Verdele este noul must have in materie de constructii, amenajari interioare si habitat. De la arhitecti si designeri pina la celebritatile de la Hollywood, toata lumea pare cuprinsa de frenezia „eco-living”. ELLE iti face cunostinta cu citiva dintre promotorii acestui trend.
Va mai amintiti de Daryl Hannah, irezistibila blonda din videoclipul lui Robbie Williams – Feel? Dar de scenele fierbinti din videoclip, petrecute intr-o superba cabana de munte? Cite dintre noi n-au visat macar pentru o clipa sa fie in locul voluptuoasei Daryl? Ei bine, eu una, dupa ce am aflat de casa lui Daryl, mi-as dori sa fiu mai degraba pe canapeaua din livingul ei decit in bratele lui Robbie. Nu va grabiti sa dati din cap a neincredere (si eventual sa imi reamintiti proverbul cu vulpea care nu ajunge la struguri, dar spune ca sint acri) fiindca am multe argumente pentru alegerea mea…
Casa lui Daryl este construita in Muntii Stincosi, inconjurata de plopi si pini. Drumul de acces este lung de citeva mile si e marginit de tufe de fragi si azalee salbatice. Daryl locuieste intr-o ferma izolata, dar foarte primitoare, departe de lumea superficiala de la Hollywood. Isi cultiva ea insasi fructele si legumele si conduce un camion Biodisel, care functioneaza pe baza de combustibil vegetal. Casa este incalzita cu energie solara si, mai mult decit atit, intreaga instalatie electrica este alimentata din sursa solara. Totusi, Daryl nu este o ciudata, care traieste total desprinsa de lumea reala. Ca orice om normal, are masina de spalat rufe, sistem audio, masina de spalat vase si chiar un proiector de filme, pentru mini-cinematograful amenajat in… fostul grajd.
„Pentru mine, nu a fost niciodata o chestie de moda, ci mai degraba un lucru de bun simt! Oare nu-si doreste oricine ca aceasta planeta sa fie puternica si sanatoasa?! Pentru noi insine, pentru sanatatea noastra, pentru viitor, pentru copii...' Casa, cu spatii foarte deschise, este modesta, dar decorata cu mult stil. Initial, zidurile ei adaposteau un grajd, construit in secolul XIX, pe care Daryl l-a salvat de la demolare. Imprejmuita de garduri din pini uscati, proprietatea este ascunsa de ochii curiosilor de citeva rinduri de copaci. Dragostea proprietarei pentru natura este prezenta in fiecare colt al casei. Livingul este traversat de un izvor, iar canapeaua este construita pe o bucata de piatra. Toata mobila din casa este veche, fiind reconditionata, dar numai cu substante suta la suta naturale. De altfel, decoratiunile din casa sint dintre cele mai simple: covoare orientale vechi, luminari, clopotei, vase de pamint si flori. Pentru a reamenaja casa, Daryl a petrecut cinci ani locuind in apropiere, intr-o… coliba indiana.
Dar credem ca a meritat, mai ales ca frumusetea ei nu a avut nimic de suferit. Ba din contra, am putea spune, privind-o in filmul lui Quentin Tarantino – Kill Bill. Cine si-ar putea imagina, vazind-o, ca atunci cand a aparut in film avea 44 de ani? Cred ca nici macar Robbie n-a avut vreo banuiala, mai ales ca injectiile cu botox ies total din calcul in cazul ei.
Astazi, mai exista doar citeva staruri de la Hollywood care traiesc la fel de simplu si nepretentios ca Daryl. Dar curentul eco-living pare sa aiba din ce in ce mai multi fani printre celebritati. Printre adepti se numara si Demi Moore, care a decis sa renunte la aparatele de aer conditionat din casa si sa le inlocuiasca cu un sistem de incalzire si racire a aerului bazat pe energie solara. Iar singurul produs de curatat pe care il mai admite in casa este bicarbonatul de sodiu. Daca mai punem la socoteala si faptul ca a devenit vegetariana, e clar ca Demi se pregateste de schimbari mari in viata ei.
Lista starurilor care cocheteaza cu traiul in buna intelegere cu natura este mult mai lunga. Alicia Silverstone, Natalie Portman, Brad Pitt, Jude Law si Christy Turlington (de dragul modei sau al ecologiei) sint gata sa plateasca un onorariu de 10.000 de dolari pe zi noului guru al eco-stilului, Danny Seo. Cunoscut si ca „Martha Stewart a miscarii ecologice', Seo a devenit celebru dupa ce a scris mai multe carti pe aceasta tema, care i-au adus un dublu cistig: pe de-o parte, a intrat pe lista autorilor de best-seller-uri, iar pe de alta parte clientela sa a devenit mai mult decit selecta. Filozofia sa este destul de simpla: poti fi prieten cu natura si, in acelasi timp, foarte stylish. Adica sa porti haine din fibre naturale, sa le reciclezi pe cele vechi, sa reconditionezi mobila bunicii, sa nu consumi deloc produse animale (regimul vegan de alimentatie), sa cultivi flori, fara a folosi pesticide, sa incurajezi construirea de adaposturi pentru animalele fara stapin. Lucruri de bun simt, am spune noi, dar considerate foarte sic in cetatea filmului.
Curentul eco-living pare sa fi ajuns si pe partea dreapta a Atlanticului. De exemplu, Vigilius Mountain Resort, o statiune termala din nordul Italiei, construita de arhitectul milanez Matteo Thun pe principii ecologice, este deja o destinatie must-go, atit pentru arhitectura din lemn, constructiile fiind realizate cu lemn din padurile locale (fondul forestier din zona este mai mult decit suficient), cit si pentru tratamentele faciale de cea mai buna calitate.
Se pare ca occidentalii si-au dat seama ca, in caminele lor, isi doresc mai mult decit sisteme audio, DVD-uri portabile si ecrane cu plasma de ultima generatie. Din ce in ce mai cautate sint casele a caror incalzire si consum de curent electric sint dirijate si controlate pentru fiecare camera in parte. Ba chiar se cauta solutii pentru montarea unor ferestre si pereti care reactioneaza la temperaturi prea scazute sau prea ridicate pentru a economisi energia.
Cea mai indrazneata idee in acest domeniu, si probabil una dintre solutiile viitorului, este saparea unor puturi de peste o suta de metri adincime in gradina din spatele casei, cu ajutorul carora sint captate sursele naturale de energie ale Pamintului. Asa-numita energie termala este deja folosita experimental in unele zone din Europa pentru uzul domestic si, in plan concret, utilizarea ei inseamna ca in viitor nu vom mai plati facturi pentru incalzire. Dar, pentru ca tot ce este nou si, mai ales, nepoluant costa, in prezent noul sistem este aproape inaccesibil consumatorilor obisnuiti (adica exact cei carora le este destinat).
Astfel ca acel viitor cu energie ieftina si nepoluanta se mai lasa asteptat, avind in vedere ca sistemul Smart Homes, produs de compania britanica Live Smarter, costa in jur de 20.000 de lire sterline. Tot in Marea Britanie, casa ecologica construita de Mole Architects, din cherestea reciclata, si dotata cu un sistem eficient de conservare a energiei, costa nu mai putin de 170.000 de lire. Costurile sint achitate partial din fonduri guvernamentale si se pare ca investitia este amortizata destul de repede.
Cum stau lucrurile in Romania? Sintem si noi la fel de preocupati ca occidentalii de gasirea unor solutii cit mai nepoluante pentru construirea caselor noastre? Ei bine, cel putin unii dintre noi au astfel de preocupari ecologice. In viitor, nu ar fi exclus sa cumparati covoare confectionate din sticle de plastic reciclate (pentru un metru patrat sint necesare 60 de PET-uri), jachete de iarna (in componenta carora intra 20 de PET-uri) sau chiar tricouri (cu numai cinci butelii de plastic s-a rezolvat problema!).
Si chiar daca tricourile confectionate din sticle de plastic reciclate nu prea se potrivesc cu dorinta eco-gurului Danny Seo de a ne imbraca numai cu haine din fibre naturale, stiu citeva persoane gata sa le poarte. Cu o singura conditie: sa poarte o eticheta celebra… si sa coste pe masura.
Arhiva revistei ELLE
Foto : Shutterstock