Salariile au reprezentat dintotdeauna unul dintre cele mai fierbinți subiecte, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Cu atât mai fierbinți cu cât vizează unul dintre cele mai mari tabu-uri organizaționale – cât câștigăm comparativ cu colegii sau cu alți specialiști din industrie. Mai mult decât atât, mulți candidați se confruntă cu o dilemă reală atunci când se prezintă la un interviu de angajare, pentru că nu știu care ar fi salariul corect’ pentru o anumită poziție și au nevoie de un instrument care să le arate care este dinamica pieței. Iar Comparatorul si calculatorul de salariu eJobs asta face, ia salariul real al utilizatorului și o serie de indicatori relevanți pentru un calcul actualizat și oferă o poziționare reală în termeni de venituri față de alți specialiști cu pregătire și experiență similare, din aceeași industrie și același județ. Odată cu introducerea comparatorului în România, facem primul pas către o mult așteptată transparentizare a politicilor salariale din companii’, explică Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Practic, pentru utilizatori este singurul instrument prin care pot afla dacă salariul pe care îl au se înscrie în media pieței, care este fluctuația față de această medie, cum își pot negocia salariile și cum arată, în general, piața salariilor pentru poziția și domeniul în care activează. Sunt oferite, de asemenea, date comparative și pentru țările din regiune, astfel încât cei care completează chestionarul își pot face o imagine despre cât ar putea câștiga dacă ar lucra în altă țară. Criteriile luate în calcul pentru realizarea statisticilor comparative sunt: salariul net lunar, funcția, industria, nivelul de experiență a candidatului, studiile, vârsta, sexul, orașul de reședință, pachetul de beneficii non-financiare primit, dimensiunea companiei sau tipul de acționariat.
Comparatorul funcționează pe baza datelor introduse de utilizatori, iar acestea au o vechime de maximum 12 luni. Odată depășit acest termen, toate datele sunt automat șterse, iar sistemul le folosește pe cele introduse în urmă cu mai puțin de un an. În acest fel, calculele salariale vor avea în permanență un caracter actual și vor reflecta cu acuratețe mișcările din fiecare domeniu de activitate. Foarte important, de asemenea, este faptul că toate datele introduse sunt confidențiale’, a adăugat Bogdan Badea.
Comparatorul eJobs oferă informații pentru aproape 800 de funcții și poziții, din toate sectoarele private, precum și din instituțiile de stat. Totodată, platforma include articole și recomandări pe subiecte precum negocierea salariului, statistici salariale, informații despre cel mai bine plătite abilități ale candidaților sau cum să afli ce salariu poți cere, înainte de a merge la un interviu de angajare. Comparatorul poate fi accesat la https://www.ejobs.ro/calculator-salariu.