Ea nu era zâna: Lena Constante

Citește în premieră un fragment din NESUPUSELE, un proiect al De Basm - Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți, care propune o recuperare cultural-istorică a 100 de personalităţi feminine (individuale sau colective), care sunt prea puțin sau chiar deloc cunoscute de către tânăra generaţie.

Ea nu era zâna: Lena Constante

Privește în jur. Acum imaginează-ți o baghetă magică purtată de o mână care nu te iubește. Cu fiecare mișcare, mai șterge câte ceva din lumea ta. Masa de scris. Creioanele. Pensulele. Cărțile. Tablourile. Prietenii care îți vorbesc. Până când nu mai rămâne decât o saltea de paie într-o încăpere de cinci metri pătrați. Lumina se duce ultima. Timpul însă nu dispare. Curge mai departe, tăcut, înnegurat, greu. Ce-ți rămâne?

Pentru Lena acesta nu era un joc de imaginație. Era întrebarea de spaimă a fiecărei zile.
– E atât de întuneric, își spunea Lena, singură în temnița îngustă.
– O să fie lumină, îi răspundea Lena-care-va-fi. O să fie plimbări la soare mână-n mână cu Harry. Și răsărituri pe prispă, într-o casă din Pădureni. Și după-amiezi cu ochii-n larg, la mare, vara. O să fie lumină.
– Mi-e frig. Nu mai știu cum e ca degetele să nu-mi fie de lemn și de gheață…
– Iarna la gura sobei vei simți dogoarea focului în palme, îi răspundea Lena-care-va-fi. Tanti Maria din Cerișor te va îmbia cu pâine caldă și cu supă aburindă. Vara vei avea soare în păr și degetele îți vor mirosi a pepene.
– Ce se va întâmpla cu mine când voi ieși de aici? Dacă voi ieși…
– Vei picta, vei desena, vei scrie, vei povesti, îi răspundea Lena-care-va-fi.

Ce rămâne când totul îți este interzis? Când totul e șters? Lumina din tine. Încăpățânarea de a supraviețui, de a deveni cea de mâine. Aceasta este lecția de viață a Lenei Constante. Condamnată pe nedrept în timpul comunismului, a petrecut șapte ani singură într-o celulă. Și încă cinci ani împreună cu alte deținute. Mai înainte fusese pictor, ilustrator și crease Țăndărică, primul teatru permanent de păpuși din Romania. Cutreierase satele românești împreună cu o echipă de cercetători condusă de Dimitrie Gusti, îndrăgostindu-se de cămășile din Pădureni.

Cât timp a fost în închisoare, a compus în gând poezii, povești și o piesă de teatru pentru copii, Zâmbete în floare. După ce a fost eliberată, s-a întors precum un râu puternic la matcă: a ilustrat cărți pentru copii, a creat tapiserii din destrămate țesături populare și s-a căsătorit cu Harry Brauner, prietenul ei din tinerețe. Povestea celor doisprezece ani petrecuți în închisoare nu a rămas fără glas. Imediat după Revoluție, a publicat două cărți cutremurătoare, Evadarea tăcută și Evadarea imposibilă.

Iată cum visul e mai puternic decât lacătul. Iată cum povestea poate fi spusă chiar dacă vremelnic ți se iau cuvintele.

Cuvânt-cheie: încăpățânare

Lena Constante (17 iunie 1909 la București – București, noiembrie 2005) a fost pictor, ilustrator, scriitor. În timpul comunismului este arestată și condamnată la doisprezece ani de închisoare. În 1968 este declarată nevinovată. Ca ilustrator, a creat planșe memorabile pentru Păpușile harnice, Păpușile în grădină, Cotoșman Împărat, Eu eram zâna etc. Este un exemplu de dârzenie.


NESUPUSELE este un proiect al De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți, care propune o recuperare cultural-istorică a 100 de personalităţi feminine (individuale sau colective), care sunt prea puțin sau chiar deloc cunoscute de către tânăra generaţie.
Recuperarea este inedită din mai multe puncte de vedere. Proiectul debutează cu o platformă online, www.nesupusele.ro, cu primul volum al cărții 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă și cu Atelierele Nesupuselor, o serie de workshopuri pentru copii și adolescenți, susținute de autoarele cărții în toată țara.
Autoare: Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Laura Grünberg, Cristina Andone
Ilustratoare: Sorina Vazelina, Szabo Zelmira, Maria Surducan, Ileana Surducan, Cristina Radu, Anabella Orosc, Kurti Andreea, Keszeg Agnes, Oana Ispir, Livia Coloji, Maria Brudașcă, Criss Barsony
Graphic Design: Faber Studio

Ne puteți urmări în social media, pe Facebook și Instagram, @Nesupusele, folosind hashtagurile #nesupusele, #suntonesupusă, #nesupuselemăinspiră.
NESUPUSELE este un proiect De Basm finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul manifestărilor dedicare celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Text: Cristina Andone
Ilustrație: Szabó Zelmira

Citește și:
13 cărți care vor fi ecranizate în 2018

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle