O relație poate fi privită ca o variantă de schimb sau de contract. Tu îmi dai, eu îți dau. Dar dintr-o perspectivă hrănitoare, sănătoasă, de împlinire reciprocă a nevoilor emoționale. Necondiționat ar trebui să ofere iubire părintele. Iar de la a-ți împlini reciproc nevoile în cuplu la a profita este cale lungă și diferența uriașă. Implică manipulare, acțiune conștientă în acest sens și un set de valori morale foarte laxe. Nu devii vigilentă căutând dovezi că celălalt te folosește sau vrea să o facă, dar atunci când le întâlnești nu închide ochii la aceste semnale de alarmă.
Anturaj util
Aruncând o privire la oamenii de care se înconjoară, observi că toți au un statut înalt sau că de la fiecare are ceva de câștigat, îl ajută cu anumite lucruri. Nu există o relație de pură prietenie, ci doar avantaje. Eventual chiar se laudă cum a obținut ceva, i-a convins pe ceilalți să facă diverse pentru el. Iar dacă asta este perspectiva despre conexiunile sociale construite, oare de ce nu ar proceda și cu tine în aceeași manieră? Istoricul lui relațional se aliniază aceluiași tipar. Și dacă a avut relații de lungă durată, de mulți ani, a fost cu persoane care l-au ajutat în carieră, să acceseze un anumit cerc social, să crească pe scara socială. Iar după despărțire a avut grijă să negocieze aranjamente foarte avantajoase pentru sine, nu neapărat corecte, echitabile, luptând pentru asta din răsputeri. Cu cine a rămas în relații bune în spate se află tot beneficiile pe care le poate obține și post relație.
Vrea să te impresioneze…
… și se străduiește foarte mult pentru a obține admirația și recunoștința ta. Se poate angaja chiar în acțiuni salvatoare, fără a omite să puncteze ceea ce a făcut pentru tine. Iar apoi îți cere ceva în schimb, la o valoare mult mai mare decât ceea ce a oferit. Se poate întâmpla să te întrebi dacă nu cumva a fost un plan foarte bine pus la punct pentru a primi de la tine ceea ce voia și pentru asta te-a îndatorat înainte pentru a nu-l refuza.
Se distanțează sau dispare
Se poartă foarte frumos astfel încât să îți fie drag să faci tu un efort pentru el. Sau joacă cartea victimei neajutorate. Nu e exclus nici să pună presiune, să fie foarte dominator și să îți ceară ceva cu o îndrăzneală care ți se pare aproape ireală încât te simți paralizată și incapabilă să zici nu, deși ești clar în disconfort. Dacă înainte te căuta foarte mult sau chiar îți vindea iluzii romantice, după ce a obținut ceea ce își dorește dispare sau se poartă mai rece, evident neimplicat, poate deveni crud. Când are din nou nevoie de tine reapare cu aceeași insistență și bombardament de afecțiune ca prima dată. Iar scenariul se tot repetă.
Egoism feroce
Ceea ce îți dorești mult, îți place nu e luat în seamă. Contează doar ceea ce vrea el, interesele lui, iar tu să participi la materializarea voinței sale. Devine agresiv verbal, te pedepsește, te critică excesiv dacă linia urmărită nu este cea impusă de el, iar reciprocitatea nu există.
Citește și:
Ai fost singură multă vreme și acum te temi să nu alegi greșit? Ce să nu uiți când intri într-o relație
Foto: PR