Festivalul Les Films de Cannes revine anul acesta la București, dar și cu o ediție specială la Timișoara, dedicată egalității de gen în cinema.
Les Films de Cannes revine luna aceasta la București, între 20 și 29 octombrie, dar și la Timișoara, între 19 și 22 octombrie.
Astfel, Les Films de Cannes à Timișoara aduce în prim plan cinematografia semnată de femei, 10 dintre cele 18 lungmetraje din program fiind regizate de cineaste precum Jessica Hausner, Justine Triet (Palme d’Or), Maïwenn, Kaouther Ben Hania (cel mai bun documentar la Cannes 2023), Catherine Corsini, Delphine Gleize, Iris Kaltenback și Lubna Playoust. Cinci dintre ele vor fi prezente la Timișoara în timpul festivalului: Maïwenn, la proiecția de deschidere Jeanne du Barry, pe care o prezintă actrița Alina Șerban, Chiara Malta pentru Linda veut du poulet!, un film dedicat publicului tânăr, care deschide și Animest anul acesta, Delphine Gleize, regizoarea Carnage, Catherine Corsini, regizoarea Le Retour și Lubna Playoust, la proiecția filmului ei, Chambre 999. Pe lângă toate acestea, publicul din Timișoara va putea viziona și un calup de scurtmetraje din România, regizate de Dana Rogoz, la debutul său în spatele camerei, Catrinel Dănăiață și Laura Baron, prezente și ele la Timișoara.
Filmele se pot vedea la cinematografele Timiș și Victoria, de joi 19 octombrie până duminică 22 octombrie, iar biletele au fost puse deja în vânzare în rețeaua Eventbook. În plus, la Timișoara are loc sâmbătă, 21 octombrie, și conferința Gender Equality in Cinema, propunând o dezbatere despre egalitatea de șanse în cinema, de la contextul internațional la cel local, din punctul de vedere al unor regizoare, producătoare, actrițe, directoare de casting, școli de film.
Cât despre Les Films de Cannes à Bucarest, aici ai parte de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții, ce includ cele mai mari premii de la Cannes, dar și de la Berlin și Veneția.
Nu rata The Zone of Interest, al regizorului Jonathan Glazer, câștigătorul Grand Prix și al premiului FIPRESCI la Cannes 2023. Titlul face referire la expresia folosită de naziști pentru a desemna Auschwitz, și este totodată titlul romanului lui Martin Amis adaptat acum, spunând povestea comandantului Rudolf Höss (Christian Friedel) și a soției sale, Hedwig (Sandra Hüller), care încearcă să-și construiască o viață de vis într-o casă cu grădină, lipită de tabăra de la Auschwitz.
Evident că din programul Les Films de Cannes nu putea lipsi Anatomy of a Fall, filmul lui Justine Triet, cu Sandra Hüller, Swann Arlaud, Samuel Theis și Milo Machado Graner, care a câștigat trofeul Palme d’Or anul acesta. Povestea scriitoarei care trebuie să-și dovedească nevinovăția atunci când soțul ei moare în circumstanțe ciudate este una pasionantă, iar faptul că procesul prin care trece disecă fiecare
detaliu neplăcut al fostei sale căsnicii în fața copilului ei complică semnificativ lucrurile. De neratat!
Trebuie să vezi și Four Daughters (Les Filles dOlfa), desemnat Cel mai bun documentar la Cannes 2023, despre o femeie din Tunis, mamă a patru fiice, care devine celebră în 2016 după ce critică guvernul tunisian pentru că nu a făcut nimic pentru a-i opri fetele să se alăture ISIS. Regizoarea Kaouther Ben Hania a început să filmeze în 2016, invitând actrițe profesioniste să intre în rolul fiicelor pierdute ale lui Olfa, documentarul său hibrid fiind în final o poveste despre speranță, rebeliune, violență, traume transgeneraționale, feminitate, familie și iubire.
Musai de văzut e și Club Zero, al șaselea film al Jessicăi Hausner, inspirat chiar de experiența acesteia la un internat catolic unde actul de a mânca puțin era considerat o virtute. În film, domnișoara Novak (Mia Wasikowska) predă într-un internat internațional un curs de alimentație conștientă, care ajunge în cele din urmă să constituie un club exclusivist al celor ce mănâncă aproape nimic.
Regizorul Goran Stolevski propune Housekeeping for Beginners – recompensat cu Queer Lion la Veneția 2023, o poveste atipică, ce explorează adevărurile universale ale conceptului de familie: atât cele lângă care ne naștem, cât și cele pe care le descoperim pentru noi înșine. În film joacă două actrițe din România: Anamaria Marinca și Alina Șerban. O dramă plină de umor, care te lasă cu bucurie în suflet.
Mergi și la The Peasants, propunerea Poloniei la Oscar 2023, o animație pictată în ulei, care relatează povestea tinerei Jagna, hotărâtă să-și croiască propriul drum într-un sat polonez din ultima parte a secolului al XIX-lea, prinsă între dorințele celui mai bogat fermier din sat, ale fiului său cel mare și ale altor bărbați de seamă din comunitate.
Întregul program al festivalului, mult mai bogat decât aceste recomandări, poate fi consultat pe filmedefestival.ro, iar biletele au fost deja puse în vânzare în rețeaua Eventbook, filmele putând fi văzute în București la cinematografele Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, cinemateca Eforie și Union.
Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului, și susținut de: UniCredit Bank, cu sprijinul: Pepsi, Catena, Groupama, McDonalds.
Proiect cultural finanțat de: Centrul Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii, SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Ambasada Franței și Institutul Francez din România, Institutul Italian de Cultură, Dacin Sara, Unifrance.
Foto: PR