E mai comod să primești decât să oferi? De ce e important să fii generoasă emoțional în cuplu

Să fii generoasă emoțional cu partenerul tău nu te plasează într-o postură vulnerabilă sau inferioară, ci dimpotrivă. De ce să renunți la această perspectivă.

E mai comod să primești decât să oferi? De ce e important să fii generoasă emoțional în cuplu

Acesta este un domeniu în care ai strâns bine… robinetul. În discuțiile cu prietenele mereu apărea același lait motiv: nu lăsa garda jos. Adică ține constant bărbatul în șah, nu îi arăta cât de mult îl placi, care sunt adevăratele tale sentimente. O invitație la un joc epuizant care nici nu este sănătos și nici nu clădește o relație așa cum ai avea nevoie. Alteori a fi generoasă emoțional ți se pare teribil de greu. E mai confortabil să fii la primire, decât să depui tu efort. Poate că ai fost tratată ca o prințesă de către părinți și ceri asta în continuare din partea partenerului, fără ca reciproca să fie valabilă. Ori suferința din trecut te-a făcut așa de temătoare și circumspectă încât oferi afecțiune cu pipeta. Cine pierde din toată această dinamică? În primul rând tu.

Oferi modelarea potrivită

Puterea exemplului este imensă. De aceea și copiii fac ce pun în practică părinții, nu ceea ce spun ei. Iar oferind afecțiune așa cum ai nevoie să primești setează un standard și un exemplu pe care îl poate urma ulterior partenerul.

Nu te deprivezi singură

Să iei în brațe partenerul, să îl săruți, să îl mângâi îți oferă și ție plăcere, nu doar lui. Căci e o bucurie să fii tandră cu bărbatul drag ție.

Ești în contact cu nevoile tale

A fi generoasă emoțional presupune un contact real cu tine și cu nevoile tale emoționale. Nu intri în jocuri toxice, așa cum am menționat la început. Nu ești detașată emoțional astfel încât nu poți să te bucuri de absolut nimic.

Exersezi și pentru… tine

Îi oferi lui tandrețe, afecțiune, capeți exercițiu în sensul aceasta. Cine merită cel mai mult din lume să îi oferi acea generozitate emoțională? Ei bine, tu! Iar această dragoste în primul rând către tine trebuie direcționată. Nu ca egoism toxic, ci ca iubire de sine sănătoasă.

Testezi și calitatea relației

Cu mâna pe inimă poți spune că ai făcut tot ceea ce ținea de tine. Și indiferent de deznodământul relației tu vei fi împăcată cu tine. În același timp, oamenii sunt diferiți și în momente diferite ale vieții. Vei vedea dacă este în regulă pentru tine să fii în cuplu cu o persoană care nu îți răspunde la fel de generos emoțional, pe același rețetar ca tine. Dar care are alte limbaje ale iubirii pe care le înțelegi și le apreciezi. Sau pur și simplu realizezi că nu e pentru tine relația cu un bărbat rece.

Ai mai multe șanse să primești

Când oferi afecțiune ai mai multe șanse să primești și tu la rândul tău decât atunci când ești retrasă sau rezervată. Îl încurajezi pe partener cu deschiderea și căldura ta. Căci și el poate avea propriile temeri că te va speria, îl vei respinge etc. și ca atare să nu fie foarte tandru.

Citește și:
Cum să îți schimbi viziunea în caz de despărțire: eșec versus creștere personală

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle