Ti-e teama de sabloane, nu vrei sa te plafonezi, ai vrea sa iesi din cercul strimt al obisnuintelor? Afla ce inseamna dezvoltarea personala si unde poti incerca sa o practici.
Cine sint Eu?' Da, chiar asa. „Cine sint eu?' Daca poti raspunde foarte clar la aceasta intrebare, poate nici n-ar mai trebui sa citesti aceste rinduri, ci sa te apuci urgent de scrierea unei carti care va salva omenirea de la suferinta. Intrebarea care a traversat timpul, odata cu umanitatea, este strins legata de conceptul modern de dezvoltare personala.
De fiecare data cind reflectam la propriul comportament, de fiecare data cind incercam sa facem ca relatiile noastre cu cei din jur sa fie mai bune, de fiecare data cind ne luptam cu stresul sau cu propriile limite, nu facem decit sa crestem si sa evoluam. Poate chiar fara sa ne dam seama. Cine dintre noi nu a dorit, macar o data in viata, sa fi avut curajul de a renunta la masti si roluri sociale pentru a se afirma mai mult pe sine, sa fi fost mai deschis si mai sincer fata de cei dragi, sa fi avut mai mult calm intr-o clipa decisiva sau sa fi iubit fara teama suferintei?
Desi este calea catre noi insine, dezvoltarea personala ramine inca un subiect destul de putin cunoscut in România. Chiar daca in America si Occident acest concept s-a afirmat de la inceputul secolului XX drept una din solutiile la angoasele lumii moderne, in Romania, inainte de anii 90, „dezvoltarea personala' nu ar fi fost decit o erezie „burgheza'. In societatea comunista nu exista „individul', ci doar mase coagulate si controlate ideologic. Acest gol de autoperceptie din societatea româneasca, dar mai ales prejudecatile legate de psihologie si terapie, au fost observate si de strainii care, la venirea in tara noastra, aveau deja un termen de comparatie pentru ceea ce poate insemna „normalitate'.
Fara retete si formule magice
Claudia Jimeno Beltran este originara din Bolivia. Cind a venit sa studieze psihologia in Capitala, a observat ca oamenii de aici erau tristi. „In Bolivia exista foarte multe centre de dezvoltare personala. Am crescut intr-un astfel de mediu. Cind am venit sa fac facultatea aici, nu exista asa ceva. Comparind atmosfera si mentalitatea oamenilor de aici cu cea din Bolivia, am vazut ca românii fug de ei, nu vor sa se cunoasca, nu stiu cum sa faca sa fie fericiti.'
In anul 2001 a infiintat la Bucuresti centrul „Ardis Consulting', iar in prezent este directorul Centrului de Dezvoltare Personala „Amaneser'. „La inceput mi-a fost mult mai greu, fiindca oamenii nu stiau ce este un grup de dezvoltare personala sau la ce foloseste un curs de comunicare. A merge la psiholog era asociat cu a fi bolnav.'
Inceputurile dezvoltarii personale pot fi trasate de la Freud si descoperirea inconstientului, Emile Coué si gindirea pozitiva, Eric Berne si analiza tranzactionala, continuind cu Edmund Jacobson, pionierul relaxarii pozitive, Carl Rogers si abordarea centrata pe persoana sau Carl Simonton si vizualizarea creativa.
Departe de a fi numai teorie, dezvoltarea personala presupune o dimensiune profund practica. Fie ca se desfasoara individual sau in grup, la ateliere si cursuri organizate de centrele de profil, lucrul neintrerupt cu propria persoana are ca rezultate cresterea increderii in sine, intarirea controlului asupra emotiilor, a propriului timp si corp, imbunatatirea comunicarii sau gasirea potentialului creativ. Suna cam prea bine, nu-i asa?
Adevarul gol-golut e ca nu exista retete si nici formule „magice' care sa garanteze rezultatele. Desigur, exista citiva pasi general valabili. Spre exemplu, stima de sine si increderea in propria persoana, departe de a fi un demers narcisist, incep odata cu iubirea si autocunoasterea. Desi traim intr-o lume care ne obliga la o cursa permanenta contra-cronometru, in care sintem constrinsi sa ne cenzuram emotiile si sa ne scindam intre serviciu si viata de familie, controlul asupra timpului si a stresului se cistiga prin stabilirea clara a prioritatilor.
Raspunsurile la aceste provocari se afla, desigur, numai in noi insine. Majoritatea oamenilor, chiar daca doresc sa gaseasca solutii pentru ei, au tendinta de a cere retete de la altii. Exact ceea ce Claudia Jimeno refuza sa ofere celor care vin la centrul „Amaneser'.
„Eu dau un reper, iar daca oamenii considera ca acel reper este util, il folosesc. Lucrez mult pe partea de responsabilizare si autoresponsabilizare. Consider ca fiecare fiinta este unica si atunci nu pot sa modelez pe nimeni altcineva decit pe mine. Ceilalti au alte emotii, alte bucurii, alte experiente. Nu cred ca retetele functioneaza.' Cunoasterea de sine presupune descoperirea si dezvoltarea tuturor aspectelor care „alcatuiesc' o persoana: relatia de cuplu, relatia cu familia, cu societatea, cu divinitatea si cu sinele.
Activitatile de la „Amaneser' sint axate pe comunicare, iar ca metoda principala de lucru se foloseste metoda ESPERE, creata de Jacques Salomé acum 35 de ani. Regulile si conceptele clare de restructurare sint folosite pentru a ne da seama unde anume am inceput sa „amestecam' lucrurile. Spre exemplu, noi credem ca relatiile sint formate de afect si ca avem, in consecinta, relatii de iubire, de ura, de prietenie.
Claudia Jimeno explica de ce aceste credinte, atit de larg raspindite, sint pur si simplu false. „Relatia este un canal prin care trec mesaje de la unul la celalalt, mesajele fiind verbale sau non-verbale. si atit!' si atunci, unde sint sentimentele? „Sentimentele sint in interiorul tau. Daca sentimentele sint in relatie, atunci sint in afara ta.' Claudia Jimeno este de parere ca trebuie sa participam macar o data in viata la un curs de dezvoltare personala. „Nu cred ca exista pe pamint o persoana care nu vrea sa fie mai fericita. Tot timpul avem ceva de imbunatatit. Doar cei iluminati nu mai au nimic de imbunatatit.'
„ERUDIO – cursuri pentru lideri
Conceptul de dezvoltare personala este multifatetat, ca un diamant care, privit din unghiuri diferite, ne arata alte si alte culori ale lumii noastre interioare; nu inseamna numai introspectie, ci poate fi si despre educatie, cultura, leadership. O asociatie reprezentativa pentru aceasta directie a dezvoltarii personale este „ERUDIO', infiintata in anul 2005 la initiativa unui board format din cinci membri: Mihaela Ginju, Liviu Papadima, Georgiana Dragomir, Adrian Stanciu si Cosmin Alexandru.
Cu exceptia profesorului universitar Liviu Papadima, toti membrii fondatori facusera cariera in diferite companii, pe posturi de conducere si decizie. Mihaela Ginju organizase, timp de cinci ani, „cursuri' la care se discutau si „chestiuni tehnice', dar se faceau si improvizatii de teatru, dezbateri sau sesiuni de bancuri. „O data pe saptamina era un loc al nostru in care se intilneau oamenii, ideile si emotiile lor, ca sa vedem ca nu sintem singuri pe lume. Din toate discutiile noastre, a aparut ideea: «Daca am face noi un curs pentru oamenii de virf, un curs asa cum credem noi ca trebuie sa fie leadership-ul?».'
A urmat gasirea unor teme centrale in jurul carora sa se poata construi un asemenea curs, precum arta oratoriei, tehnici teatrale, scriere creativa, influenta pozitiva, argumentarea, dialogul constructiv, personal branding sau arta cultivarii. Din perspectiva celor de la asociatia „ERUDIO, dezvoltarea personala este o incursiune in tine insuti, pentru a-ti gasi echilibrul si autenticitatea, intr-o societate in care majoritatea oamenilor din posturile de conducere nu isi arata emotiile. „Un om care nu se arata pe el insusi, care isi ascunde emotia, isi ascunde jumatate de personalitate, iar daca ascunzi ceva, nu esti credibil. Emotia este un plus, si nu un minus. Un lider alege sa se expuna oamenilor', puncteaza Mihaela Ginju.
Asociatia „ERUDIO' numara pina acum patru generatii de absolventi ERISMA, urmind ca, din acest an, sa se lanseze cursuri si pentru studenti. Profesorii care tin cursuri aici sint nume de top in domeniile lor: Oana Pellea, Ioana Parvulescu, Horia-Roman Patapievici, Robert Turcescu, plus membrii fondatori ai asociatiei.
„Dupa 13 saptamini, adica 13 intilniri de cite o zi, de la 9,00 la 18,00, nu ajunge nimeni un mare orator, dar in mod cert priveste altfel relatia lui cu sine, cu ceilalti, primeste tehnicile necesare prin care sa isi construiasca un discurs adaptat fiecarei situatii si cu el insusi', explica Mihaela Ginju. Pentru fondatorii asociatiei, faptul ca absolventii primei serii au format, la rindul lor, o asociatie de Alumni, cu un club de teatru si de film, cu proiecte sociale si de mediu, este cel mai bun raspuns la intrebarea „Ce am reusit sa facem?'.
Interesul pentru cultura
Se spune ca nu esuam in autosuficienta daca avem curajul ca, macar o data pe saptamina, sa facem ceva de care ne este frica. Sa discuti in contradictoriu – atentie, fara sa tremuri din tot corpul! –, sa negociezi sau sa tii un discurs in public, iata citeva lucruri deloc usoare. Societatea moderna ne face sa ne simtim tot mai putin culpabili pentru actiunile noastre, dar ne induce tot mai mult sentimentul de mediocritate. Arareori ne regasim in armonie cu locul nostru de munca si ceea ce ne-am dori noi sa facem cu adevarat. Chiar daca schimbarile pot fi radicale, fericirea incepe cu asumarea propriilor idealuri.
Pe Calea Victoriei, intr-un apartament luminos, Sandra Ecobescu si-a reinventat viitorul cu ajutorul Irinei Grigore, sora ei. Lucra de 7 ani la o firma de logistica, pe pozitia de director comercial. „Eram un om serios, cu un salariu bun si multi subordonati. Nu mai aveam timp si chef de nimic dupa serviciu. Am simtit nevoia unei schimbari. Banii nu aduc fericirea daca iti petreci toata ziua ca sa ii cistigi, pentru ca apoi nu mai ai energie si traiesti doar in week-end.'
Sandra Ecobescu tocmai citise O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri, de Neagu Djuvara, si isi imagina cit de minunat ar fi sa existe un spatiu in care sa te poti intilni in carne si oase cu oameni pe care ii admiri pentru eruditia si elocinta lor. „La 34 de ani, am avut o revelatie. Stind de vorba cu Neagu Djuvara, imi transmitea o energie si un optimism pe care aproape nimeni nu mai reusise sa mi le transmita. Inca mai lucram pe vremea aceea. Ma intrebam care e secretul; omul acesta, la 92 de ani, este mai dinamic si mai optimist decit majoritatea tinerilor care, teoretic, sint realizati.
Singura mi-am dat raspunsul: face ceea ce ii place. I-am si spus: «Domnule Djuvara, eu vreau sa imi dau demisia, mi-am dat seama ca cel mai important este sa faci ceea ce iti place, pentru ca altfel te risipesti»'.
Fundatia culturala „Calea Victoriei' s-a lansat oficial in anul 2007, inainte de Craciun, cu un manifest pornit din dorinta de a oferi tinerilor o alternativa la educatia traditionala. Cursurile de istorie, literatura, filozofie, muzica, pictura sau cinematografie nu urmaresc sa epuizeze un anumit subiect, ci sa deschida noi perspective si abordari. Dezvoltarea personala poate insemna si interesul permanent fata de cultura.
„Nu mai este ca acum 20 de ani, sa le spunem copiilor nostri ca trebuie sa devina toti ingineri, economisti sau avocati. Cultura incepe sa devina, din fericire, un lucru din care poti trai onorabil si frumos', conchide Sandra Ecobescu.
Dezvoltarea personala nu cunoaste limite. Odata ce am deschis fereastra catre noi insine, incepe aventura interminabila a unei povesti in care eroii sintem chiar noi. Singura regula este ca acest demers sa ne redea sensibilitatea, emotia, corpul si spiritualitatea, fara sa dezvoltam o obsesie pentru noua putere a vietii noastre interioare.
Dana Balan
Foto: Hepta