Doneaza hainele pe care nu le mai porti

Daca te-ai gandit de mai multe ori ce poti sa faci cu hainele care iti inunda garderoba, acum ai o solutie. Le poti dona celor care au cu adevarat nevoie de ele.

In urma cu o saptamana, Primaria Sectorului 1, prin Administratia Domeniului Public, a amplasat centre de colectare a hainelor pentru persoanele nevoiase in mai multe parcuri din Bucuresti. Conform paginii oficiale a Primariei, containerele au fost amplasate in: Parcul Luigi Cazzavillan, Parcul Venus, Parcul Regina Maria, Parcul Brancusi, Parcul Nicolae Iorga, Parcul I.C. Bratianu, Parcul Automatica, Parcul Piata Pajura, Parcul Teofana, Parcul Kiseleff, Parcul Bazilescu, Parcul Izbiceni, Parcul Ciresoaia, Parcul Baneasa si Parcul Adalin.


Cum stim ca ai in garderoba haine curate, intr-o stare cat mai buna, astfel incat pot fi purtate multa vreme de-acum inainte, poate nu ar strica, la urmatoarea curatenie in dulap, sa faci si o fapta buna. E bine de stiut ca Primaria sugereaza sa ambalezi in prealabil si sa etichetezi pachetele cu informatii despre continutul lor.

Ca sa ma conving despre ce este vorba, am mers chiar in trei dintre parcurile enumerate, mai exact Parcul Kiseleff, Parcul Luigi Cazavillan si Parcul Ion I.C. Bratianu.


Primul pe care l-am inspectat este Parcul Ion I.C Bratianu, un parc micut din centrul capitalei, situat pe Bulevardul Dacia, in apropiere de Calea Victoriei. Imediat ce am intrat in parc, in partea dreapta intrarii am zarit cabina paznicului, langa care se afla centrul de colectare (un container pe care il vezi mai jos). Fiind ora pranzului, nu prea era lume in parc. L-am intrebat chiar pe paznic ce imi poate spune despre aceasta campanie. „Nu foarte multa lume stie despre aceste centre de colectare, au fost aduse abia acum cateva zile. Au mai trecut niste domnisoare cu niste pachete chiar azi’. Cand i-am cerut cateva informatii despre modul in care pachetele cu haine sunt ridicate din parcuri, paznicul a fost foarte sigur pe el cand a spus ca hainele sunt pastrate in siguranta in interiorul containerului, care este inchis cu un lacat, iar sistemul clapetei prin care se plaseaza pachetele este construit in asa fel incat nimeni nu poate accesa continutul cutiei.

Multumita de explicatiile domnului, am trecut mai departe la cel de-al doilea parc, si anume Parcul Kiseleff, unul dintre parcurile mai populare ale Bucurestiului. Acolo am dat peste mai multa lume, in special mame si bunici cu copii, respectiv nepoti care acaparasera spatiul special amenajat pentru joaca. In imediata apropiere a leaganelor, am observat centrul de colectare care era amplasat chiar langa una dintre tarabele cu sucuri, inghetata si pufuleti.


La fel ca in primul parc vizitat, nici in Kiseleff nu am observat vreo agitatie in perimetrul containerului, asa ca am retinut-o pe doamna de la chioșc pentru cinci minute ca sa aflu si parerea ei despre toata aceasta initiativa.

„Containerul a fost adus acum o saptamana aici si este singurul din parc. Nu foarte multa lume a apucat sa afle despre existenta lor, insa sper ca se va raspandi vorba si vor veni cat mai multi oameni sa lase haine’. Cand am intrebat-o ce parere are referitor la aceasta cauza umanitara, mi-a raspuns cu zambetul pe buze si cu mult entuziasm ca este foarte bucuroasa sa vada ca lumea poate da dovada si de umanitate si compasiune pentru persoanele mai defavorizate. Referitor la colectarea hainelor, mi-a raspuns ca, personal, nu a fost de fata cand angajatii Primariei au venit sa ridice pachetele, insa si ea, asemenea paznicului din Parcul Ion I.C. Bratianu, m-a asigurat ca hainele sunt tinute in siguranta pana in momentul venirii masinilor de colectare.


Cel din urma parc vizitat a fost Parcul Luigi Cazzavillan, unul foarte restrans, asemanator primului pe care l-am vizitat. Ei bine, nu a durat mai mult de cinci minute sa parcurg toate cele patru alei si sa ajung la concluzia ca nu se afla aici nici urma de container!

Ce parere au bucurestenii despre aceasta campanie?

Pentru a afla asta am intrat pe pagina oficiala de Facebook a Primariei Sectorului 1 si am citit cateva din zecile de comentarii lasate la postarea despre centrele de colectare a hainelor. Bineinteles, parerile oamenilor sunt impartite, fiecare exprimandu-si punctul de vedere, ba chiar cateva persoane sustin faptul ca hainele nu sunt distribuite la casele de copii sau la centrele destinate celor nevoiasi, ci ca ar ajunge in magazinele de tip second hand. Sunt, bineinteles, si cei optimisti, care sustin aceasta idee si au speranta ca efortul oamenilor de a dona haine nu este in zadar.


O concluzie sigura pe care o pot trage in urma acestei documentari este faptul ca oricine are un dulap in care stau haine nepurtate si in stare buna poate face cu usurinta o fapta buna, donand chiar si un singur tricou celor care au cu adevarat nevoie. Sa nu mai vorbim despre faptul ca, astfel, reciclam si facem o favoare si mediului inconjurator. Asadar, ce mai astepti? Sigur ca e nevoie sa iti re-evaluezi garderoba, dupa vara!

Articol in curs de actualizare: Am cerut un raspuns Primariei Sectorului 1 cu privire la organizatiile care beneficiaza de aceste donatii. Va vom tine la curent.


Citeste si:
Brandul romanesc care ajuta victimele violentei domestice

Text: Petra Murariu
Foto: Shutterstock, Petra Murariu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle