Peste 300 de personalități de la Hollywood, printre care cele pe care le-am enumerat, dar și multe alte actrițe, scriitoare, producătoare și regizoare s-au reunit într-un proiect care poartă numele Times Up și care își propune să combată hărțuirea sexuală sistemică din America. Ce să mai, este genul de proiect pe care ne-am bucura să îl vedem inițiat și la noi.
Anunțat în prestigioasa publicație New York Times, care este, de altfel, și cea care a publicat pentru prima dată acuzațiile împotriva lui Harvey Weinstein, dând astfel tonul mișcării internaționale #MeToo, proiectul a început cu o scrisoare deschisă trimisă de toate aceste celebrități celor care s-au aflat, de-a lungul timpului, în situații similare, dar care nu se bucură de același nivel de expunere pentru a-și face auzite vocile.
Dragi surori’, spune scrisoarea dată publicității în prima zi a anului 2018, vă scriem în numele a mai mult de 300 de femei care lucrează în film, televiziune și teatru. (..)’ Scrisoarea stabilește apoi contextul inițiativei și amintește de scrisoarea semnată de Alianza Nacional de Campesinas, o organizație a fermierelor, semnată de un număr uriaș de persoane care semnalau același fenomen, dar ale căror voci nu au fost la fel de ascultate.
Așa că inițiativa se angajează să vorbească în numele lor Pentru fiecare femeie care este angajată în domeniul agriculturii și care a trebuit să se ferească de avansuri nedorite din partea șefului său, pentru fiecare menajeră care a încercat să evite un oaspete care a asaltat-o, pentru fiecare femeie de serviciu prinsă noapte de noapte în aceeași clădire cu un supervizor prădător, pentru fiecare chleneriță pe care a pus mâna un client care s-a așteptat ca ea să îi zâmbească, pentru fiecare lucrătoare din fabrică care a fost nevoită să câștige ture suplimentare cu ajutorul favorurilor sexuale, (…). Suntem aici cu voi. Vă susținem.’
Propunerea lor este ca toate victimele hărțuirii sexuale să aibă acces la justiție și să aibă sprijin, concentrându-se mai ales pe nevoile acelor persoane care lucrează în medii sărace, cărora instabilitatea financiare le face mult mai dificile luările de poziție pe această temă, făcându-le mult mai vulnerabile în situații de hărțuire.
Așa încât un prim pas este stabilirea unui fond legal (care deja a primit donații în valoare de 13 milioane de dolari) care va susține femeile ce nu își permit să contracareze hărțuirea sexuală cu care au de-a face la muncă.
Un alt pas – de data aceasta unul mai mult simbolic – este încurajarea femeilor care vor participa la ceremonia de decernare a Globurilor de Aur în acest weekend să poarte negru în semn de solidaritate și adeziune la cauză, astfel încât să transmită un mesaj tuturor despre inegalitățile bazate pe rasă sau gen.
Cât despre mesajul pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl luăm în seamă și să considerăm că ni se adresează direct?
Lupta femeilor de a intra, de a crește ierarhic sau de a fi recunoscute în domeniile dominate de bărbați trebuie să înceteze. A venit timpul ca acest monopol impenetrabil să se sfârșească.’
Din Times Up mai fac parte Ashley Judd, America Ferrera, Natalie Portman, Kerry Washington, Rashida Jones, Jill Soloway, dar organizația nu are un lider, ci funcționează în grupuri de lucru, pe bază de voluntariat. Un astfel de grup se ocupă de hărțuirea sexuală în show business, un altul încearcă să convingă companiile să acorde plată egală, altul se ocupă de minoritățile sexuale, iar altul elaborează legislația legată de hărțuire.
Printre donatorii foarte celebri care au contribuit până acum se numără Reese Witherspoon, Meryl Streep, Steven Spielberg sau Shonda Rhimes.
Citește și:
De ce e hărțuirea legală și acceptată în România
Foto: PR