezare unei astfel de realități alternative, ca să nu fim noi ăia „prostiți.'
Problema cu aceste conspirații apare în momentul în care ele încep să afecteze societatea. Acum ceva vreme, aș fi putut să jur că teoriile despre cum vaccinurile ne omoară sunt apanajul Oliviei Steer și a altor câtorva oameni (evident, toți vaccinați încă din copilărie). M-am trezit că nu-i așa și că sunt mult mai mulți decât ne-am fi imaginat. În timp ce mulți dintre noi le întoarceam spatele cu un zâmbet superior, ei se organizau din ce în ce mai bine pentru a ajunge la un segment însemnat al populației, ajutați în special de social media. Tot mai puțini copii sunt vaccinați în ultimii ani, iar luna trecută ministrul sănătății a anunțat că în România, în plină pandemie de coronavirus, avem încă în evoluție o epidemie de rujeolă care a îmbolnăvit în jur de 20.000 de persoane și a dus la 64 de decese până acum.
Începând cu 15 mai, autoritățile au recomandat măsurarea temperaturii celor care intră în centre comerciale, ceea ce a dus la un nou val de răzvrătire pe rețelele sociale. Principala problemă ar fi că cei care îți iau temperatura la intrarea în hipermarket-uri nu sunt cadre medicale, ci bodyguarzi. Nu-mi dau seama de unde ideea că îți trebuie diploma de absolvire a facultății de medicină pentru a citi niște cifre pe un ecran, dar dacă aș fi știut asta dinainte, m-aș fi simțit mult mai deștept de fiecare dată când mi-am luat temperatura singur la mine acasă. Cert e că sunt mulți care consideră acest lucru un abuz, așa că a fost nevoie ca secretarul de stat Raed Arafat și ministrul sănătății Nelu Tătaru să iasă public și să zică că e totul OK.
Conspirațiile nu sunt undeva departe de noi. S-ar putea chiar ca unii dintre oamenii dragi sau cu care interacționezi zi de zi să cadă pradă acestor informații false. Asta nu înseamnă că trebuie să îi disprețuim sau să le râdem în nas, ci să le demonstrăm cu argumente modul pervers în care lucrează fake news. Până acum, știrile false au contribuit la referendumuri păguboase sau alegerea unor conducători dezastruoși. Haide să nu lăsăm să se întâmple asta și cu sănătatea noastră, a tuturor.
Citește și:
Avortul nu e interzis în România, dar se poate face doar în 12 spitale. Nici unul din București
Foto: colaj ELLE