Elena Lasconi poate fi prima președintă a României. Ce părere are despre drepturile femeilor?

Elena Lasconi are șanse reale să devină prima președintă a României. Care sunt principalele poziții ale acesteia privind drepturile femeilor și principalele probleme cu care ne confruntăm?

Elena Lasconi poate fi prima președintă a României. Ce părere are despre drepturile femeilor?

Ultimele rezultate parțiale ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie îl arată pe Călin Georgescu, un candidat independent pro-rus, antisemit și cu poziții ultra-naționaliste și anti-europene, drept câștigător al primului tur de scrutin, cu 2.120.009 voturi (22,95%). Acesta este urmat de Elena Lasconi, care a adunat 1.771.283 de voturi (19,17%), cu 2.001 voturi mai mult decât liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Oricât de surprinzătoare ar fi aceste rezultate, este esențial ca atenția noastră să se îndrepte acum asupra turului 2 al alegerilor prezidențiale și să analizăm atent programele și valorile promovate de candidați, dar mai ales pozițiile acestora privind drepturile femeilor și principalele probleme cu care ne confruntăm.

Tocmai de aceea, vom face o trecere în revistă a modului în care Elena Lasconi, candidata USR la președinția României, se raportează la temele de cel mai mare interes pentru femei, de la avort și până la violență domestică.

Întreruperea cursului sarcinii

În prezent, avortul la cerere este reglementat prin Art. 201 al Codului Penal. Avortul la cerere se poate efectua până în a 14-a săptămână de sarcină, o întrerupere de sarcină peste acest termen fiind sancționată. Chiar dacă avortul este legal astăzi în România, o țară în care a fost interzis zeci de ani, ducând la zeci de mii de decese în rândul femeilor, acesta nu este și un drept constituțional, așa cum este în alte părți ale lumii. Invitată alături de George Simion la o dezbatere moderată de comediantul Micutzu (Cosmin Nedelcu), Elena Lasconi a declarat pe marginea acestui subiect că „înțeleg foarte bine dreptul femeii de a face avort. Cred că ar fi o idee bună să se întâmple ca în Franța, să facem un referendum și să putem să garantăm asta prin Constituție.”

Candidata la președinție a vorbit și despre refuzul medicilor din sistemul de stat de a face întreruperi de sarcină, punctând că deși nimeni nu poate fi obligat să realizeze această procedură, „cred că statul ar trebui să se asigure că în fiecare spital de stat există o persoană care să poată să facă asta. Există și multă ipocrizie. Există foarte mulți medici care nu vor să facă întrerupere de sarcină în spitalele de stat, dar în privat fac. Totul e legat de bani. Statul trebuie să se asigure că în spitalele de stat există ginecologi care să facă întreruperi de sarcină”, a subliniat Lasconi.

Când a fost întrebată în cadrul unei emisiuni dacă „avortul este o crimă asupra unor copii nenăscuți?”, președinta USR a oferit următorul răspuns: „Dacă e vorba de complicații sau de boală, categoric nu.” Într-un alt interviu, Lasconi a punctat faptul că i se „pare normal ca orice femeie în 2024 să fie stăpână pe corpul ei și să ia decizia pe care o consideră corectă.” Totuși, și-a continuat discursul subliniind faptul că este „împotriva avortului ca metodă de contracepție. Cred că ar trebui să lucrăm mai mult în zona de educație.”

Educația sexuală

Având în vedere situația dramatică în care România se află de câțiva ani, ocupând un loc fruntaș în Uniunea Europeană la capitolul mame minore, educația sexuală ar trebui să fie un punct esențial pe agenda decidenților politici. Chiar dacă adeseori s-a ferit să folosească termenul de „educație sexuală', Elena Lasconi a afirmat că este în favoarea introducerii în școli a unor ore de educație pentru sănătate.

„Putem să-i spunem și educație sexuală, dar e mai mult de atât, pentru că sunt multe lucruri pe care le poți afla la aceste ore, nu neapărat despre sex. De exemplu, despre vaccinarea HPV, pentru că și asta este o problemă. Eu am făcut o campanie națională care a pornit de la Câmpulung, și aproape 40 de femei sunt în viață pentru că am făcut acea campanie de prevenție. E esențial să ai parte de educație”, a explicat Lasconi în emisiunea Insider Politic.

În cadrul unei dezbateri televizate, candidata USR a reluat subiectul, declarând că este necesar să existe astfel de ore de educație sexuală care să fie obligatorii:

„Sunt și lucruri de bun-simț care se învață acolo. Eu știu foarte multe fete, femei, care merg adunate de spate pentru că nu au primit educația necesară nici acasă și nici în școală. Nu le-a învățat nimeni că nu este o rușine să le crească sânii. Sunt multe lucruri care par mărunte, dar care te pot urmări ani de zile, dacă nu chiar toată viața.”

De asemenea, președinta USR a fost întrebată în emisiunea Insider Politic ce i-ar recomanda unei minore însărcinate: să nască sau să se preocupe de carieră?

„Să știți că eu am cunoscut multe mame minore. Unele dintre ele sunt susținute de familie, altele nu. Unele sunt alungate din casă, mai ales în mediul rural. Sfatul meu este să nu renunțe la școală, pentru că există posibilitatea să îți continui studiile – și la seral, nu contează – pentru că într-o zi vei avea nevoie de un loc de muncă. Mi-aș dori ca în școală să se facă și educație referitoare la sănătate, dar și educație politică”, a spus Elena Lasconi.

Întrebată dacă o adolescentă de 15-16 ani poate să ia decizii atât de importante, Elena Lasconi a propus ședințe de consiliere psihologică pentru minorele aflate în această situație.

„Am venit cu propunerea să existe cel puțin patru ore de consiliere psihologică pe lună, care să fie decontate, țin foarte mult la asta. Iar dacă va decide să facă întrerupere de sarcină, de asemenea, consiliere psihologică pentru o adolescentă care este pusă în această situație. Noi nu facem nimic în acest sens, doar ne plângem. Nu am venit niciodată cu soluții. Această consiliere este esențială. Să știți că, în mediul rural, dar chiar și la oraș, nu toată lumea își permite să plătească 200 sau 300 de lei pe ședință la psiholog. Este esențial să vorbești cu un specialist, pentru că deschiderea față de o persoană neutră este mult mai mare decât față de familie sau prieteni. Uneori îți este rușine”, a adăugat președinta USR.

Violența împotriva femeilor

Deși Lasconi a criticat violența domestică în mai multe interviuri, declarând că „abuzul nu trebuie niciodată tolerat” și că „nu e datoria femeii să îl suporte într-un cuplu, ci a bărbatului să nu-l comită”, și a sfătuit femeile abuzate „să se îndepărteze de prezența toxică din viața lor”, declarația sa legată de moțiunea de cenzură, făcută după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a publicat motivarea deciziei prin care a invalidat candidatura Dianei Iovanovici-Șoșoacă la alegerile prezidențiale, nu a făcut decât să contribuie la perpetuarea unui mediu sexist în politică.

„Haideți să vedem dacă cuvintele onestitate, curaj, respect vă caracterizează. Faceți din cuvintele astea fapte! Semnați moțiunea de cenzură a USR! Altfel, rămâneți ipocriți, mincinoși, cu comportament de amante care știu că sunt înșelate, care își mai iau și o palmă peste ceafă, dar care rămân în relație, adică la guvernare, pentru bani și privilegii. Haideți cu semnătura! Ne vedem la Parlament!”, a transmis Lasconi, în contextul în care a anunțat că USR lucrează la o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu și i-a cerut lui Nicolae Ciucă, liderul PNL, să semneze moțiunea.

Centrul Filia, o organizație feministă care luptă pentru drepturile femeii, a condamnat acest discurs, subliniind că Lasconi: „nu face decât să normalizeze și să ia în râs violența împotriva femeilor. Asocierea adversarilor politici cu situația femeilor care se confruntă cu violență fizică din partea partenerilor și nu pot ieși din relațiile violente este inacceptabilă. Asocierea cu termenul amante, pe care o prezintă ca pe o formă de umilință a adversarilor politici, este inacceptabilă. Aceste poziții nu fac decât să contribuie la mediul sexist și machist din politică – un mediu în care multe femei ajung să fie victime ale abuzurilor din partea colegilor de partid sau adversarilor politici”, au scris reprezentantele Centrului Filia într-o postare online.

După această critică, Lasconi a explicat că mesajul său a fost interpretat greșit și că ea este, de fapt, una dintre persoanele politice care luptă împotriva violenței domestice:

„Am făcut lucruri concrete, chiar am colaborat cu Filia și cu ONG-uri din toată țara. Am făcut campanii media la PRO TV. Am atras atenția românilor asupra acestui flagel. Am luat atitudine fermă împotriva IPS Teodosie, tocmai pentru că încuraja astfel de comportamente. Declarația mea nu are o conotație negativă. Dimpotrivă. Domnul Ciucă a pozat aseară în victimă spunând că iese de la guvernare. Adică sugera cumva că e într-o relație cu PSD pe care nu și-o dorește”, a spus Lasconi.

Aceasta a continuat:

„Am cunoscut o mulțime de femei care au ieșit din relații toxice cu curaj. Le admir profund pentru asta; mă inspiră. Curajul lor m-a motivat și m-a adus în punctul în care sunt astăzi. I-am sugerat domnului Ciucă să urmeze exemplul acestor femei, care au avut forța să depășească adevărate drame. Îmi pare rău dacă mesajul meu a fost interpretat altfel decât l-am intenționat. În Programul de Țară avem un capitol special dedicat victimelor violenței domestice și traficului de persoane, cu măsuri concrete care să le îmbunătățească viața. Îmi doresc să construim parteneriate, pentru că doar împreună putem schimba mentalități. Intențiile mele sunt bune, iar faptele mele susțin acest lucru.”

Referendumul pentru familie

În noiembrie 2023, Elena Lasconi a declarat, în cadrul unei emisiuni, că a votat „DA” la referendumul pentru familie din 2018, care propunea introducerea în Constituție a definiției familiei ca fiind „căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie.”

„Eu sunt creștină, sunt ortodoxă și consider că familia este formată dintr-o femeie și un bărbat”, spunea în trecut Lasconi.

Totuși, un an mai târziu, candidata și-a schimbat poziția, declarând că nu ar mai vota „DA” la un astfel de referendum și că în USR „este loc pentru toată lumea – atât pentru creștini, cât și pentru atei, atât pentru cei care sunt LGBTQ sau non-LGBTQ, cât și pentru gay și hetero.”

În ceea ce privește parteneriatul civil, Elena Lasconi a avut sentimente contradictorii. Pe de o parte, a afirmat că „am o sensibilitate cu căsătoriile; căsătoria o văd între un bărbat și o femeie.” Pe de altă parte, a subliniat: „USR este un partid de dreapta, un partid pro libertate, și eu cred că statul nu are de ce să intervină în dormitorul nimănui și în viața nimănui, ci ar trebui să se ocupe să facă în așa fel încât oamenii să trăiască mai bine aici și să nu își dorească să plece din țară.”

Reprezentarea femeilor în politică

Deși este prima femeie cu șanse reale de a câștiga președinția României, Elena Lasconi abordează reprezentarea femeilor în politică dintr-o perspectivă cel puțin conservatoare, explicând că „Femeia are negocierea în sânge și stă în firea femeii să poată să dialogheze cu toți membrii familiei. Femeia ține casa.”

Însă e de părere că România e pregătită pentru o președintă, spunând că „femeile au demonstrat și cred că sunt mulți bărbați care se uită la colegele lor, la fetele lor, la mamele lor, cu multă admirație și mult respect, pentru că au demonstrat foarte mult.”

Citește și:
Cum se explică victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale?

Foto: Facebook Elena Lasconi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle