Pe 30 ianuarie 2024, are loc, într-un mediu privat, conferința de sustenabilitate Green Your Future, întâlnire de referință ce aduce împreună lideri din diverse domenii pentru a explora și implementa soluții durabile și inovatoare, care cu adevărat vor fi implementate în familii și în afaceri. Evenimentul reprezintă un moment important pentru liderii din domeniul sustenabilității, oameni de știință, activiști, ministere, industrii, societatea civilă și studenți. Misiunea acestei conferințe este de a crea un dialog prin care fiecare participant la eveniment să realizeze câteva acțiuni sustenabile.
Green Your Future va avea loc la One Cotroceni, una dintre cele mai sustenabile clădiri din România. Aproximativ 100 de participanți vor aborda provocări precum schimbările climatice, conservarea resurselor naturale și promovarea responsabilității sociale în afaceri.
Se vor propune acțiuni concrete pe care să le facem imediat, cum ar fi: 'Nu lăsa gunoi în urma ta', „Renunță la produsele de unică folosință. Alege produse reutilizabile', „Redu risipa alimentară prin a fi atent la ce și cât consumi zilnic', „Încearcă să fii un călător ‘verde – cel puțin o dată pe lună alege 1 mijloc sustenabil din Capitală', „Reutilizează obiectele pe care le ai deja', „Încearcă să refuzi când ți se propune să cumperi la ofertă', „Alege vacanțe sustenabile: destinații naturale, locuri de cazare ‘verzi’', „Poți face mișcare în natură, de orice fel și creează-ți amintiri', „Alege electrocasnice cu un consum redus de energie'.
Prima ediție a conferinței Green Your Future își propune să creeze dialog și colaborare între liderii de opinie, experții în sustenabilitate și reprezentanții sectorului privat pentru a identifica soluții inovatoare și pentru a promova acțiuni concrete în vederea unui viitor sustenabil.
În cadrul conferinței, tema principală este „Ce putem face fiecare dintre noi pentru a trăi sustenabil într-un oraș aglomerat?', care va fi abordată de Mihai Drăgan, reprezentant al Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, de Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România, de Orieta Hulea, CEO WWF România, de Alex Găvan, conservaționist și alpinist, de Lucian Botea, Ph.D. Lecturer, VP for Partnership Development and Digital Transformation la Universitatea Româno – Americană, de Andrei Diaconescu, Co-founder One United Properties, de Virginia Oțel, Corporate Communication Director Garanti BBVA, de Dragoș Cățoiu, VP, Head of Direct Business NTT Data Romania, de Mihaela Miu, Business Developer Manager Equipment Lease Autonom, de Mihai Boca, Technical & Quality Manager Nespresso România, de Andy Szekely, autor, trainer, lifestyle entrepreneur și family business coach și mulți alți invitați importanți din companiile din România.
În cadrul celor 3 panel-uri se vor dezbate, alături de Mihai Morar, moderatorul conferinței, subiecte precum: sustenabilitate în sistemul universitar din România, cum arată parteneriatele dintre o bancă și ONG-uri de mediu, studii despre consumatorul etic din țara noastră, iar reprezentanți ai Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prezintă planurile sustenabile pentru anul acesta și se vor dezbate multe subiecte de impact.
„În urma cifrelor care vin de la companii, branduri și ONG-uri mondiale prin intermediul agenției de comunicare și PR – Green PR Global, percepția asupra sustenabilității în România este în creștere, însă rămâne mai mult la nivel teoretic. După o analiză atentă a ceea ce se întâmplă cu resursele la nivel mondial, de exemplu, aflăm de la WWF că pierderea totală a apei dulci de pe planetă se transformă într-o pierdere economică de peste 58 de trilioane de dolari americani. Este important să acționăm cumva asupra nevoilor naturii și am creat prima ediție a conferinței Green Your Future, cu scopul de a transpune toate aceste semnale în acțiuni concrete pentru viitorul nostru și al generațiilor următoare. Planul meu și al colegilor mei din agenție după această conferință este să inițiem construirea a 100 de km de pistă de bicicletă în Capitală, alături de invitații de la conferință și toți oamenii care își doresc cu adevărat să se implice în acțiuni reale', a declarat Mădălina Sandu, Fondator Green PR Global și creatoarea conferinței Green Your Future.
Am analizat studiile și aproximativ 57% dintre români au declarat că prețul mărit al produselor sustenabile este un factor decisiv în evitarea lor. 36% nu au încredere în autenticitatea produselor sustenabile, iar peste 50% au o acțiune pasivă în ceea ce privește sustenabilitatea, date conform MKOR Consulting.
Astfel, de la dialog, la acțiune. Green Your Future este conferința care construiește un dialog sustenabil ce duce către acțiune.
„Studiile noastre combină experiența practică în afaceri și expertiza de cercetare de top pentru a înțelege mai bine piețele. În urma studiului Consumatorul Etic din România în 2024 realizat de MKOR pe un eșantion de 1.000 respondenți, reprezentativ la nivel național pentru populația între 18 și 65 de ani, am constat că 26% dintre respondenți nu au încredere în declarațiile de sustenabilitate ale companiilor și doar 5% dintre români aleg articolele de bricolaj sau construcții pe criterii sustenabile. După cum știm, cimentul este una dintre cele mai mari surse de poluare la nivel mondial și este nevoie să acționăm', a spus Corina Cimpoca, Expert și Fondatoare, MKOR Consulting, companie de cercetare de piață, cu o experiență de peste 11 ani
În medie, fiecare persoană de pe planetă este responsabilă pentru o amprentă de carbon de aproximativ 7 tone pe an. Specialiștii spun că aceasta trebuie să scadă la jumătate până în 2050 dacă vrem să atingem obiectivele climatice și un viitor sustenabil pentru noi și generațiile următoare, deci e important să facem acțiuni concrete.
Companii de top s-au alăturat evenimentului Green Your Future și susțin inițiativa: One United Properties, Garanti BBVA, Nespresso, Autonom, Autonom BLUE, NTT Data Romania, Serve, Badsi (Nissan), Nazzuro Aqua, Qzine, Doma, Sauvage, Toprint Tocut, ZUMM, MKOR Consulting. La eveniment vor fi invitați și studenți din cadrul Voluntari pentru Idei și Proiecte.
Citește și:
Moda sustenabilă, o ecuație complicată
Foto: PR