Noțiunea de egoism te face să te gândești că ești o persoană rea? Dar există și un egoism sănătos, când îți arăți iubire de sine și înflorești atât tu cât și relația pe care o ai.
Autosacrificiul în cuplu te consumă. Chiar dacă aparent relația e bine fiind complet dedicată celuilalt, pentru că uiți de tine frustrările și nemulțumirile se adună. Și când tu suferi, suferă și cuplul. Să îți arăți iubire de sine nu înseamnă că devii insensibilă și dezinteresată de partener. Ci e un aport pozitiv la propriul univers, ce va genera un impact benefic în lanț și pentru toate relațiile pe care le ai, fie că sunt de cuplu, de prietenie, ori cu familia.
O sesiune la spa, coafor, manichiură-pedichiură, un masaj, un ceai delicios și o carte bună citită în vârful patului, o plimbare în parc. Fiecare are moduri diferite de a se răsfăța. Alungi stresul, îți oferi grijă și acele activități care îți fac plăcere. Când tu te răsfeți îi inviți și pe ceilalți să se comporte la fel. Uiți de tine, te ignori, cei din jur îți vor urma exemplul.
Eșecurile sunt experiențe de învățare pe care nu le lași să te doboare. Iar pe lângă cuplu și obiectivele legate de relație mai ai și altele, în diferite domenii. Pot fi legate de sport, să spunem că vrei să participi la un maraton. Legate de viața profesională – îți dorești o nouă specializare sau o promovare, de ce nu o reconversie profesională. Când îți atingi obiectivele ești mândră de tine, ai mai multă încredere în forțele proprii și strălucești, devenind mai atractivă.
Nu te scufunzi în gânduri și scenarii negative. Studiile arată clar că oamenii care se raportează pozitiv la ei și la viață au mai mult succes și sunt mai fericiți. Până și sănătatea lor este mai bună, deoarece modul negativist de gândire impactează și sănătatea fizică, nu doar cea mintală. Iar o persoană zâmbitoare este precum un magnet și descurajează reacțiile ostile. Zâmbetul se traduce și prin bunătate, acceptare, bucurie.
Umorul este uneori un mecanism de coping care ne ajută să facem față. Ca atare putem deveni mai puțin critici cu sine și cu cei din jur, nu luăm totul în serios și nu punem la inimă aspecte care în realitate nu au o miză atât de mare. Umorul este eficient împotriva stresului și ne ajută să alunecăm pe panta conectării cu ceilalți și savurării unor momente care ne încarcă emoțional pozitiv.
Nu ai acea mentalitate care spune că vei fi fericită atunci când vei avea o casă mai mare, o relație de cuplu sau căsătorie, titulatura x pe cartea de vizită și lista poate continua. Ai înțeles că propria fericire depinde de tine, iar când pui asta în cârca altcuiva, a partenerului, îi lași lui toată puterea și responsabilitatea. Ai inițiativă nu doar în ceea ce vă privește pe amândoi, ci și pe tine. Ai identificat ce îți aduce bucurie, plăcere, care sunt pasiunile tale și le urmezi. Fără să aștepți să îți dea cineva o linguriță de fericire, ți-o creezi.
Foto: PR